🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Градът на борбата

Париж осветява пътя напред за градовете – доверие към гражданите и изграждане на повече велоалеи

Коронавирус кризата разтърси живота ни и още далеч не сме видели всичко. За град като Париж - отворен към света, изтъкан от култура и с живот, въртящ се около срещи, разговори и обмен - това е безпрецедентна промяна. Тази криза ни накара да се запитаме как живеем в града, как пътуваме, как консумираме. Накара ни да преосмислим отношенията си с другите и с пространствата, които споделяме.

Основната отговорност на един кмет е да разбира тези размествания. Какво означават те за всекидневния живот на градското население и за начина, по който функционира градът? В сравнение с всички останали политици кметовете са в най-добра позиция да разбират реалността на живота на гражданите. Ето защо действията на градско ниво са вероятно най-добре калибрирани за конкретни мерки срещу последствията от подобна криза. Подготовката за следпандемичния свят започва със справянето с днешните спешни предизвикателства.

Тази криза ни напомни колко крехък е животът. Това осъзнаване трябва да ни подтикне да направим всичко възможно, за да го съхраним. Това означава да пазим околната среда, за да бъде тя добра за здравето на всички; да се борим със замърсяването, за да имаме чист въздух в градовете ни; да протегнем ръка към най-уязвимите сред нас, защото пандемията ни показа колко преплетени са съдбите ни; и да позволим на гражданите да създават и развиват решения за бъдеще, което позволява всеки да живее по-добре. Имаме нужда един от друг и ключът е да бъдем общност.

Това, на което бях свидетел през тези седмици, ще ме бележи до края на живота ми. Видях енергията, креативността и солидарността на хиляди граждани, които са душата на града. Не бива да позволяваме тази енергия да бъде изгубена. Не бива да оставяме креативността ни да избледнее, нито тази солидарност да изчезне.

Трябва да почерпим вдъхновение от силата на всички парижани и като град да се ангажираме със същата решимост. Трябва да се доверим на нашите граждани, да им осигурим средствата да се изразяват демократично, да създават заедно с нас града на бъдещето и да започнем да го изграждаме със собствените си ръце. Всеки път когато им дадем доверието си, те отвръщат със солидни местни решения.

Доверихме се на собствениците на ресторанти да разширят своите тераси и те направиха града по-привлекателен и допринесоха околностите им да останат по-живи. Доверихме се на парижани с откриването на нови велоалеи и те със своите колелета изпълниха тази трансформация с живот. Трябва да се доверим на всички по света, които обичат Париж, за да върнем Града на светлината към неговото величие. Сигурна съм, че хората ще бъдат на нивото на предизвикателството.

Светът през 2021 г. може би няма да бъде съвсем същият, както преди, но ще бъде отворен към бъдещето. В този свят културата ще играе централна роля. Околната среда ще бъде движещата сила за промените напред. А солидарността между хора и региони ще бъде основата на този нов екологичен пакт за опазването на човечеството.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал