🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строени за реформи

Промяната в полицията е нужна, но трудна

На 9 август 2014 г. Майкъл Браун, невъоръжен млад чернокож мъж, бе застрелян и убит от Дарън Уилсън, бял полицай, във Фъргюсън, Мисури. Обстоятелствата около смъртта на Браун остават спорни. Някои казват, че ръцете му са били вдигнати във въздуха в знак, че се предава. Уилсън казва, че Браун го е ударил с юмрук, засилил се е към него, опитал се е да вземе пистолета му и е посегнал към колана си, сякаш там има негов собствен пистолет. Последваха седмици на протести във Фъргюсън. И макар разследването на Министерството на правосъдието да оневини Уилсън, полицаите вече трябва да носят задължително камери върху тялото си.

На 25 май 2020 г. Дерек Шовин, полицай от Минеаполис, държа коляното си върху врата на Джордж Флойд - невъоръжен чернокож мъж с белезници - в продължение на почти девет минути, с което го задуши. Видеото от смъртта на Флойд доведе до седмици протести и насочи вниманието на нацията към реформа на полицията. Протестиращите поискаха от политиците да "дефинансират полицията". Макар тези призиви да замряха, някои демократични губернатори и законодатели увеличиха прозрачността и отговорността в полицията. Идната година ще покаже колко широка ще бъде тази промяна.

Само малка част от 18-те хиляди агенции за прилагане на закона в САЩ са на федерално ниво. Повечето от тях са в ръцете на щати, градове и окръзи. Но федералното правителство може да направи две неща, за да наложи полицейска реформа. Първо, може да промени федералния закон. Законопроект, който премина през Камарата на представителите през юни, забранява използването на задушаващи захвати, под предлог че нарушават граждански права - и предвижда да не се изплащат федерални грантове там, където душенето не бъде забранено. Той предвижда още намаляване на личните протекции за отговорните полицаи и предлага условно федерално финансиране за тези полицейски управления, които се откажат от използването на расово профилиране. Прогресивната платформа на Джо Байдън съдържа някои от тези мерки, но дали ще може да ги наложи зависи от това дали демократите ще контролират Сената - нещо, което ще се реши след два балотажа в Джорджия на 5 януари.

Второ, Министерството на правосъдието може да разследва полицейските управления, които са обвинени в систематично погазване на конституционните права на гражданите. Ако открие такава систематичност, може да влезе в двустранно споразумение с въпросното управление - споразумение, което съдържа в себе си детайлен план за реформа, под ръководството на федерален съдия. Администрацията на Барак Обама използваше подобни споразумения, за да реформира 20 управления. Доналд Тръмп спря практиката. Джо Байдън обеща да я възстанови.

Някои губернатори и щатски законодатели вече подеха инициатива. Повече от половината полицейски агенции в Америка вече използват камери за тяло - и в поне шест щата полицаите са длъжни по закон. Ню Йорк се присъедини към тях през юни. Щатът също така забрани задушаващите захвати като този, което уби Флойд, създаде независима институция, която да разследва сигнали за нередности, наложи на полицаите да докладват използване на огнестрелно оръжие в рамките на шест часа след случая и премахна закон, който правеше дисциплинарните досиета на полицаите секретни. Щатът поиска от съдилищата да събират и публикуват данни за демографията на малките престъпления, така че обществото да реши доколко полицейските управления спират диспропорционално цветнокожи шофьори. Колорадо също наложи подобни изисквания за докладването на нарушения. Ню Джърси поиска управленията да идентифицират полицаите, които нарушават правилата. Нови примери изникват постоянно, особено в щати и градове, контролирани от демократите.

За много активисти това е само началото. Въпреки тоновете мастило, загубени в неизпълними желания като "забрана" или "дефинансиране" на полицията, много предложения са далеч по-конкретни. Campaign Zero, предложение за реформа, което дойде от трагичните събития във Фъргюсън, предвижда осем промени в политиката, които твърди, че ще намалят полицейското насилие с почти три четвърти. Списъкът включва забрана на задушаващи захвати и стрелба по движещи се автомобили, повече опити за деескалация на напрежението и предупреждения преди използване на огнестрелно оръжие, както и задължение полицаите да спират свои колеги, които използват прекомерно насилие - и да ги докладват всеки път, когато заплашват с използване на сила. Това са логични реформи, но със силна опозиция в лицето на много полицейски управления. Шансовете да бъдат наложени са много по-високи на места под контрола на демократи, отколкото на места под контрола на републиканци.

2021 накратко

Делото срещу четиримата полицаи в Минесота, обвинени в убийството на Джордж Флойд, започва през март. Дерек Шофин е обвинен в убийство втора степен, убийство трета степен и убийство по невнимание втора степен. Трима други са обвинени в съучастничество и подбудителство.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал