🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предшестващо заболяване

Икономиката на Индия беше болна преди кризата с коронавируса и ще продължава да бъде нездрава, когато тя отмине

Както индийският премиер Нарендра Моди обича да казва, сега трябва да бъде моментът на Индия. Споровете на Запада с Китай означават, че вериги за доставки за трилион долара са отворени за придобиване. Индия има изобилието от необходимо териториално пространство за производство, нужните дълги брегове за шипинг, милионите незаети млади мъже за работна ръка и множество софтуерни инженери - всичко, което би я направило значима алтернатива на притеснителната комунистическа държава на север или поне нейно допълнение.

Но дори преди разпространението на COVID-19 да смаже индийската икономика, условията се влошаваха, докато компаниите откриваха, че техните предимства са по-видими на теория, отколкото в действителност. Ръстът на БВП спада от 2016 г. насам, а инвестициите - от 2018 г. насам. Годишните продажби на превозни средства, обявени през март 2020 г. (т.е. почти изцяло преди локдауна), бяха по-ниски в сравнение с година по-рано. Както казва Центърът за наблюдение на индийската икономика, индустриалното производство стана "от ниско до още по-ниско".

Неизбежно ще има възстановяване. Икономистите започнаха да говорят за възможно слабо свиване на БВП през първата половина на 2021 г., омекотено от рязък отскок през второто полугодие, ако има наваксване на загубените продажби. Но в частен разговор мнозина спекулират за многогодишен спад.

Годините на лошо финансово управление означават, че правителствените сметки са били изтънели още преди коронавируса, но това е било маскирано от нереални очаквания за данъчни постъпления и изобилни приходи от продажбата на държавни активи. Дори предишните правдоподобни очаквания сега са неприемливи. Събирането на данъци удря дъно и нищо не е продадено. Вече и без това огромният дефицит ще се раздуе още дори без допълнителните разходи, което може възникнат от мащабните ваксинации и от рекапитализацията на банковата система.

Постоянното отлагане на нужното оздравяване на контролираните от правителството банки означава, че финансовата система е влязла в кризата в лоша форма. Нещата се влошиха, когато извънредните правила позволиха на компаниите да отсрочват вноски, а банките да се преструват, че те са били направени. В същото време инфлацията, частично подхранвана от данъците върху петрола, наложени от обеднялото правителство, се покачва, което вдига разходите по кредитите. Предизвикателството за 2021 г. ще бъде властите да се справят с националната спасителна помощ с парите, които (за разлика от по-богатите страни) Индия не може да печата евтино.

Моди предприе глобално турне за привличане на необходимите чужди инвестиции. Реакцията бе публичен ентусиазъм, но частно нежелание. Има и изключения. Някои чуждестранни фондове взеха минорнитарни дялове в банки и съществуващи активи със силен франчайз, като например летището в Делхи. Парите текат към Reliance Industries, най-голямата индийска компания, и (в далеч по-малки количества) към Adani Group, друг конгломерат. Всяка от тези компании разполага с таланта да може да навигира успешно между непостоянните регулатори и съдилища в страната. Милиардите долари, налети в тези инвестиции от Facebook, Google и множество гиганти за дялово инвестиране, суверенни фондове и мултинационални компании, бяха приветствани от местната преса като израз на доверие в Индия. Но те може да са точно обратното. След години на опити да се справят сами и с несъмнено смесени резултати много чужди компании са заключили, че единственият начин да правят бизнес в Индия е да се обединят с добре свързан местен конгломерат.

За да може страната да отскочи, инвестициите трябва да се възстановят, а за да се случи това, чуждите бизнеси трябва да бъдат убедени, че обстоятелствата не са срещу тях. Ще има и някои изключения - Apple например увеличава производството на смартфони в Индия както за да диверсифицира от Китай, така и за да избегне вносни мита, вдигащи цените. Но по-голямата част от инвестициите, на които се надява Моди, ще се насочат към Бангладеш, Виетнам и други развиващи се страни с по-приемлива бизнес среда.

Предвид тези трудности една истинска икономическа криза в Индия не би била изненада. Рейтинговите агенции обсъждаха понижаване на индийския държавен дълг до ниво "боклук" през 2020 г., но решиха да изчакат и да видят дали предишните високи нива на растеж ще се върнат. Въпреки че понижаването няма да означава много само по себе си - Индия има малък чуждестранен дълг - то ще разтърси и без това крехкото доверие.

Не всичко е изгубено. През август завърналите се в до голяма степен затворената сграда в Мумбай, където се намира местната редакция на The Economist, бяха радостни, че са посрещнати отвън от познатия търговец на книги, от човека, поправящ телефони, и от продавача на чай, които бяха нетърпеливи да подновят работата си въпреки вируса и мусонния сезон. Те са част от голямата неформална икономика, съставляваща може би 80% от индийската заетост и половината от БВП, в която устойчивото предприемачество избуява извън задушаваща хватка на правителството. Тя ще тласка Индия напред през 2021 г.

2021 г. накратко

Следващата мисия на Индия до Луната - "Чандраян-3", е насрочена за началото на 2021 г. Предишният опит да се изпрати ровър на лунната повърхност през септември 2019 г. като част от мисията "Чандраян-2" се провали, тъй като се разби при кацане.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-P
    Kiril Kirilov
    • + 1

    Всеки работил с индийци може да ти каже същото. Трудно и пак трудно се работи с тях. И се питаш въпреки цената дали въобще си заслужава.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал