🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Две заключени дула

Контролът над оръжията отново ще бъде на първите страници

Според китайския календар 2020 г. беше годината на плъха. В Америка беше годината на оръжието. През 2020 г. бяха продадени повече оръжия, отколкото през която и да било предишна година. Насред масовото притеснение от коронавируса и социалното разделение бяха продадени 5 млн. повече оръжия, отколкото биха били продадени в нормална година, казват Филип Ливайн и Робърт Макнайт, професори в Wellesley College. През първите девет месеца на годината са били направени 29 млн. федерални проверки за притежание на огнестрелно оръжие, с 84% повече, отколкото за същия период преди пет години. (Макар не всички проверки да означават продажба на оръжие.) Купувачите на първо огнестрелно оръжие се редяха на опашки, подобаващи повече на рок концерти, отколкото на търговия. През една събота на юли чакането за влизане на шоу за оръжия в центъра за събития в Далас отнемаше над два часа.

Америка вече е страната с най-висок брой огнестрелни оръжия на глава на населението. Страната има повече оръжия и повече масови престрелки, отколкото която и да било друга богата държава. Но ако 2020 г. беше годината на оръжието, 2021 г. ще бъде годината, в която контролът над оръжията ще получи повече внимание. Четири са местата, които трябва да бъдат следени.

Първото е Белият дом. Като президент Доналд Тръмп угаждаше на поддръжниците си, за които това е важен въпрос, чрез премахване на всички рестрикции, на които можеше да повлияе. За разлика от него Джо Байдън ще се насочи към контрол. Като сенатор през 90-те години Байдън помогна да се прокара настоящата система за федерални проверки, както и забрана за продажба на особено опасни оръжия, която изтече през 2004 г. Като президент той обещава да наложи нова подобна забрана, макар това да е политически рисково. Много по-вероятно е да разшири проверките и да затвори пролуките в системата за продажба и прехвърляне на оръжия.

Второто място, което заслужава внимание, е Върховният съд. Най-новият съдия, Ейми Кони Барет, може да постави под съмнение множество дългогодишни закони за контрол на оръжията, прогнозира Адам Уинклър, автор на книгата Gun Fight и професор в UCLA Law School. Тя може да постави под въпрос щатски закони, които забраняват на провинили се да имат оръжие, както и политиката за отнемане на оръжия от хора с ментални проблеми. Новините са лоши за тези, които подкрепят контрола над оръжията. Исторически Върховният съд не обича да се занимава с нови дела около Втората поправка - само през пролетта на 2020 г. съдът отказа десет такива дела. Но с Барет на скамейката тази практика може да се промени.

Третото място са щатите. Сините щати като Калифорния ще се стремят към по-ограничаващи закони, докато червените щати ще се опитат да разширят възможността хората да носят оръжия без разрешително. Възгледите на американците за оръжията се промениха след толкова много масови убийства, което си личи от безпрецедентното внимание, което политиците обръщат на въпроса на федерално и щатско ниво, казва Джоузеф Сакран, хирург и активист.

Четвъртото място, което заслужава внимание, е Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия (NRA). Организацията има огромна сила в американската политика и досега атакуваше всички опити за контрол, но през 2021 г. самата тя ще се окаже под обстрел. Главният прокурор на Ню Йорк съди асоциацията и се опитва да я закрие, а данъчните правят разследване на президента на NRA за потенциални данъчни измами. Всичко това ще се отрази на политиките за контрол на оръжията. Отслабена, NRA вече не изглежда като мираж.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал