🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След падането

Ще има изненадващо по-малко корпоративни фалити

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно от последствията на пандемията от коронавирус е, че нискокачествената част от пазара на корпоративни облигации се променя към добро. Терминологията се смекчи отдавна: облигациите, които нямат инвестиционен рейтинг, преди се наричаха junk, или боклук, но сега се определят като такива с висока доходност или от спекулативен клас. Съседите им в класацията станаха също много по-класни. Renault, Kraft Heinz и Marks & Spencer са сред добре известните компании, които изгубиха своя инвестиционен рейтинг. Вероятно 2020 г. ще постави рекорд по стойността на т.нар. дълг на "падналия ангел". Компаниите са продали облигации с инвестиционен рейтинг за 1.5 трлн. долара до края на третото тримесечие - достатъчно, за да гарантира, че 2020 ще бъде и рекордна година за издаване на облигации.

Компаниите също така използват на максимум своите банкови кредитни линии. Корпоративният дълг в Америка се е увеличил от 75% на 90% от БВП през първата половина на 2020 г. Но след запоя идва махмурлукът. Голямото нарастване на корпоративния ливъридж в комбинация с неясните икономически очаквания увеличава шансовете тези дългове да не бъдат платени изцяло или навреме.

Просрочията по облигациите вече рязко са се повишили. До началото на октомври процентът на просрочията по "боклукчавите" облигации е нараснал до 6.3 в Америка и 4.3 в Европа според рейтинговата агенция S&P. През следващата година ще има още просрочия.

Колко лоши ще бъдат нещата зависи от борбата между противоположни сили. Едната е вирусът и неговите дълготрайни ефекти. Вече никой не очаква икономиката да се възстанови напълно до края на 2021 г. През октомври в своята двегодишна прогноза за световната икономика Международният валутен фонд предвижда, че брутният вътрешен продукт на САЩ ще се върне на нивото си от 2019 г. едва през 2022 г. За Европа вече е ясно, че оттласкването на активността от дъното на рецесията през март и април губи инерция поради новото нарастване на инфекциите. Нестабилното възстановяване излага повече емитенти на корпоративни облигации на риск от неизпълнение на задълженията. И все пак има мощно влияние, работещо в другата посока.

Евтините пари и фискалната подкрепа ще поддържат много големи компании живи.

Единият фактор е фискалната политика. Различните правителствени краткосрочни схеми за защита на работниците, програмите за временна заетост и подкрепа спомогнаха за спасяването на много компании, подложени на финансови трусове. Голямото притеснение е, че фискалните стимули ще спрат твърде рязко, както беше в Европа след световната финансова криза от 2007 - 2009 г. Но уроци са научени.

Създаването на възстановителния фонд на еврозоната е окуражаващ сигнал. Ранните индикации от Франция, Германия и Италия предполагат, че фискалната политика ще продължи да бъде подкрепяща през 2021 г. А по един или друг начин в Америка е напът да бъде приет нов пакет стимули.

Вторият фактор е ликвидността на пазара на облигации. Взривът от емисии на книжа през 2020 г. се дължеше главно на Федералния резерв на САЩ, който през март заяви, че е готов да купува корпоративни облигации, и това накара инвеститорите да започнат да купуват облигации в очакване на действията на Фед.

Пазарът се размрази. Големите компании могат да наберат много пари, за да преминат през бурята. Централните банки на богатите страни, включително Фед, се ангажират с изключително разхлабена парична политика. И инвеститорите ще купуват нови емисии корпоративни облигации и ще презапишат от старите, макар и само поради липсата на добри алтернативи. Доходността по държавните облигации е много ниска в Америка. В Европа най-сигурните облигации имат отрицателна доходност. Корпоративните облигации са по-рискови, но имат по-висока доходност за компенсация.

Кредитът е кръвоносната система на икономиката. Докато компаниите могат да заемат средства, те могат да оцелеят. Ето защо пазарът на корпоративни облигации задава тон за по-рискови активи като акции. Ще има повече корпоративни фалити заради слабото възстановяване и високия дълг. Но евтините пари и фискалната подкрепа ще поддържат живи много големи компании, които иначе биха били изправени до стената. Фалитите ще бъдат по-малко, отколкото се очакваше през пролетта на 2020 г. Ангелите, които вече са паднали, няма да бъдат допълнително опозорени. Някои може дори да намерят спасение през 2021 г.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал