🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В локдаун и в капан

COVID-19 ще помогне на безскрупулни титуляри на изборите

Свободни и честни?    ©  Shutterstock

В Уганда, където парламентарните избори са насрочени за февруари 2021 г., властите са забранили митингите заради коронавируса. Членове на опозицията, пренебрегнали забраната, са арестувани. Но някак Диксънс Катешумбва - кандидат на управляващото Национално движение за съпротива, просто не може да избегне провеждането на събирания със стотици симпатизанти. "Това е заради моята популярност. Не мога да контролирам броя на хората", казва той. Без изненади му се разминава.

Очаква се поне 18 африкански страни да отидат до урните през 2021 г., докато пандемията тлее на континента. За президенти като Йовери Мусевени в Уганда, който предпочита фасадната демокрация пред истинската, ограниченията заради COVID-19 ще предложат повече начини за измами. Той и подобните му не само ще имат извинение, за да забраняват опозиционни митинги, но и по-малко очи ще ги следят, тъй като международните наблюдатели на изборите ще са далеч.

В много случаи кампаниите ще се пренесат от улиците към предавателните вълни или социалните мрежи, което прави по-важно от всякога наличието на свободни медии. Но местата с нечестни лидери са склонни да запушват устата на журналистите. В Република Конго президентът Денис Сасу Нгесо вероятно ще спечели още един мандат, въпреки че е на власт от 35 години. При липсата на митинги Нгесо няма да срещне затруднения да излъчва кампанията си - няколко телевизионни канала и радиостанции са собственост на негови близки приятели.

Опозицията обаче ще е затруднена. През последните години журналисти са заплашвани, че са канили съперници на Нгесо, за да изразят своята гледна точка или за да го критикуват. И ако изглежда, че опозиционните активисти са набрали сили в социалните мрежи, правителството може просто да изключи интернет, както направи по време на предишните избори.

Кампаниите в социалните медии ще бъдат сложни и в Уганда, тъй като нови правила задължават всички блогъри да се регистрират при правителствен регулатор. В Бенин, където трябва да се проведат президентски избори в началото на 2021 г., гражданите може да са прекалено уплашени, за да постват своята гледна точка в Twitter или Facebook. През декември 2019 г. журналист бе вкаран в затвора за 18 месеца, защото е пуснал в профила си цитати от местен прокурор. Той бе обвинен, че разпространява лъжлива информация. Президентът Патрис Телън и без това е изправен пред слаба опозиция - трима от неговите ключови съперници са в изгнание, след като са били заплашени с лишаване от свобода.

Други африкански лидери пък използват коронавируса като причина да отложат изцяло изборите. През юни 2020 г. президентът на Чад Идрис Деби Итно отложи за пети път вот, който първоначално бе насрочен за 2015 г. Сред предишните причини бе недостигът на средства и заплахата от атаки на джихадистката група "Боко Харам". (В Етиопия, където заболелите от COVID-19 се утроиха за две седмици, решението да се отложат парламентарните избори с поне девет месеца е малко по-основателно.)

Организирането на честен вот по време на пандемия е сложно. То ще бъде дори още по-усложнено от безскрупулни титуляри на поста, които биха направили всичко, за да спечелят. За жалост много от тях ще триумфират през 2021 г.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал