🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да се задържиш на власт

Новият лидер на Япония ще се сблъска с изборни и други тестове

Суга ще опита да остане    ©  Shutterstock

Между 1990 г. и 2012 г. Япония имаше 15 премиери. Когато Шиндзо Абе пое поста през 2012 г., малцина вярваха, че той ще се задържи много повече от средното, което е под две години. Наистина неговото първо заемане на длъжността през 2006 г. трая само една. И все пак, когато Абе подаде оставка заради влошено здраве през септември 2020 г., неговият мандат отбеляза рекордните 2822 дни.

Йошихиде Суга - лоялният лейтенант на Абе, го замести с обещание за приемственост и стабилност. Управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) избра в извънреден вот Суга да завърши остатъка от мандата на Абе. Пълната надпревара за следващия тригодишен мандат на партиен лидер, насрочена за септември 2021 г., ще покаже дали ЛДП се е завърнала към подхода си за бърза лидерска смяна. Обществото ще има възможност да даде присъдата си за посоката на партията след Абе в парламентарни избори през октомври (или по-рано през годината, ако Суга разпусне парламента предсрочно, както мнозина очакват).

Въпреки че отначало Суга изглеждаше като временен кандидат, той ще опита да се задържи. (Политиците от кариерата не са склонни да сдават топ позицията доброволно, дори тези като Суга, които предпочитат да действат зад кулисите.) Избирателите изглеждат готови да му дадат шанс - въпреки че под 10% от японците го определяха като техен предпочитан наследник в проучвания преди оставката на Абе, неговата нова администрация започна с подкрепа от почти 70%.

Суга ще трябва да демонстрира бързи резултати в трудни условия. Коронавирусът ще продължи да дърпа назад японската икономика, която вече бе изпаднала в рецесия още преди пандемията да удари. През второто тримесечие на 2020 г. БВП се сви с 28.8% в сравнение с предишната година, което е най-резкият спад, откакто се води статистика. Ще бъде трудно да се навакса изгубеното. На фона на мудното търсене старата заплаха - дефлацията, ще преследва икономиката отново през 2021 г. Олимпийските игри могат да дадат тласък, ако японското правителство и Международният олимпийски комитет успеят да измислят как да ги проведат безопасно.

Предизвикателствата във външната политика няма да бъдат по-малко сложни. Абе превърна дипломацията в приоритет, като направи над 80 чуждестранни визити за изграждането на близки връзки с другите лидери. Суга ще трябва да създаде своя собствена репутация на световната сцена във време, когато възможностите за персонален контакт са ограничени. Неговият първи тест ще бъде постигането на нова сделка със САЩ относно логистичното споразумение, което заздравява съюза между двете страни в сферата на сигурността и регулира присъствието на 50 000 американски войници (настоящата сделка изтича през март 2021 г.).

Прекъсванията в много процеси заради пандемията може всъщност да помогнат на някои от най-важните реформи на Суга. Той обещава да създаде нова дигитална агенция, която да придвижи модернизирането на японските архаични правителствени услуги. През 2021 г. ханко - личният печат, използван за официални документи, ще се превърне в отживелица, вместо да продължава да бъде жизненоважно средство за правене на бизнес. С малко късмет същото ще се отнася и за факс машината.

Ако успее да стабилизира икономиката и да сдържи вируса, Суга може и да си уреди избирането за лидер на ЛДП, като си осигури подкрепата на ръководителите на партийните фракции още преди вота, както до голяма степен направи след оставката на Абе. Но ако Суга изглежда колеблив като лидер, ще се разрази пълномащабна война за председателството на ЛДП.

Множество амбициозни политици са се наредили на опашката след дългия мандат на Абе. Бившият министър на отбраната Шигеру Ишиба, когото Суга победи през 2020 г., може да поднови офанзивата си. Той ще има по-добри възможности на обичайни избори, които включват обикновените партийци. Таро Коно - образованият в Georgetown бивш министър на отбраната и на външните работи, който в момента отговаря за административната реформа, може да се прояви като кандидата от новото поколение (на 57 г. той е млад за ориентираната към старшинството ЛДП). Сейко Нода - една от едва шепа жени на висши постове в ЛДП, иска да стане първата жена - премиер на Япония. Който и да спечели, ще открие, че победата на изборите е била лесна в сравнение със задържането на поста.

Ами ако

Севернокорейският диктатор е млад, но води нездравословен живот. Ами ако Ким Чен Ун умре? Някои смятат, че той позиционира сестра си Ким Йо Чен за свой наследник. Но дали другите висши представители ще приемат това не е ясно - както толкова много други неща относно изолиралия се режим. Може да се стигне до борба за власт, което пък може да доведе до интервенции от страна на Южна Корея, Китай и Америка. Ще има опасения за сигурността на ядрените оръжия на страната. Северна Корея ще стане още по-опасна и непредвидима от сега.

2021 г. накратко

Пет нови спорта заемат мястото си сред другите дисциплини в отложените през 2020 г. летни олимпийски игри в Токио. Атлетите ще се състезават за първи път за медали в категориите карате, скейтборд, сърф, спортно катерене и бейзбол/софтбол.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал