🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бетонна бъркотия

Градовете ще се борят с трудности, но ще избегнат масово изселване

В големите градове бедствието, изглежда, винаги дебне зад ъгъла. През 1948 г. американският есеист Е. Б. Уайт се тревожи, че Ню Йорк може да бъде разрушен от "един-единствен полет на самолети, не по-голям от ято гъски в клин", които го бомбардират. Големи градове са сривани до основи или изпадат в анархия в много филми и книги - от "Война на световете" до "Небостъргач" и "Годзила". Това, че един нов вирус удари градовете толкова силно, не изглежда твърде изненадващо.

COVID-19 не просто избухна в големите метрополиси, убивайки жителите им преди лекарите да знаят как да третират болестта. Той също така предизвика защитна реакция, която беше изключително тежка за градовете. Когато общественият транспорт, театрите, нощните заведения и офисите са принудени да затворят или когато хората се страхуват да ги посещават, въздействието върху селата и малките градчета е минимално. Големите градове за разлика от тях почти спират да функционират.

В първоначалната паника много градски жители побягнаха. Данните от мобилни телефони показват, че 17% от парижани са напуснали града в седмицата преди Франция да бъде блокирана през март. В следващите месеци жителите на градовете в много държави пренастроиха отношението си към собствеността. Анкета на Ipsos MORI през юни 2020 г. установи, че британците от всички поколения ценят наличието на собствена градина над всички останали характеристики на един дом, в това число и сигурни ключалки и добра интернет връзка. Предградията не са изглеждали толкова примамливо от години.

Така големите градове ще влязат в 2021 г. в ужасно състояние. Офисите ще са все още тихи, театрите ще са затворени, компаниите за обществен транспорт ще молят правителствата за спасителни пакети. Армията от заети в градските услуги - служители в кафенета, маникюристи, сандвичари и инструктори по йога - ще продължат да се мъчат да си платят наемите. Но към края на годината нещата отново ще започнат да се подобряват.

Градовете ще се възстановят не заради появата на ваксина или по-добро лечение за COVID-19, макар че и те биха помогнали много, а заради вродената си способност за промяна. Да се адаптират към шоковете е това, което големите градове правят. Със загиването на предишните индустрии те превърнаха складовете за памук в офиси, жп линиите в паркове и кланиците в бутици. Ако магазините и офисите бъдат изоставени, градските жители ще им намерят нова употреба. Тази гъвкавост привидно навреди на градовете по време на пандемията, тъй като работниците с бели якички преминаха към работа от вкъщи и спряха да купуват автобусни билети и сандвичи. Но неприспособяването би било пагубно.

Способността на градовете да привличат талантливи хора остава силна. Протестите от движението Black Lives Matter и поредицата нелегални градски рейв партита показаха, че младите градски жители все още искат да се събират. Офис служителите на средна възраст може да имат различни чувства. Но въпреки това прогнозите, че индустриите на знанието ще изоставят градските центрове за сметка на мрежа от по-малки сателитни офиси, разбират погрешно предназначението на офисите. Те не са за провеждане на телефонни разговори или тракане на компютри, а за обмяна на идеи. Наличието на централа е от съществено значение, сателитен офис в предградията не е много по-добър от преустроена спалня.

Някои градски жители ще се преместят в предградията и в малките градчета. Отдавна го правят - за големите градове по света почти е станало характерна черта да имат отрицателен баланс по отношение на вътрешната миграция и да разчитат на бебетата и на "имигрантите", за да поддържат броя на населението си. Но всеки, който смята, че този отлив ще се превърне в буен поток, вероятно скоро не се е опитвал да получи строително разрешително за къща или блок в предградията. Градовете ще паднат тежко, после ще отскочат.

Ами ако

Започнала като специфично американска, партизанска и антидемократическа сага, QAnon се превърна в теория на суперконспирацията, която обединява всяка нова информация и налудничава идея, на която се натъкне. Ами ако QAnon стане глобална? През 2020 г. под властта й попаднаха значително малцинство от британци и германци. С обхващането на все повече политики и оплаквания очаквайте твърденията й - че сенчеста клика управлява света (но, странно, също така иска да създаде нов световен ред), като едновременно с това осъществява трафик на деца през мрежа от подземни тунели - да играят главна роля в протест или интернет спор близо до вас.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал