🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прекрасният стар свят

2021 г. ще бъде странно позната за китайската икономика

Китайската икономика през 2021 г. ще бъде толкова голяма, колкото всички очакваха през 2019 г. Оставете това твърдение да отлежи за малко. То означава, че икономическата активност на Китай ще бъде с такъв обем, сякаш пандемията от коронавируса никога не се е случвала. И това дори не е особено смела прогноза. Тя е само малко над консенсуса на анализаторите, което не я прави по-малко впечатляваща.

Всички очакват растежът на Китай през 2021 г. да бъде необичайно бърз. Ръст от 8% не би изненадал никого. Някои значими икономисти смятат, че може да надвиши и 9%. Само по себе си това кратко връщане към нивата на растеж от предишна ера не е толкова впечатляващо. Повечето икономики, които отскачат от пандемията от COVID-19, ще нараснат с нехарактерна скорост през 2021 г., след като преди това са се свили безпрецедентно по време на изминалата година. Това, което отделя Китай от всички останали, е, че страната ще успее да порасне, макар и скромно, дори през 2020 г.

Бързото възстановяване означава, че БВП на Китай през 2021 г. ще бъде на много близка дистанция от предпандемичните прогнози. През декември 2019 г. например The Economist Intelligence Unit прогнозираше, че БВП на страната ще бъде 15.8 трлн. долара през 2021 г. Сега аналитичното звено прогнозира, че ще е малко повече от тази сума, частично благодарение на по-слабия долар.

Никоя друга икономика няма да се възстанови толкова скоростно, дори тези, които се справиха сравнително добре с COVID-19. Например Япония няма да успее да се възстанови така бързо, нито пък Германия. Китайската икономика през 2021 г. може да надмине общата на Европейския съюз.

Разбира се, възстановяването на Китай не е особено добре балансирано и поравно разпределено. Голямата помощ дойде от износа, който заема рекорден дял от глобалния пазар. Особено търсени са продукти като маски и дезинфектанти, които да задоволят световното търсене за средства за лична защита - както и за телевизори и потребителска електроника, които да задоволят световното търсене за лично забавление.

Инвестициите, особено в инфраструктура и недвижими имоти, също помогнаха, донякъде и заради ръста на кредитите. През август 2020 г. китайската железопътна компания обяви, че ще свърже всеки град с поне половин милион души население чрез държавната високоскоростна мрежа, което ще удвои нейния размер до 2035 г. За разлика от това разходите на домакинствата изостанаха. Личното потребление ще има по-малък дял в растежа на Китай през 2020 и 2021 г., отколкото инвестициите. За последен път това се е случвало през 2015 г.

Небалансираното възстановяване е по-добро, отколкото никакво възстановяване. Но моделът на растеж на Китай все пак ще доведе до някои главоболия за политиците през 2021 г., след като заличи опитите през последните години страната да бъде независима от разходите по инвестиции. Някои от успехите в кампанията за намаляване на задлъжнялостта, които доведоха до краткотраен ефект на стабилизиране на съотношението между размера на икономиката и дълга, също ще бъдат заличени.

Тази кампания бе обявена през 2016 г. Тогава вътрешен източник от комунистическата партия, представен само като "човек с власт", обясни нейната логика в интервю пред партийния вестник People's Daily. Той се оплака, че китайската стабилност се крепи на "старите методи" на стимулиране на инвестициите, и посочи, че "дървото не може да расте до небесата", за да оправдае правителствените мерки за намаляване на дълговете, преди всичко да се е сринало. Не се учудвайте, ако същият "човек с власт" се появи през 2021 г. Китайските политици трябва отново да се научат да балансират икономиката спрямо дълга, но без да убият нейния растеж.

Пандемията накара повечето икономики да влязат в колеблив нов свят, белязан от нестабилни възстановявания, експериментални политики и недоказани бизнес модели. В Китай нещата са различни. Вирусът върна икономиката към странно позната политическа позиция. Също както числата за БВП на Китай през 2021 г. няма да изненадат никого, който е спал през последната година, дилемите в политиката няма да изненадат никого, който е спал през последните пет.

Ами ако

През последните няколко месеца китайските изтребители преминаха няколко пъти през неформалната междинна линия, която отделя континента от Тайван. Ами ако Китай прати военни самолети близо до самия остров? Военните упражнения с ракети през 1995-1996 г. доведоха до повишено напрежение. Тогава Америка изпрати два самолетоносача като предупреждение срещу Китай. Ако този път Америка направи същото, Китай може просто да свие рамене, след като знае, че новите балистични ракети "убийци на самолетоносачи" могат да се справят с подобни кораби. Като изключим обявяването на война, възможностите на Америка да ограничава Китай вече са значително по-малки.

2021 накратко

Няколко големи нови сгради ще отворят врати в Шанхай: нов музей на астрономията, който ще съдържа най-големия планетариум в света; модернистичната библиотека Shanghai Library East, която ще има 6000 места за четене и 4.8 млн. книги; както и стадионът Pudong Football Stadium, първият в Китай по стандартите на FIFA, с общо 34 хил. седящи места

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал