🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дълготрайни болки

Икономиката ще тръгне към възстановяване – но на каква цена

През 2020 г. Америка се сблъска със страховит икономически шок. През януари безработицата бе на петдесетгодишно дъно - 3.5%. Най-ниските заплати растяха най-бързо. Но само след седмици страната достигна нива на безработица, невиждани от края на Голямата депресия през 30-те години на ХХ век, с концентрация основно при най-бедните. През второто тримесечие БВП падна с 10% на годишна база. И въпреки това оттогава насам икономиката се възстановява по-бързо от очакваното и дори може да надхвърли прогнозите за 2021 г.

През юни Федералният резерв прогнозираше, че безработицата ще достигне 9% към края на 2020 г. Реалното ниво на безработицата падна под това число още през август. Частична причина може да е нивото на потребителските разходи, което се оказа много по-устойчиво, отколкото повечето икономисти очакваха. Износът също се представи достатъчно добре.

Голяма част от причините за добрите новини идва от огромните програми за стимули, по които се съгласиха партиите в началните фази на пандемията. До момента Конгресът е приел около 3 трлн. долара фискална подкрепа, повече, отколкото всяка друга държава - и в абсолютен размер, и в относителен спрямо размера на икономиките. Хората получиха чекове за по 1200 долара, а правителството вдигна плащанията за безработните до 600 долара на седмица. Доходите на много хора са по-високи днес, отколкото преди пандемията.

Безработицата ще продължи да пада. Примери от минали рецесии подсказват, че тя се понижава бързо, когато голяма част от работодателите вярват, че загубата на работни места е краткотраен ефект. Да бъдеш съкратен, защото ресторантът, където работиш, не може да приема клиенти поради карантина, е много различно спрямо да бъдеш съкратен, защото мястото е фалирало. В началото на пандемията три четвърти от тези, които бяха загубили работата си, вярваха, че е само временно.

Икономистите се притесняват, че невъзможността на Конгреса да се разбере за допълнителни стимули през лятото ще обрече икономиката през 2021 г. Тези прогнози са прекалено песимистични. Много хора запазиха голяма част от чековете си от предишните стимули и сега могат да ги похарчат, като така ще побутнат икономиката. Нов пакет стимули през 2021 г. не може да бъде отписан като възможност. Републиканците и демократите имат големи различия по отношение на идеите от какво се нуждае икономиката, но мнозинството биха искали да инжектират повече пари.

Америка може да се възстановява по-бързо, отколкото много други богати страни, но ефектите от пандемията ще бъдат дълготрайни. Малко икономисти очакват нивото на безработица да се върне скоро до 3.5% - анализаторите на Goldman Sachs смятат, че няма да слезе до 4% поне до 2025 г. Голяма и постоянно растяща група на тези, които загубиха работата си, вече смята, че ефектът е перманентен. За тях ще бъде трудно да намерят нова работа. Рискът за тези хора е, че колкото повече време са безработни, толкова по-малко мотивация ще имат за пробване на нещо ново или развитие на нови умения. Засега политиците трябва да се фокусират върху завъртането на колелата на американската икономика обратно в правилната посока. В един или друг момент обаче те ще трябва да обърнат внимание на изгубеното поколение на пандемията.

2021 накратко

Започва строежът на нова високоскоростна железопътна линия между Далас и Хюстън. Влаковете ще могат да се движат със скорост до 320 км/ч, което ще свали времето за пътуване до 90 минути.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал