🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горещоустойчив ли е градът ви?

Екстремни жеги ще изпекат американските градове, но има начини те да се подготвят

Мусонът отново закъснява. Без почти библейските дъждове няма нищо, което да спре горещините по време на поредицата от дни с температура над 43 градуса. Тротоарите са като пещ. Болниците са пълни с жертви на изгаряния. Дори кактусите изглеждат препечени. Множество хора излизат само много рано сутрин, преди да изгрее слънцето. През останалото време стоят в стаи с климатик - изобретението, което прави живота в пустинята възможен.

Такива бяха сцените във Финикс, Аризона, през юли 2023 г. Ами ако търсенето на електроенергия за тези климатици бе претоварило мрежата? Скорошно проучване, публикувано в журнала Environmental Science and Technology, сочи, че при петдневна гореща вълна във Финикс без електричество биха починали над 13 хил. души, а над половината от населението би се оказало в болница.

Това е най-лошият сценарий за Финикс. Но не е нужно горещите вълни да причиняват катастрофално спиране на електричеството, за да застрашат човешки животи. Ефектът на прегретите градски острови означава, че центровете са много по-горещи, отколкото заобикалящите ги части, защото пътищата и сградите абсорбират и запазват топлината.

Лос Анджелис, Маями и Финикс вече наеха "директори по горещината", които да отговарят за извънредните случаи и плановете за адаптация. През 2024 г., която може да бъде най-горещата година в изследваната история, още повече градове ще назначат подобни официални лица. Още повече от тях ще използват нови технологии като студени пътни настилки, които отблъскват, а не абсорбират слънчева светлина. Дървета ще бъдат засадени за повече сянка. Отговорниците в градовете ще отворят повече центрове за охлаждане и ще опитат да привлекат в тях бездомни хора, които са сред най-уязвимите при горещи вълни.

Но през 2024 г. ще има и политически предизвикателства. В САЩ няма защита на федерално ниво за работници, страдащи от жегата. Президентът Джо Байдън насочи Агенцията по трудова безопасност да създаде национален стандарт в това отношение, но това би отнело години. Ако г-н Байдън загуби изборите, очакваните климатични регулации може да бъдат отменени. Нещата изглеждат само малко по-добре на щатско ниво. Едва пет щата са приели подобни протекции за работници и всички те се управляват от демократи.

Някои градове в републикански щати ще вземат нещата в свои ръце. "Досега щатските власти не са направили нищо, за да адресират екстремните жеги или намаляването на въглеродните емисии", казва Джейн Гилбърт, директор по горещината в Маями-Дейд Каунти, Флорида. Тя е първата в света с подобна титла и заедно с кмета посочва справянето с горещината като приоритет за окръга.

Маями и Финикс поне знаят, че летата им ще са горещи. Но климатичните промени носят екстремни жеги и на места, които въобще не са свикнали с тях. First Street Foundation, неправителствена група, посочва, че в следващите 30 години ще се появи "пояс на екстремната жега" (виж картата) в Америка. Вероятно тези места скоро също ще имат свои директори по горещината.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    czj17646894 avatar :-|
    czj17646894

    Праскайте още соларни панели по покривите пък се чудете защо е все по-горещо в градовете ...

    Нередност?
Нов коментар