🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Култура: Роботи, Русия и романтика

Какво да очакваме от най-големите книги на 2024 г.

Култура: Роботи, Русия и романтика
Култура: Роботи, Русия и романтика

През 2023 г. списъците с бестселъри продължиха да се запълват с медицински томове заради отшумяващата пандемия и с учени, които бият тревога за изменението на климата. През 2024 г. ще има ясна промяна в курса, тъй като други теми ще поемат водеща роля.

Изкуственият интелект (ИИ) е една от тях. Няколко книги ще разгледат как може да се прекрои светът: "ИИ има нужда от теб", "хуманистичен манифест за епохата на изкуствения интелект" от Верити Хардинг, бивш служител в DeepMind на Google; "Сърцето и чипът: Светлото ни бъдеще с роботи" от Даниела Рус, директор на лабораторията за ИИ в MIT; и "Литературна теория за роботи", изследване на това как машинният интелект ще повлияе на начина, по който четем, пишем и мислим, от Денис Йи Тенен, професор по английски език в Колумбийския университет.

Геополитиката също ще доминира в челните списъци на издателите. Дейл Копланд, професор по международни отношения, ще разкаже как търговията е оформила външната политика на САЩ; Джим Шуто от CNN ще изследва "Завръщането на великите сили: Русия, Китай и следващата световна война". Няколко автори ще се съсредоточат върху войната в Европа. Юджийн Финкел, който е роден в Украйна, ще предложи "по-дълбока история на руското насилие срещу цивилни" в страната, а в "Путин и завръщането на историята" Мартин Сиксмит ще погледне над хиляда години назад, за да постави агресията на руския президент в контекст. Книгата на Питър Померанцев "Как да спечелим информационна война" ще приложи към конфликта гледната точка на един пропагандист от времето на Втората световна война.

За тези, които се надяват на няколко часа развлечение, ще има много романи, които да очакват с нетърпение. Автори на бестселъри, включително Пърсивал Евърет, Ян Мартел, Дейвид Никълс, Кайли Рийд, Колъм Тойбин и Еймър Тауълс, ще се завърнат с нови истории през 2024 г. Джеймс Патерсън пък ще завърши недовършен ръкопис, оставен от Майкъл Крайтън, автора на "Джурасик парк".

Ще бъде пусната и непоказвана досега творба на Габриел Гарсия Маркес, който почина през 2014 г. В En Agosto Nos Vemos ("До август"), новела от по-малко от 150 страници, покойният Нобелов лауреат разказва историята за афера на жена на средна възраст. Децата му първоначално се противопоставиха на публикуването й, но сега казват, че притежава запазената марка на автора - "капацитет за изобретателност, неговия поетичен език и неговото завладяващо разказване на истории". Вярно или не, Гарсия Маркес вероятно ще се възроди, защото се разработва и адаптация на най-известната му творба - "Сто години самота", от Netflix. Ако искате фантастична приказка, кой е по-подходящ от колумбийския майстор на магическия реализъм?

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар