🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборите в Индия: Още от Моди

Очакваното преизбиране на Нарендра Моди ще донесе както страх, така и надежди

Индия се намира в повратна точка преди националните избори през 2024 г.    ©  The Economist

В речта си за Деня на независимостта на Индия през август 2023 г., десетата му такава като министър-председател, Нарендра Моди обяви, че страната се намира в повратна точка. Нов световен ред се установява след пандемията от COVID-19, обясни той пред тълпите. Индия е готова да даде облика на този нов ред благодарение на своето "триединство" от демография, демокрация и многообразие. "Светът може да намери за себе си искра в този лъч светлина, струящ от Индия", каза той.

Индия действително може да е в повратна точка преди националните избори през 2024 г. - но не съвсем по начина, за който Моди говори. Откакто той встъпи в длъжност, Индия порасна от десета по големина икономика в света до пета (а до 2027 г. може да стане трета). Тя се превърна в ключов партньор на Америка в сблъсъка ѝ с Китай. Но критици у дома и в чужбина не спират да твърдят, че Моди потиска политически несъгласните и маргинализира индийските мюсюлмани. Следващата година може да бъде критична за бъдещето на индийската демокрация и нейните отношения със Запада.

Лидерите на партията на Моди "Бхаратия Джаната" (BJP) отхвърлят обвиненията, че подкопават индийската демокрация. Те изтъкват неговия рейтинг на одобрение от 78% и постиженията на партията в областта на инфраструктурата и борбата с корупцията, която е възпрепятствала растежа по времето на "Индийския национален конгрес", която управлява през 55 от 76-те години след независимостта. BJP казва, че нейната идеология "Хиндутва" не цели да маргинализира мюсюлманите, а да възстанови националната идентичност, потисната по време на моголското и британското управление.

Опонентите на Моди казват, че той подкопава светската конституция на Индия, като се съобразява само с нейното индуско мнозинство, което съставлява 80% от населението, докато в същото време насърчава дискриминацията и насилието срещу 14-те процента мюсюлманско малцинство. Обвиняват го, че тормози опоненти, заглушава журналисти и нарушава независимостта на съда. Според критиците с подобни злоупотреби се прикриват множество провали, включително неуспешните селскостопански реформи и недостигът на работни места, особено за младите индийци.

Напоследък притесненията на опозицията изразява Раул Ганди, парламентарист от "Конгреса", който през март беше осъден на две години затвор за подигравка с името на Моди, като впоследствие Върховният съд промени присъдата в условна. "Идеята за Индия, идеята за свободни избори, за свобода на словото - те сега са в смъртна опасност, казва Ганди. Сега се борим за душата на Индия."

Победата на BJP изглежда вероятна. На последните общи избори през 2019 г. партията спечели 303 от 542 места в долната камара на парламента с 37% от гласовете. Сега тя контролира централното правителство и около половината от 28-те щата на Индия и осем съюзни територии. Но не успява да се пребори за по-богатите южни щати. През май тя загуби от "Конгреса" в технологичния център Карнатака.

Освен това на национално ниво BJP се изправя пред по-единен опонент, след като 26 опозиционни партии, включително "Конгреса", сформираха коалиция през юли, наречена Indian National Developmental Inclusive Alliance, или INDIA. На него обаче ще му е трудно да се справи с предизборната мощ на BJP, която според проучванията на общественото мнение или ще спечели ново мнозинство, или ще ръководи коалиционно правителство.

Така или иначе политическият терен може да се изкриви още повече в полза на BJP с преразглеждането на избирателните райони, което предстои през 2026 г. То може да разшири долната камара до около 753 места, като повечето от новите ще отидат в гъсто населените северни щати, където BJP се представя добре. Моди също така предложи националните и местните избори да се проведат едновременно, което неговите критици виждат като още един ход в посока централизиране на властта.

Западните страни досега избягваха да критикуват Моди публично. Америка в частност вижда Индия като партньор в усилията ѝ да бъде противотежест на Китай. Когато Моди посети САЩ през юни, приоритетът на президента Джо Байдън бяха отбранителните сделки.

В частни разговори обаче някои западни служители изразяват опасения, че като не успяват да подкрепят демократичните ценности в Индия, те подкопават собствените си усилия да защитят основаващия се на правила ред от Китай, Русия и други автокрации. Тревогите на Запада още повече се засилиха през септември, след като Канада обвини индийски служители в участие в убийството на Хардип Сингх Ниджар, сикхски активист и канадски гражданин, във Ванкувър. Индийското правителство отрича да е замесено.

В речта си през август Моди обеща, че до 2047 г., когато празнува стогодишнина от независимостта си, Индия ще стане развита страна. Както за местните му критици, така и за чуждестранните партньори обаче въпросът е не колко развита ще бъде, а колко демократична.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар