🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Канада: Тръмп идва на помощ?

Джъстин Трюдо може да намери неочакван съюзник в надпреварата си за четвърти мандат

Случващото се на юг от границата винаги намира своето място в обществения дебат в Канада.
Случващото се на юг от границата винаги намира своето място в обществения дебат в Канада.
Случващото се на юг от границата винаги намира своето място в обществения дебат в Канада.    ©  The Economist
Случващото се на юг от границата винаги намира своето място в обществения дебат в Канада.    ©  The Economist

Последния път, когато канадски министър-председател спечели четвърти пореден мандат през 1908 г., страната имаше население по-малко от това на днешен Торонто. Джъстин Трюдо, който управлява Канада от 2015 г. и сега кара третия си мандат, е убеден, че може да се пребори за още една победа, въпреки че според проучванията той изостава от опозиционните консерватори през по-голямата част от 2023 г. Ако успее, той ще надмине баща си Пиер Трюдо, който в четвъртата си кампания през 1979 г. загуби на косъм.

Младият Трюдо не е длъжен да свика избори до 2025 г. благодарение на пакт, който неговото либерално правителство на малцинството сключи с по-малка лява партия. Въпреки това премиерът вероятно ще се изкуши да се яви пред избирателите в края на 2024 г. по две причини.

Първата е свързана с икономиката. От 2022 г. централната банка на Канада повиши своя референтен лихвен процент десет пъти в опит да ограничи инфлацията. Това потисна бизнес активността и повиши лихвите по ипотеките за новите кредитополучатели. Икономиката неочаквано се сви през второто тримесечие на 2023 г. Но канадците ще са минали през най-тежкото, преди кампанията да започне. Централната банка смята, че до втората половина на 2024 г. растежът ще се е засилил, а инфлацията ще е паднала под 3% (от 8% в средата на 2022 г.). А избирателите имат къса памет.

Втората причина е по-цинична и е свързана с Америка. Трюдо описва Канада като преграда пред популизма, а Доналд Тръмп е полезен контрапункт. Проучване през 2020 г. установи, че едва 14% от канадците биха гласували за Тръмп, ако имаха възможност. Ако Тръмп стане кандидат на републиканците, очаквайте Трюдо да брандира канадските консерватори като разклонение на тръмпизма.

Вероятно очаквайки атака по тази линия, лидерът на консерваторите Пиер Поилиевр внимава да не подхваща битки по поляризиращи теми като имиграцията. През 2024 г. се очаква Канада да приеме половин милион постоянни жители, което ще е нов рекорд. Но вместо да призове за ограничаване на броя им, 44-годишният опозиционен лидер с гордост изтъква своите проимиграционни позиции. Той често кани съпругата си, емигрантка от Венецуела, да го придружава в неговите прояви. В изказванията си предпочита да се фокусира върху ежедневни проблеми като достъпността на жилищата и градската безопасност. Досега той успява да държи под контрол най-крайните елементи сред своите симпатизанти.

Но случващото се на юг от границата винаги намира своето място в обществения дебат в Канада. С приближаването на поляризиращите общи избори в Америка през ноември очаквайте Трюдо да се позове на призрака на "северния популизъм", за да консолидира лявоцентристкия вот зад своята Либерална партия. Това може и да не проработи. Но за едно доста дълго задържало се правителство няма да навреди да има примамка, към която да насочва вниманието.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    То не само Трюдо чака Тръмп, целият нормален свят чака Тръмп. Стига войни, разделение и пропаганда. Нека малко този свят се успокои и тръгне икономически напред!

    Нередност?
Нов коментар