🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес: Извън офиса

С разгарянето на битката за дистанционна работа наемодателите ще се сблъскат с реалността

Когато ковид-19 принуди служителите да работят от свободните си стаи и кухненските маси, това предизвика най-голямата промяна в професионалния живот от десетилетия насам. И както при всяка голяма промяна, последиците от нея все още си проправят път през корпоративните йерархии и финансовата система. През 2024 г. реалността ще започне да се усеща от работниците, шефовете и наемодателите.

Мениджърите и техните служители не са съвсем на едно мнение по заплетения въпрос за мястото на работа. Според проучване на WFH Research, академична група, работещите на пълно работно време с поне средно образование в Америка, Великобритания и Канада работят средно по ден и половина седмично от вкъщи. И биха искали да удвоят времето си за това. Работодателите обаче имат различни идеи. Всички - от гиганта на Уолстрийт Goldman Sachs до известната с видеоразговорите Zoom, искат от своите неохотни работници да се появяват по-често в офиса.

Никой не очаква и дори не иска връщане за пет дни в седмицата. Най-вероятният резултат е шефовете и работниците да се споразумеят по средата, като дистанционната работа ще е малко по-малко, отколкото служителите биха предпочели. Но много зависи от това дали повишаването на лихвените проценти в крайна сметка ще отслаби икономиката. Ако безработицата започне да се увеличава и работниците вече не са дефицитни, шефовете ще имат по-твърди аргументи.

Преминаването към дистанционна работа досега има странно приглушен ефект върху сектора на търговските имоти. Офисите със сигурност са по-малко заети, отколкото преди - според Kastle, фирма, която оперира системи за справки за офиси, заетостта им в Америка е приблизително наполовина от тази преди пандемията. Въпреки това дългият срок на договорите за наем на офиси означава, че макар и да се увеличават, процентът на незаетите площи е сравнително нисък. Goldman Sachs пресмята, че 12% от договорите подлежат на подновяване през 2024 г., което е повече от два пъти повече, отколкото през 2023 г.

Анализаторите на банката смятат, че дистанционната работа може да допринесе за допълнителни 46 млн. кв. фута (4.3 млн. кв.м) свободни офисни площи в Америка - еквивалент на всички офисни площи, построени през 2022 г. Докато шикозните офиси, които отговарят на все по-строгите стандарти за опазване на околната среда, ще продължат да се търсят, офисите, които най-вероятно ще останат празни, са тези в по-стари сгради.

Това не е добра новина за наемодателите. Разходите им за рефинансиране също се покачиха, тъй като лихвените проценти се повишиха. В Америка повечето заеми за търговски имоти се дължат на по-малки кредитори, които са особено затруднени след фалита на Silicon Valley Bank. А разходите за финансиране на по-нежелани офис площи вероятно ще бъдат още по-високи. Доходността на обезпечените с търговски ипотеки ценни книжа например е по-висока за нискокачествени офис площи, отколкото за "първокласни" имоти.

Очаквайте все повече такива сгради да бъдат продавани с отстъпка, за да могат да бъдат ремонтирани или съборени. Тези, които имат достатъчно светлина и подходящи водопроводни инсталации, могат да бъдат превърнати в жилища. Макар че това едва ли ще бъде финансово изгодно за повечето нежелани офиси, броят на преустройствата на места като Лондон и Ню Йорк расте. В Манхатън на улица Water Street 25, където преди са се помещавали вестник и банка, се изгражда жилищен блок с 1300 апартамента, спа център, плувен басейн и пространство за съвместна работа. Пандемията може и да е приключила, но през 2024 г. революцията на дистанционната работа ще продължи да променя начините и местата, където хората работят и се забавляват.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар