Азия: Нарастващото влияние на Индия

Индия има все по-важна глобална роля, казва С. Джайшанкар, министър на външните работи на страната

Индия демонстрира как може да се навигира в поляризацията между Изток и Запад и да се преодолява пропастта в развитието на Севера и Юга.
Индия демонстрира как може да се навигира в поляризацията между Изток и Запад и да се преодолява пропастта в развитието на Севера и Юга.
Индия демонстрира как може да се навигира в поляризацията между Изток и Запад и да се преодолява пропастта в развитието на Севера и Юга.    ©  The Economist
Индия демонстрира как може да се навигира в поляризацията между Изток и Запад и да се преодолява пропастта в развитието на Севера и Юга.    ©  The Economist

Когато Индия погледне назад към 2023 г., нейното председателство на Г-20 и лунната мисия Chandrayaan-3 със сигурност се класират като водещи постижения. Наред с бързото възстановяване от COVID-19 и стабилния растеж те повдигат духа на нацията.

Индийското председателство на Г-20 беше белязано от връщане на фокуса към предизвикателствата на растежа и развитието. Това беше изразенo в план за действие за постигане на целите за устойчиво развитие, пакт за зелено развитие, реформа на международните финансови институции, подкрепа за цифрова публична инфраструктура и насърчаване на развитие, чийто двигател са жените. Свикването на глобална среща на южните нации беше прелюдия към осигуряване на постоянно членство на Африканския съюз в Г-20.

През последното десетилетие подходът на Индия "съседството на първо място" изгради нова свързаност и задълбочи контактите. Бързият отговор на икономическата криза в Шри Ланка отново затвърди готовността за взаимопомощ от времето на пандемията. Концепцията за "разширеното съседство" намери почва в АСЕАН, Персийския залив, Централна Азия и Индийския океан. От Тихия океан до Карибите, засилената ангажираност означава, че Индия оставя по-значителен отпечатък.

По време на този процес през 2023 г. Индия демонстрира как може да се навигира в поляризацията между Изток и Запад заради Украйна и да се преодолява пропастта в развитието на Севера и Юга. Ефектите от изкривената глобализация, щетите от COVID, конфликтът в Украйна, съперничеството между големите сили, климатичните явления, а сега и насилието в Близкия изток със сигурност направиха света много по-нестабилен и непредвидим. Да си във възход при такива предизвикателни обстоятелства изисква гъвкава и "многовекторна" индийска дипломация. Работата с партньори по общи теми беше видима в механизма Quad, Индо-Тихоокеанската икономическа рамка, разширяването на БРИКС и креативни инициативи в Близкия изток.

Някои предизвикателства изискват решителност и неотклонност от курса. Делегитимирането и противодействието на тероризма са процеси, по които има още да се работи. Това са въпроси, при които двойните стандарти са недопустими. Отношенията с Китай също могат да станат нормални само когато мирът и спокойствието в граничните райони се възстановят и линията на действителния контрол се спазва напълно.

Сега светът насочва вниманието си към свръхконцентрацията, която възникна в международната икономика. Затова ключова цел за Индия стана участието в устойчиви и надеждни вериги за доставки. Същото важи и за осигуряването на доверие и прозрачност, което е жизненоважно в областта на дигиталните технологии. Индия се готви за ерата на изкуствения интелект и появата на нови инструменти за влияние. Ние подкрепяме реглобализация, която е диверсифицирана, демократична, справедлива и пазарна.

Един свят, който все повече се фокусира върху зеления растеж и устойчивото развитие, вече признава стойността, която Индия носи. Наскоро страната инициира Международния соларен алианс и Коалицията за инфраструктура, устойчива на бедствия, като същевременно предлага глобална мрежа за възобновяеми енергийни източници и по-голямо значение на просото за продоволствена сигурност. Собственото представяне на Индия в приемането на възобновяеми енергийни източници и укрепване на енергийната ефективност е забележително. В същото време на база на собствени традиции инициативата Mission LiFE (Lifestyle for Environment) на премиера Нарендра Моди се стреми да подобри благосъстоянието на планетата чрез промени в ежедневния ни начин на живот.

Повишената видимост на Индия в чужбина се дължи и на това, което се променя у дома. Пандемията донесе не само масивен отговор в общественото здравеопазване, но и дълбоки реформи. Създаването на цифрова инфраструктура в мащаб трансформира начина, по който се предоставят социално-икономически блага и обществени услуги. Същото важи и за качеството на управление от 2014 г. насам, което улеснява правенето на бизнес и допринася за удобен живот. Сега това е подкрепено от национално интегрирана инфраструктурна инициатива, по-добро развитие на умения и насърчаване на иновациите и стартиращите фирми.

Развитието на индийската демокрация също така подхранва автентична и разумна политика. Докато ценим културата и наследството, възприемането на технологиите и модерността са също толкова видими в постигнатия през последното десетилетие напредък. Днешна Индия е страна на безкасовите плащания, 5G мрежите, кацанията на Луната и цифровите услуги. Също така и на равното представителство на жените в политиката и на това "никой да не остава на заден план". Това е общество, което вече е по-уверено, способно и отзивчиво. Това е Индия, която е повече Бхарат.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар