🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ: Онлайн безопасността срещу свободата на словото

Щатските закони за интернет безопасност се срещат с Първата поправка

Първата поправка към конституцията, която спира правителството да "ограничава свободата на словото", е фундамент на американската демокрация. Няколко щата наскоро приеха закони, които да регулират технологичната индустрия и които може би нарушават това фундаментално право. През 2024 г. технологичните компании ще отвърнат на удара.

Големият въпрос е дали държава с режим от типа на Първата поправка въобще може да регулира технологиите. Законът за защита на децата онлайн (COPPA), който влезе в сила през 2000 г., изисква от уебсайтовете да получат разрешение от родителите, преди да събират, използват и разпространяват лични данни на деца под 13-годишна възраст. С изключение на този закон технологичната индустрия работи с ограничени на брой регулации в продължение на 20 години. Сега щатските законодатели и от двете страни на политическата барикада искат да запълнят тази дупка.

Щатските политики могат да бъдат разделени в две широки категории. Единият вид закон казва, че предпазва децата. Губернаторът на Калифорния подписа през септември 2022 г. закон, според който компаниите трябва да бъдат по-отговорни при взаимодействието си с деца. Флорида и Кънектикът имат подобни законопроекти, но през септември федерален съдия временно блокира закона в Калифорния заради притеснения около нарушаване на Първата поправка. Подобен закон в Арканзас също бе блокиран. Притеснението е, че тези закони ограничават публикуването на свободно слово.

Втори вид опити за законови регулации върху технологичните компании са свързани с модерирането на съдържание. Закон във Флорида забранява на компаниите за социални мрежи да "отнемат платформата" на потребители. Тексаската версия на този закон би спряла компаниите да премахват публикации и да блокират потребители на базата на техни политически възгледи. Федерален съдия остави тексаския закон в действие, но друг федерален съдия спря този на Флорида. Технологичните компании твърдят, че възможността да могат да избира какво да остане публикувано и какво да бъде изтрито, без правителството да се меси, е конституционно право.

Тези случаи ще накарат юридическата система на САЩ да се сблъска със сложни въпроси. Идеята, че правителството не може да ограничава слово с изключение на клевети и нецензурни думи, обхваща медийните компании и тяхното право да редактират съдържание. Отнася ли се обаче и за модерацията на публикации от страна на технологични компании?

Допълнителен въпрос възниква около правата по Първата поправка по отношение на деца. Върховният съд вече е отсъждал, че децата "не оставят конституционните си права на свобода на слово и изразяване на портата на училището" и могат да четат противоречиви книги. Но съдът също така казва, че вредни материали могат да бъдат ограничавани. Как това се отнася за интернет не е ясно.

NetChoice, търговска организация, в която влизат Meta, Google и други технологични компании, казва, че новите закони са противоконституционни. Организацията вече съди Арканзас, Калифорния и Тексас и не показва знаци да дава на заден. Поне един случай, свързан с опитите на Флорида и Тексас да ограничат модерацията на съдържание, може да стигне до Върховния съд през следващата година.

Все още няма коментари
Нов коментар