Китай: Да се храниш с горчилка

Комунистическата партия ще се мъчи да вдъхновява младите

Попълни си сам заявлението за работа    ©  Reuters

"Дървото не може да израсне до небесата в оранжерия, а мързеливецът не може да постигне големи неща", изръмжа вестник People's Daily в свое послание към китайските младежи. Комунистическата партия многократно е призовавала младите да приемат страданието в името на националното обновление. Президентът на Китай Си Цзинпин казва, че те трябва да работят на село, където тежкият труд на полето укрепва техния жертвоготовен дух. Неговите призиви към младите хора "да се хранят с горчилка" или да страдат за достойна кауза ще продължат и през 2024 г. Но китайските младежи упорито няма да го слушат.

Реториката на г-н Си вдъхновява повече онлайн подигравки, отколкото патриотичен дух. Младите потребители на мрежата често казват "просни се по корем" и "остави го да гние" - младежки жаргонни изрази за крайно изтощение и намерение за отказ от безмилостната житейска надпревара.

През 2024 г. ще цари безпокойство, тъй като икономиката на Китай ще продължава да е в затруднение. Равнището на младежката безработица в градовете достигна рекордно високо ниво от 21.3% през 2023 г., преди през август статистическата служба да реши да спре да публикува стойностите. Малко вероятно е през следващата година ситуацията да се подобри. Някои безработни младежи се връщат да живеят при родителите си, превръщайки се в "деца на пълен работен ден". Много кандидатстват във висши училища, за да отложат търсенето на работа. Когато обаче приключат образованието си, те ще се състезават с рекордно висок брой завършили (над 11 млн. през 2023 г.).

Някои избират "желязната купа с ориз", отивайки на държавна служба. През 2023 г. около 2.5 млн. души са положили изпит за това - най-високият брой от десетилетие. Други кандидатстват за научна степен, работа в чужбина или бягат за граница, използвайки нелегални канали за трафик през Югоизточна Азия или Южна Америка. Агенцията на ООН за бежанците съобщава за нарастващ брой китайци, търсещи убежище - 116 000 през 2022 г., което е седем пъти повече в сравнение с 2012 г.

Ако държавата отпусне юздите, това може би отново ще вдъхне жизненост на младите. Но е по-вероятно да се случи обратното. В година на политическа несигурност, минаваща под знака на избори в Тайван и САЩ, инстинктивната реакция ще е затягане на контрола.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved