Суровини: Екстремни висоти

Три стоки може да станат много горещи през 2024 г.

През по-голямата част от 2023 г. стоковите пазари бягаха на място. Руската инвазия в Украйна, в допълнение към проблемите с веригата за доставки поради ковид, доведе до рязко покачване на цените на суровините през 2022 г. Но приглушените икономически перспективи превърнаха оживения пазар в скучен. Известно вълнение се върна в края на 2023 г., когато цените на петрола се покачиха. Но опасенията относно търсенето запазиха индексите ниски.

През 2024 г. проблемите с предлагането, съчетани с подновеното търсене, може да доведат до раздвижване на три пазара. Първо - суровият петрол. Повечето анализатори смятат, че новите доставки, съчетани с бавния икономически растеж, ще доведат до постепенно намаляване на цените от над 90 долара за барел през септември 2023 г. до 80 долара за барел или по-малко през 2024 г. Но това може да накара Саудитска Арабия, най-големия производител в света, да обяви по-големи съкращения на производството от намалението от 1 млн. барела на ден, което се равнява на 1% от глобалното търсене, което беше прието през юли. Производството на Иран също може да бъде подкопано от санкции или проблеми с доставките. Това може да създаде условия за натиск, когато растежът се възстанови.

Пазарите за някои метали също изглеждат уязвими. Доставките на кобалт и литий, два зелени метала, които бяха на радара на всички през 2022 г., изглеждат добре. Вместо това наблюдавайте медта, чиито цени паднаха през 2023 г. поради бавния икономически растеж на Китай. Най-горещият от всички пазари на метали може би е ултранишовият пазар на уран. Търсенето на устойчиви източници на нисковъглеродна енергия и войната в Украйна увеличиха търсенето на ядрена енергия от правителствата, докато превратите и конфликтите прекъснаха производството на уран. Цените на металите, които вече са на най-високите си нива от десетилетие, може да се повишат допълнително, тъй като на пазара продължава да има недостиг.

Третата област за наблюдение е пазарът на зърно. Руската инвазия в Украйна не разклати пазара за дълго - цените на пшеницата, които бяха 12 долара за бушел през март 2022 г., достигнаха 5 долара през есента на 2023 г. Но Украйна, петият по големина износител на зърно в света, сега изнася с 35% по-малко. Голямата реколта в Русия компенсира ситуацията, но лошото време и ескалиращото напрежение могат да изложат това на риск. Запасите на големите износители спадат от много години. Буферите срещу шокове са малки.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved