🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Азия: Лице в лице с дракона

Следващият президент на Тайван ще определи как островът предотвратява война или се подготвя за такава

Двете водещи партии в Тайван имат противоположни стратегии за отношенията между двата бряга.
Двете водещи партии в Тайван имат противоположни стратегии за отношенията между двата бряга.
Двете водещи партии в Тайван имат противоположни стратегии за отношенията между двата бряга.    ©  Reuters
Двете водещи партии в Тайван имат противоположни стратегии за отношенията между двата бряга.    ©  Reuters

На 13 януари 2024 г. гласоподавателите в Тайван ще изберат своя нов президент. Залозите са големи. Напрежението между Китай и Америка може да достигне критична точка през следващите четири години. Американската разузнавателна агенция ЦРУ казва, че Си Цзинпин иска армията на Китай да бъде готова за нахлуване в Тайван до 2027 г. Следващият президент на Тайван ще определи стратегията на острова за предотвратяване на това нахлуване и за запазване на неговите суверенитет и демокрация.

Двете водещи партии в Тайван, управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) и опозиционната "Гуоминдан" (KMT), очертаха противоположни стратегии за отношенията между двата бряга. ДПП, която подкрепя независимостта на острова, иска страната да укрепи отношенията си с Америка и нейните съюзници и същевременно да развива военно възпиране чрез повече разходи за отбрана и реформи. Проунификационната КМТ обещава да облекчи напрежението, като поднови диалога с Китай въз основа на това, че двете страни на пролива са част от една държава. КМТ каза, че този вот е избор между "мир и война", докато ДПП го нарича избор между "демокрация и автокрация". И двете партии смятат, че избирането на другата ще доведе до смъртта на Тайван - или като провокира атака от страна на Китай, или като ускори сливането.

Китай отдавна показва кого предпочита. Комунистическата партия нарича ДПП "сепаратисти" и наложи санкции на няколко от нейните лидери. През последните осем години на управление на ДПП Пекин непрекъснато засилва своята активност в "сивата зона" срещу Тайван - агресия, която не достига до военни действия, но изпитва отбраната на Тайван - като кибератаки, дезинформация и прониквания във въздушното пространство. След като през 2022 г. Нанси Пелоси, тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайван, Китай изстреля ракети над острова като част от симулация на блокада. Ако кандидатът на ДПП Уилям Лай спечели през януари, Китай може да отговори с подобна демонстрация на сила или да стигне по-далеч и да наложи по-дълга блокада, да се намеси в интернет мрежата на Тайван или да предизвика повече кризи в Тайванския пролив.

Победа за KMT, която изпрати висши лидери на среща с китайски официални лица и спомага за диалога през пролива, може да намали напрежението в краткосрочен план. Китай може да отмени забраните за тайвански селскостопански продукти, което ще позволи на KMT да покаже на тайванските гласоподаватели, че е способна да затопли отношенията с континентален Китай. Но военната подготовка на Китай ще продължи на местно ниво - както и решимостта му да превземе Тайван със сила, ако островът не се откаже от суверенитета си по мирен начин.

Опасността от победа на KMT е, че тя може да залъже Тайван с фалшиво чувство за сигурност точно когато най-много трябва да се подготвя за евентуална война. Хоу Юи, кандидатът на KMT, казва, че е отдаден на защитата на Тайван. Но също заявява, че ще отмени неотдавна приета реформа, която от 2024 г. трябва да удължи наборната военна служба от четири месеца на една година. Той обвинява ДПП, че подклажда напрежението с Китай, и твърди, че под ръководството на KMT Тайван няма да се нуждае да укрепва армията си, защото вече няма да е изправен пред заплаха от страна на Китай. Това може да звучи като приятно обещание, но не е вярно.

Настоящият президент на Тайван Цай Ингвен от ДПП има по-трудно и реалистично послание към своите граждани - че за да предотвратят война, те трябва да се обединят и да се подготвят за такава. Резултатите от изборите през 2024 г. ще покажат дали тайванските избиратели са готови да го направят.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар