🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Култура: Всички пеят, всички танцуват

Поредица от нови мюзикъли ще ободри духовете

Мюзикълите отново намират своя ритъм. След няколко слаби години посещаемостта на Бродуей и в Уест енд наближава или надхвърля предпандемичните си нива. Театрите отново подкрепят икономиките на Ню Йорк и Лондон. Музикалният жанр, отдавна осмиван като задръстен, получи тласък от "Барби", най-големия филм на 2023 г., частично вдъхновен от мюзикъли от средата на ХХ век.

Множество продукции ще излязат на сцената през 2024 г. Няколко ще бъдат адаптации на съществуващи филми или истории. Starter for Ten, романът на Дейвид Никълс за телевизионни викторини, беше превърнат в хитов филм през 2006 г.; неговото музикално превъплъщение ще бъде представено в Bristol Old Vic във Великобритания. В Америка феновете на "Тетрадката" и "Вода за слонове" могат да гледат техните музикални и танцувални версии на Бродуей. El Otro Oz, двуезична продукция, обявена като "мексикански фолклорен мюзикъл, вдъхновен от "Магьосникът от Оз", ще е в театрите извън Бродуей.

Междувременно в Бостън ще бъде премиерата на "Гетсби". Звезден творчески екип адаптира класическата история на Ф. Скот Фицджералд за богатство, измама и копнеж: Флорънс Уелч от британската инди банда Florence and the Machine и Томас Бартлет, номиниран за "Оскар" автор на песни, са написали мелодиите; Мартина Майок, която спечели наградата "Пулицър" през 2018 г., е автор на сценария; а режисьор ще бъде Рейчъл Чавкин, носителка на награда "Тони".

Фигури от реалния живот също са вдъхновили предстоящите представления. Премиерата на "Али" ще бъде в родния град на героя си - Луисвил, Кентъки, през есента. Историята описва превъзходството на боксьора на ринга и активизма му за граждански права извън него. Неотдавнашната медийна вълна на тема Мерилин Монро - която включва филма "Блондинка"; музикална версия на "Някои го предпочитат горещо"; и романът на Джеймс Елрой The Enchanters, ще продължи с мюзикъла Smash. Донякъде объркващо, той е базиран на телевизионен сериал от 2012 г., в който се разказва за създаването на бродуейски мюзикъл за живота на Монро.

За по-сюрреалистично преживяване запазете билети за 42 Balloons, който се играе в Салфорд, Англия, през пролетта. Той преосмисля истинската история на Лари Уолтърс, който, неспособен да стане пилот поради лошо зрение, сбъдва мечтата си да лети през 1982 г., като прикрепя балони с хелий към своя стол във вътрешния си двор. Той се издига на близо 4900 метра и след 45-минутен полет над Калифорния безопасно се завръща на Земята. "Това беше нещо, което трябваше да направя", казва той.

Това желание за бягство ще резонира с мнозина през 2024 г. предвид факта, че хората по света са изправени пред бавен икономически растеж и политическа нестабилност. В трудни времена блянът, предлаган от мюзикъла, на сцената или на екрана, е привлекателен. Помислете, че през 1929 г., годината на Голямата депресия, десетте най-касови филма в Америка бяха мюзикъли. Да цитираме една известна песен: "Каква полза има да седиш/Сам в стаята си?/Ела да чуеш музиката."

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар