Първата дама

Мексико ще избере първата си жена президент

Kакто управляващата партия "Морена", така и основната опозиционна коалиция издигат жени - кандидати за президент.
Kакто управляващата партия "Морена", така и основната опозиционна коалиция издигат жени - кандидати за президент.
Kакто управляващата партия "Морена", така и основната опозиционна коалиция издигат жени - кандидати за президент.    ©  Shutterstock
Kакто управляващата партия "Морена", така и основната опозиционна коалиция издигат жени - кандидати за президент.    ©  Shutterstock

Изборите в Мексико на 2 юни 2024 г. ще влязат в историята. Никога досега не е имало толкова много гласоподаватели в избирателните списъци, нито толкова много позиции за разпределяне. Мексиканците ще гласуват за нов президент, за всичките 628 членове на двете камари на Конгреса, както и за девет губернатори на щати, множество местни законодателни органи и други местни длъжности - около 20 000 позиции. И е почти сигурно, че най-високият пост за първи път ще бъде спечелен от жена: както управляващата партия "Морена", така и основната опозиционна коалиция издигат жени - кандидати за президент.

Въпреки демократичната значимост на тези избори те се провеждат при трудни условия. Разделителната реторика на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор и ерозията на демократичните стандарти имаха своята цена. Той се опита да отслаби авторитета на Instituto Nacional Electoral, избирателния орган. Въпреки че неговите политики намалиха бедността, картината е нюансирана. Социалните помощи често служеха за осигуряване на гласове, а броят на хората с достъп до здравни услуги по време на неговото управление е намалял. Докладваните убийства, въпреки че все още са шокиращо много - около 30 000 годишно, леко са намалели, но изчезванията (основно убийства без намерено тяло) са нараснали значително до около 9500 годишно.

Икономиката е стабилна, но действията на Лопес Обрадор срещу бизнеса подкопаха търговските ползи от близостта до САЩ. Списъкът с погрешни политики е дълъг и включва подкрепа за изкопаемите горива, допълнителни правомощия на въоръжените сили и зле планирана промяна на училищната програма.

Но следващият президент, който ще встъпи в длъжност на 1 октомври, едва ли ще донесе на мексиканците радикална промяна. Фаворит е Клаудия Шайнбаум, кандидатът на "Морена". Тя е опитен политик, бивш кмет на Мексико сити от 2018 до юни 2023 г. Но Шайнбаум е протеже на президента и обещава да продължи характерния за него микс от политики.

Тя обаче е по-малко конфликтна от своя ментор и ще въведе свой собствен подход към управлението, като сигнализира, че би била по-добре настроена към бизнеса и по-осъзната за околната среда. Умелото управление на сигурността от страна на нейната администрация доведе до по-бърз спад на броя на убийствата в столицата в сравнение с други места.

Освен това нейното управление ще е подложено на по-голям контрол. "Морена" и нейните съюзници имат малки шансове да спечелят свръхмнозинство в Конгреса, каквото имаха между 2018 и 2021 г., така че ще са необходими преговори и компромиси. Вероятни са турбуленции както преди, така и след изборите. Престъпните групи стават все по-нагли - заплашват и убиват местни кандидати, които отказват да им сътрудничат.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved