Бизнес: Няма спасение от хаоса при пътуванията

Търсенето се възстановява по-бързо от предлагането, което означава забавяне и по-високи цени

Никой не обича да започва или завършва трудно заслужената ваканция, като прекарва часове на летището в чакане на полет. За съжаление с точно това ще се сблъскат много пътници през 2024 г. Апетитът на хората за обикаляне по света се завърна. Световната организация по туризъм на ООН изчислява, че броят на пътуващите в световен мащаб през 2023 г. ще бъде 95% от нивата преди пандемията спрямо 63% през 2022 г., воден от бума на "туризма за отмъщение" след пандемията.

Бизнес пътуванията също се възстановяват по-бързо от очакваното, като Global Business Travel Association вече очаква разходите за бизнес пътувания да се върнат към нивата отпреди пандемията през 2024 г., а не през 2026 г., каквито бяха прогнозите по-рано.

Възстановяването на капацитета обаче се оказа предизвикателство за авиоиндустрията. Отмяната на масовите съкращения, причинени от пандемията, ще отнеме време. Тъй като търсенето на полети надвишава предлагането, цените растат по-бързо от инфлацията, увеличавайки печалбите на авиокомпаниите. Но операциите се задъхват от натиска. В Америка делът на закъснелите полети продължава да нараства.

През 2024 г. летенето няма да е единственият проблем за пътниците. Градовете по света предприемат мерки срещу краткосрочните наеми като тези, предлагани чрез Airbnb. Нов закон, който влезе в сила в Ню Йорк през септември, изисква домакините да се регистрират в града и да присъстват по време на престоя на гостите. Airbnb нарича закона "фактическа забрана". Берлин, Париж и Рим също въведоха ограничения, като други, включително Виена, ще последват примера им през 2024 г. Общинските власти се надяват, че ограниченията ще облекчат натиска върху наемите и цените на жилищата за жителите. За пътниците резултатът е по-малък избор и по-високи цени.

Китай може да се окаже голямото неизвестно. Световният съвет за пътувания и туризъм прогнозира, че разходите на Китай за изходящи пътувания и туризъм ще достигнат приблизително девет десети от нивата от 2019 г. през 2024 г. спрямо половината през 2023 г. Но забавянето на китайската икономика може да провали това възстановяване. Това би било лошо за бизнеса, който разчита на китайското търсене. За други туристи обаче това може да означава по-малко пренаселено връщане към пътуване по света.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved