Китай: Си и козируващите

Как да разкодираме назначенията и уволненията в екипа на китайския президент

Китайският лидер Си Цзинпин обича метафорите, свързани с метеорологията и мореплаването. Той често говори за свирепи бури, които биха могли да осуетят възхода на страната. През последните месеци г-н Си предупреди служителите си да се подготвят за "многобройни сериозни изпитания" в контекста на "силни ветрове, бурно море и страховити вълни". Със сигурност това е момент на изпитания за екипа, който той назначи в края на 2022 г. и началото на 2023 г., за да му помага да маневрира между нарастващите икономически, дипломатически и социални предизвикателства, с които страната се сблъсква. Двама високопоставени членове на правителството му вече паднаха. Предстоящата година няма да има плаване в спокойно море и за другите подчинени на г-н Си.

Г-н Си може би се е надявал, че през 2023 г. ще може да си отдъхне. Проведеното от него мащабно разместване по високите ешелони на правителството, а няколко месеца по-рано - и във висшето ръководство на комунистическата партия, му позволи да се заобиколи с хора, които познава добре и на които има доверие. Разпореденото от него в края на 2022 г. премахване на драконовския режим "нулев ковид" за справяне с пандемията доведе до скок на смъртните случаи. Но държавните ръководители бяха уверени, че икономическото възстановяване ще помогне за подобряване на обществените нагласи.

Растежът обаче не се завърна. До лятото започнаха да се появяват пукнатини в политическия екип на г-н Си. Първо изчезна външният министър Цин Ган. Няколко седмици по-късно министърът на отбраната генерал Ли Шанфу последва примера му. Подобна чистка не беше виждана от години.

Твърди се, че по време на секретни брифинги на партийните кадри е било казано, че г-н Цин има "проблеми с начина на живот", включващи любовница и извънбрачно дете. Смята се, че ген. Ли е разследван по подозрение в корупция на предишното си работно място. Ясното послание към управляващия елит на Китай беше, че политическа гибел на двамата министри демонстрира честността и решимостта на г-н Си: той няма да се поколебае да накаже собствените си фаворити, ако не действат по правилния начин.

Но сред висшите държавни служители разместването вероятно е повдигнало въпроси: какво точно е знаел г-н Си, преди да ги назначи? Ако не е имал представа за техните неправомерни действия (извънбрачните връзки с участието на длъжностни лица не се толерират от дисциплинарните органи на комунистическата партия), какво означава това за прецизността на извършваните от него проверки при назначения? Г-н Си многократно е подчертавал колко стриктен трябва да бъде този подбор.

Няма индикации, че самият г-н Си се сблъсква с политически неприятности. Както обикновено, медиите, контролирани от държавата, продължават да му се подмазват. През следващите месеци може да излязат повече подробности за махането на г-н Цин и ген. Ли. Докладите ще бъдат "хигиенизирани", така че да се избегнат всякакви предположения, че г-н Си може да е допуснал грешка при назначаването на двамата или че е демонстрирал липса на трезва преценка при избора на близки съветници.

Около подчинените на г-н Си обаче може да има още изненади през 2024 г. Китайският лидер все още няма определен наследник. Напрежението може да ескалира, когато бъдещите кандидати започнат да се състезават за внимание или просто когато козируващите решат се борят помежду си, независимо от дългосрочните им амбиции.

Личност, на която трябва да обръща внимание, е Цай Ци, който стана началник на кабинета на г-н Си през март 2023 г. Той заема едва пето място в седемчленния Постоянен комитет на китайското Политбюро (ПККП). Но близостта му с г-н Си, с когото работи през 80-те и 90-те години на миналия век в провинция Фуджиан, а по-късно и в провинция Джъдзян, е очевидна. Той надзирава въпросите, свързани с идеологията и партийната пропаганда, а също така и отговаря за личната охрана на президента.

Министър-председателят Ли Цян, който също беше назначен през март 2023 г., се нарежда на второ място в Постоянния комитет на Политбюрото, но влиянието му не е толкова голямо - работата му е фокусирана главно върху икономиката. Много анализатори го смятат за необичайно слабо назначение на тази длъжност въпреки близкото му сътрудничество с г-н Си в Джъдзян от началото на века. Покрай настоящите проблеми в икономиката г-н Ли трудно ще успее да впечатли своя шеф.

За г-н Си също така ще бъде трудно да излъска собствения си имидж. Той вероятно е бил накърнен от икономическите несгоди на страната и хаотичното й излизане от почти тригодишния строг пандемичен контрол, което се случи след разпокъсани и неголеми протести срещу политиката за "нулев ковид", по време на които някои демонстранти дори се осмелиха да призоват самия г-н Си да се оттегли. През 2024 г. за китайския президент ще бъде предизвикателство да управлява напрегнатите отношения със Запада. Но той се сблъсква със силни ветрове и страховити вълни и у дома.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар