Икономическите планове на лейбъристите

Рейчъл Рийвс, министър на финансите в сянка, очертава плановете на лейбъристите за националния бюджет на Великобритания

Както много автори на това издание знаят, точното прогнозиране какво ще се случи през следващите дванадесет месеца е изгубена кауза. През двете години и половина, в които бях министър на финансите в сянка, се изправихме пред последиците от пандемия, война в Европа след незаконното нахлуване на Русия в Украйна, глобална енергийна криза и централните банки по света, които трябваше да реагират на рязкото покачване на инфлацията. А към момента на писане на този текст терористичната атака на "Хамас" срещу Държавата Израел предизвиква най-опасния конфликт в региона от десетилетия насам.

Имаше несигурност както у дома, така и на глобалната сцена. През последните 13 години Великобритания преживя петима премиери, седмина финансови министри, четири пъти парламентарни избори, гласуване за напускане на ЕС и катастрофалния минибюджет на Лиз Тръс. Несигурността се превърна в девиз на британската политика - и тази несигурност си има цена.

С всеки нов шок за глобалната икономика Великобритания страда по-дълбоко и по-дълго от нашите международни съседи. През 2024 г. се предвижда да имаме най-ниския растеж и най-високата инфлация сред страните от Г-7 според последните прогнози на МВФ. Ние изоставаме в глобалната надпревара за индустриите и работните места на бъдещето, докато европейските страни и Америка се насочват напред.

И когато говоря с главни изпълнителни директори и други бизнес лидери - а съм говорила с повече от 500 такива, откакто бях назначена за първи път - всички ми казват едно и също нещо отново и отново: че макар да искат да инвестират във Великобритания, биват отблъснати от сътресенията в Уестминстър. Пропускането на тези частни инвестиции означава, че има по-малко пари в нашата икономика, по-малко пари в нашите малки и големи градове, по-малко пари за нашите обществени услуги и по-малко пари в джобовете на хората.

След 13 години хаос и нестабилност при управлението на консерваторите Великобритания е по-зле. Работещите хора са по-зле. Некомпетентността на правителството се превърна в пречка за икономическото представяне. Но в тази епоха на несигурност има нещо сигурно, пред което сме изправени в следващите 12 месеца - парламентарните избори. Това е шанс за британския народ да гласува за промяна и за нов икономически модел.

В основата на кампанията на лейбъристите за следващите общи избори е мисията да се постигне най-силният устойчив растеж в Г-7, с добри работни места и повишаване на производителността във всяка част на страната. Това е най-важната мисия за нас, защото икономическият растеж е единственият начин, по който можем да подкрепим нови индустрии, да увеличим заплатите, да съживим главните улици, да намалим сметките на домакинствата и да реформираме обществените услуги.

Изпълнението на тази мисия може да бъде постигнато само от бъдещо лейбъристко правителство, което поставя икономическата сигурност на първо място - сигурност за нашата национална икономика и сигурност за семейните финанси. Това е подход, който наричам "сигурномика".

Това означава възстановяване на икономиката ни така, че тя да бъде по-силна и по-устойчива в един нестабилен свят. Означава нова индустриална стратегия за Великобритания, която да засили способността ни да изработваме, правим и продаваме повече тук, у дома, и която се възползва от възможностите на бъдещето като чиста енергия, изкуствен интелект и природни науки за живота.

Това означава Великобритания да се изгради отново, като заменим една остаряла система за планиране. Означава и инвестиране в британските индустрии, за да можем да създадем достойни, добре платени работни места, които дават на семействата сигурността, от която се нуждаят, за да плащат сметките днес и да планират бъдещето.

Правителството не може да изпълни тази мисия само, нито пък бизнесът. Ето защо обещах ново партньорство с правителство и бизнес, работещи рамо до рамо, за да отключим възможностите в нашата икономика и да черпим от таланта и усилията на милиони работещи хора във всяка част на страната.

А икономическата стабилност може да бъде постигната само ако върнем стабилността на националните финанси. Когато работех в Bank of England, научих много прост урок - вашите разходи трябва винаги да са пресметнати. Като министър на финансите никога няма да правя разходи, които не можем да си позволим. Ще въведа нов набор от фискални правила, които ще се прилагат за всяко решение, взето от лейбъристко правителство. Няма да вземаме заеми, за да финансираме ежедневните разходи, и ще намалим националния дълг като дял от БВП.

През следващата година британският народ има шанса да гласува за по-силно и по-сигурно бъдеще, да гласува за икономика, изградена върху финансова стабилност и икономическа сигурност. И с това можем да направим живота на работещите хора по-добър - и да върнем бъдещето на Великобритания на правилния път.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved