Затъмнение 2024: Загасете светлините

Едно събитие, което със сигурност ще се случи през следващата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пълните слънчеви затъмнения са трудни за улавяне. Местоположението на сенчестите следи, които Луната хвърля, заставайки пред Слънцето (видяно от гледната точка на Земята), може да бъде изчислено за няколко хилядолетия напред. Може обаче тези сенки да паднат върху океана или слабо населени региони.

От 17-те пълни затъмнения след 2000 г. две се виждаха само от Антарктида и морето около нея. Трето можеше да се наблюдава единствено на Северния полюс. А траекторията на четвърто доведе хора от цялата планета на Великденските острови, които се борят с остров Тристан да Куня за титлата "най-отдалечената обитаема територия".

Някои "преследвачи на затъмнения" приемат всичко това за предизвикателство. Те се наслаждават на възможността да отидат до места, които иначе едва ли биха посетили. Повечето хора обаче са доволни да изчакат затъмнението само да дойде при тях. Имаме отлична новина за читателите на The Economist, половината от които живеят в Северна Америка - на 8 април им предстои среща с подобно явление.

И то ще бъде мащабно, ето защо е кръстено Голямото северноамериканско затъмнение. Когато сянката достигне сушата близо до Масатлан на тихоокеанското крайбрежие на Мексико в 11:07 сутринта местно време, пълният мрак ще продължи 4 минути и 27 секунди. Той ще достигне своята максимална продължителност в провинция Дуранго (само секунда повече), след което бавно ще започне да намалява. Когато сянката пресече границата между Мексико до Тексас в района на местната радарна база, тъмнината ще трае 4 минути и 26.9 секунди. Докато преминава през Индианаполис, продължителността на пълното затъмнение ще е точно 4 минути и ще продължи да се свива, докато стигне южния край на остров Саут бърд край Нюфаундленд в 17:13 ч. В тази точка пълният мрак ще продължи 2 минути и 53.5 секунди.

Някога затъмненията са се приемали за страховити и пророчески събития. Сега са добър повод за купон. От едното крайбрежие до другото мексиканци, американци и канадци ще се съберат по траекторията на пълната тъмнина, ще отворят една-две бири и ще съзерцават шоуто. Въпреки че вече не се приемат за зловещи, затъмненията все още са страхотни изживявания. Авторът на този текст е наблюдавал четири, включително на Великденските острови и едно на Антарктида. Колкото и шумна да е тълпата в началото, черната дупка на небето, която заличава слънцето, със сигурност ще накара всички да замълчат умислено.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved