🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хората, които да следите през 2024 г.

Някои са познати, други – не

Имаше време, когато американската политика предлагаше наелектризиращи или поне изненадващи номинации за президент: Барак Обама, в едва третата си година извън щатската политика на Илинойс, премина като буря през Хилъри Клинтън; Джон Маккейн надскочи презрението на консерваторите; Доналд Тръмп направи онова, което направи през 2016 г.; дори Джо Байдън, някога отписан заради възрастта и центризма си, успя да стигне до номинацията през 2020 г.

И сега идва политическият цикъл през 2024 г., който е триумф на рециклираните лица. Президентът Байдън и бившият президент Тръмп са готови да участват във втори епизод, който повечето американци не искат да виждат. Това означава, че погледите ще бъдат насочени и към вицепрезидента Камала Харис. Предвид че г-н Байдън е най-старият президент в историята и втората му клетва би била дадена на 82-годишна възраст, гласоподавателите ще следят необичайно отблизо г-жа Харис.

Продължението все пак идва с някои нови сюжетни линии. За пръв път в президентската политика съдебните зали ще получат повече внимание и може да се окажат по-решаващи от предизборните събития. Г-н Тръмп, първият президент или бивш президент, който бива подведен под отговорност, е изправен пред общо 91 обвинения в четири дела и четири различни юрисдикции. Във Фултън Каунти, Джорджия, където е обвинен в опити да промени постфактум резултата от изборите през 2020 г., делото ще бъде предавано на живо в интернет и по телевизията.

Това ще превърне Фани Уилис, окръжният прокурор на Фултън Каунти, в един от най-важните играчи в американската политика през 2024 г. заедно с Джак Смит, специално назначения прокурор, който обвини г-н Тръмп във Флорида за задържане на класифицирани документи и във Вашингтон за опит да спре демократичния процес. Оневиняване по тези дела би помогнало на Тръмп да се върне в Белия дом, но дори и да бъде обявен за виновен, това няма да затвори напълно вратата.

Последното ще зависи от това доколко успешен ще бъде г-н Тръмп в опитите си да дискредитира прокурорите и цялата съдебна система. За момента той е зает да представя г-жа Уилис и г-н Смит като злодеи. Извън безупречното им поведение, най-силната защита за тях ще бъдат свидетелите и документалните доказателства.

В крайна сметка обаче в страна с 340 млн. души най-важна ще бъде малка група от хора. Г-н Байдън спечели националния вот през 2020 г. с над 7 млн. гласа, но ако малко над 44 хил. души в три щата бяха гласували по различен начин, двамата с г-н Тръмп щяха да имат еднакъв брой електорални гласове. Независимата агенция Cook Political Report оценява четири щата като потенциални ези-тура през 2024 г.: Аризона, Джорджия, Пенсилвания и Уисконсин. В предградията на тези щати се намират гласоподаватели, които все още не са се заклели във вярност на никого. Те са хората, които ще изберат следващия президент.

Все още няма коментари
Нов коментар