🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вертикално живеене

Високи сгради от известни архитекти ще преобразят очертанията на Кито

През 2023 г. към високите сгради, които вече трансформират силуета на Кито, ще се присъединят два нови небостъргача.
През 2023 г. към високите сгради, които вече трансформират силуета на Кито, ще се присъединят два нови небостъргача.
През 2023 г. към високите сгради, които вече трансформират силуета на Кито, ще се присъединят два нови небостъргача.    ©  Courtesy of Safdie Architects
През 2023 г. към високите сгради, които вече трансформират силуета на Кито, ще се присъединят два нови небостъргача.    ©  Courtesy of Safdie Architects

Втората най-висока столица в света се простира по протежение на дълго, тясно плато в Андите в подножието на покрити от сняг вулкани. Но изворът на красотата на Кито създава главоболия на урбанистите - пространството за нови домове в столицата на Еквадор е ограничено. Затова градът расте на височина.

През 2023 г. към високите сгради, които вече трансформират силуета на Кито, ще се присъединят два нови небостъргача. Сграда, проектирана от Bjarke Ingels Group (BIG), модерна архитектурна фирма, ще се издига 100 метра над централен Кито. Ще бъде завършена и Qanvas, 24-етажна кула в същия квартал. Те ще последват откриването на IQON през 2022 г., първия небостъргач на BIG в Кито и най-високото здание в града.

Високото строителство в Кито е новост. Допреди изграждането на ICON базилика от XIX век се извисяваше и доминираше хоризонта. Преместването на летището извън града през 2013 г. позволи да бъдат издигнати по-високи конструкции. Новите разпоредби, въведени през 2016 г., гласят, че ако даден проект е близо до спирка от новата линия на метрото, която трябва да бъде пусната в края на 2022 г., строителите могат да удвоят височината на сградата, стига тя да отговаря на правилата за екологично строителство.

Идеята е градът да се оформи около тези центрове на обществения транспорт. Строителният предприемач Джоузеф Шварцкопф, шеф на Uribe Schwarzkopf, който възложи на десет известни архитекти да построят многоетажни сгради из Кито, иска да види "15-минутен град" - място, където гражданите могат да работят, да се хранят и да общуват в рамките на 15-минутно разстояние от дома си. Това ще намали замърсяващите пътувания с автомобили и ще подобри качеството на живот.

Покрити с дървета сгради за "вертикално живеене" се издигат в градове по целия свят - от Тирана, столицата на Албания, до Хуанганг в китайската провинция Хубей. Но струпването на престижни архитекти, работещи в столицата на Еквадор, ­се откроява. Сред тях са Моше Сафди, мозъкът зад наподобяващото джунгла летище на Сингапур, и френският архитект Жан Нувел, носител на наградата Pritzker.

Някои жители на Кито гледат на процеса с тревога, загрижени за това кого ще обслужват лъскавите апартаменти. Един местен архитект се опасява, че не специалистите по градоустройство, а частни строителни предприемачи оформят облика на Кито.

Подобни притеснения има и на други места. Гонсало Диез, чиято фирма е проектирала Qanvas, казва, че това е нормално, докато градовете се развиват. През 70-те и 80-те години на миналия век архитектите са превърнали ниските жилищни сгради в Кито в многоетажни постройки, казва той. "Правим същото като тях... само че в различен мащаб."

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар