Нещата само могат да се подобрят

Консерваторите имаха петима лидери за шест години. Как може да се развие 2023 г. за Риши Сунак, настоящия британски премиер

Британската политика ще започне 2023 г. с езически полъх. На фона на мащабни индустриални действия съдбата на консервативното правителство на Риши Сунак ще зависи от времето вместо от избирателите, депутатите или стачкуващите служители в транспорта. След една необичайно топла есен внезапният студ може да предизвика поредица от спирания на тока, които могат да свалят правителството; докато обратното - топлото време ще намали сметките за енергия и дупката в публичните финанси ще е по-малка.

Така че представете си, че боговете на времето се усмихнат на Сунак. Напролет той открива, че нещата изглеждат малко по-добре от очакваното. Когато пое властта през октомври 2022 г., лейбъристите водеха с 30 процентни пункта в социологическите проучвания. Сега според някои изследвания консерваторите изостават само с пет процентни пункта дори след болезнен кръг от вдигания на данъците и орязване на разходите, наложен от финансовия министър Джереми Хънт.

Прехвърлил успешно вината за скочилите разходи за ипотеки върху своя злополучен предшественик Лиз Тръс, Сунак се радва на по-високо одобрение от партията си и избирателите му вярват повече за икономиката спрямо лейбъристкия лидер сър Киър Стармър. Следващите парламентарни избори са насрочени най-късно за януари 2025 г. и неговите съветници започват да мърморят за свикването на по-ранен вот. Но след седмици на спекулации Сунак решава да не рискува.

Лято на недоволство започва през юни, когато лекарите започват серия от стачки.

Скоро започва да му се иска да го беше направил. До пролетта 5000 души пресичат Ламанша с лодки всеки ден. Това кара Великобритания да сключи сделка с Франция да плаща 2.3 млрд. долара годишно за разбиването на трафикантските мрежи. "Това е историческа сделка между Великобритания и Франция. Очакваме да заздравим нашето приятелство, когато правата за риболова бъдат обсъждани следващата година", казва френският президент Еманюел Макрон. През септември Найджъл Фараж, про-Brexit досадник, обявява нова партия на борда на рибарска лодка във водите на остров Гърнзи. "Те могат да си задържат лодките. Ние ще си задържим рибата", посочва той.

Лято на недоволство започва през юни, когато лекарите се включват в серия от стачки, като всички неспешни процедури биват отменени. В допълнение към трудното лято консервативен депутат се присъединява към Лейбъристката партия. "Лейбъристите на сър Киър Стармър представляват ценностите, издигнати в манифеста на консерваторите през 2019 г., на базата на които аз бях избран", коментира той с гордо закачена на гърдите червена панделка.

Атаките на консерваторите срещу лейбъристите не успяват. Те се опитват да представят сър Киър Стармър като "продължение на Корбин" (Джереми Корбин бе неговият твърдо ляв предшественик). Но Сунак отказва да използва тактиките, употребявани от Борис Джонсън, който веднъж погрешно обвини сър Киър Стармър, че не е успял, докато е оглавявал Кралската прокурорска служба, да осъди Джими Савил, знаменитост, за която се разбра след смъртта му, че е бил педофил.

Сред депутатите се появява тезата, че Сунак е прекалено слаб, за да победи лейбъристите. Разбунтувалите се тори, предвождани от бившия вътрешен министър Суела Брейвърман, която бе уволнена след няколко бедствени месеца, намаляват мнозинството на правителството до почти нула.

Застудяване в края на 2023 г. кара Мартин Люис, потребителски финансов експерт, който започва да изглежда все по-месианистично, да предупреди за бунтове, освен ако хората отново не получат помощ за своите енергийни сметки. Цените на газа не са по-ниски спрямо година по-рано. Торите се връщат обратно към изоставане от 20 процентни пункта в сравнение с лейбъристите, като сър Киър Стармър прогнозира голяма победа като тази от 1997 г. Сунак, носещ ски яке на закрито след обявяването на кампания за пестене на енергия, озаглавена "За тези, които не могат да си позволят да ядат, намалете отоплението", започва да си мисли, че може би предсрочните избори все пак не са толкова лоша идея.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved