🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ваксини срещу варианти

Новите варианти на ковид може се окажат по-опасни, но науката няма да им позволи да сеят разрушение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През първите две години на ковид пандемията вълнообразно повтарящите се пикове на новозаразените и последващото повишаване на смъртността станаха относително лесни за прогнозиране. Създателите на моделите за развитието на заразата до голяма степен бяха точни в прогнозите си за това кога ще дойде нова вълна и доколко ще е опасна. Но нещата стават все по-сложни.

Средно по два пъти годишно се появяват нови варианти, будещи безпокойство - някои по-заразни, други по-тежки. Трудно е да се каже как биха изглеждали онези, които ще се появят в бъдеще, както и да се предвиди доколко устойчива ще е защитата на света срещу тях - под формата на ваксини и имунитет от минали инфекции.

Задачата на създателите на модели става по-сложна, защото във всяка държава има десетки различни нива на имунитет. Степента на защита на всеки човек зависи от много фактори: колко ваксинационни дози и бустери е получил, кога и колко пъти е преболедувал и с какви варианти се срещал. Сега ковид е много по-малко смъртоносен от преди благодарение на многослойна имунна защита и медикаменти за лечение. Смъртността от него вече е подобна на тази при сезонния грип.

Но грипът е много по-малко заразен и се появява само през зимата. Ковид все още не се е превърнал в сезонна болест и тъй като имунитетът срещу инфекцията е краткотраен (продължава около три месеца), много хора ще се сблъскват с болестта повече от веднъж годишно. Между 5 и 20% от живеещите в САЩ ежегодно се разболяват от грип. При положение че не действат мерки за социално дистанциране, според някои учени около 50% от американците ще се сблъскват с ковид всяка година. Това може да предизвика между 100 и 250 хил. смъртни случая годишно, докато грипът отнема от 12 до 52 хил. живота за аналогичен период.

Но всичко ще зависи в най-голяма степен от поведението на хората, а това е най-трудното нещо за предвиждане. В лондонското метро вече се наблюдава зависимост: маските стават по-често срещани при нарастване на случаите, след което изчезват, щом вълните затихнат. Когато заразяването с ковид се увеличи, много хора започват да се тестват, преди да посетят възрастните си роднини. А тестването е все по-лесно: вече има мобилно приложение, което анализира гласа и дишането на потребителя, като може да идентифицира заразените с 89% точност.

Ваксините срещу ковид от следващо поколение сериозно могат да променят ситуацията през 2023 г. Световната здравна организация (СЗО) отчита, че в момента са в ход повече от 170 в клинични изпитвания. Двете потенциални открития, които си заслужава да се бъдат следени през следващата година, са назалните ваксини и ваксините, предназначени за различни варианти.

Ваксините, които се впръскват в носа или гърлото, имат за цел да създадат имунитет в клетките, които първи се сблъскват с вируса. По този начин те спират разпространението му в този участък на тялото и така прекъсват веригата от молекулярни събития, които причиняват болестта. По-важното е, че такива препарати биха могли да предотвратят предаването на ковид - нещо, което ваксините от първо поколение не успяха да направят (въпреки че са ефикасни за намаляване на риска от сериозно прекарване на болестта). През септември 2022 г. Индия и Китай одобриха ваксини срещу ковид, които се пръскат в носа и устата. Данните за тяхната ефикасност обаче не са оповестени. Още около дузина медикаменти от този тип са в процес на разработка на Запад, като някои водят до обещаващи резултати в ранните клинични изпитвания.

Учените също така усилено работят върху ваксини, които могат да предпазват от всевъзможните варианти на ковид, които могат да се появят в бъдеще. Някои от препаратите се прицелват в специфични групи коронавируси, включително четирите, причиняващи сезонната настинка, или по-опасни зарази като оригиналния вирус на SARS. През 2023 г. ще започнат мащабни клинични изпитвания върху хора за ефективността на някои от тези препарати. Ако имаме късмет, през 2024 г. може да се появи широкоспектърна ваксина за различни коронавируси.

При всяка прогноза, която правят на тема ковид, учените предупреждават, че има и неизвестна като мащаб вероятност (но напълно реална) за появата на нов вариант, който е изключително заразен и далеч по-смъртоносен от предишните щамове. Но бързият напредък, който изследователите постигнаха в борбата с новия коронавирус, предполага, че дори нещо подобно да се случи, най-мрачните им страхове няма да се сбъднат.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар