🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъпи: Брюксел, излитаме

Малко вероятно е рецесията отново да убие европейската технологична индустрия

2022 г. е изключително успешна за европейските стартъпи, дори и според френетичните световни стандарти.
2022 г. е изключително успешна за европейските стартъпи, дори и според френетичните световни стандарти.
2022 г. е изключително успешна за европейските стартъпи, дори и според френетичните световни стандарти.    ©  Reuters
2022 г. е изключително успешна за европейските стартъпи, дори и според френетичните световни стандарти.    ©  Reuters

При последния кръг на финансиране на Klarna, известен европейски стартъп и пионер на модела "купи сега, плати по-късно" (съвременна версия на покупката на изплащане), започнаха да се чуват тревожни сигнали. През юни 2021 г. инвеститорите оцениха компанията на 46 млрд. долара, което я превърна в най-големия еднорог в Европа (стартъп на стойност над 1 млрд. долара). Но когато през юли 2022 г. Klarna набра още 800 млн. долара, тази оценка се сви до 6.7 млрд. долара, което е срив с повече от 80%. Резкият спад напомня за периода след спукването на дотком балона. А също и за началото на века, както и за финансовата криза от 2007-2009 г., която също унищожи европейската технологична сцена.

Засега обаче Klarna изглежда по-скоро изключение, отколкото правило. Инвестициите в европейски стартъпи се запазват и през първата половина на годината достигнаха близо 59 млрд. долара според доставчика на данни Dealroom - само с около 1 млрд. долара по-малко, отколкото през същия период година по-рано. Но 2023 г. ще покаже дали европейската стартъп екосистема наистина е станала по-стабилна.

2022 г. е изключително успешна за европейските стартъпи, дори и според френетичните световни стандарти. За първи път инвестициите в рисков капитал (РК) на Стария континент надхвърлят 100 млрд. евро (118 млрд. долара) за една година според PitchBook, друг доставчик на данни. Оценките съответно се покачиха, създавайки много нови еднорози. Към средата на септември те са 158, което представлява 13% от общия брой в света (виж графиката).

Други регионални екосистеми се превръщат в свои собствени стартъп острови

Повечето от тези компании не са се превърнали в нарицателни, но са все по-големи фактори в съответните си отрасли. Celonis (оценена на 13 млрд. долара) помага на фирмите да идентифицират и подобряват бизнес процесите; Personio (8.5 млрд. долара) управлява човешки ресурси за по-малки компании; а Northvolt (12 млрд. долара) е бързо развиващ се производител на литиево-йонни батерии за електрически превозни средства.

Качеството на европейската екосистема за стартиращи предприятия и нейният контекст също се промениха. От една страна, тя се възползва от бързия растеж на изчислителните облаци, особено по време на пандемията от коронавирус.

Докато не стана възможно да се предлагат всякакви компютърни услуги по интернет, големите софтуерни компании обикновено се групираха в няколко центъра, особено в Силициевата долина. Сега, когато изчислителната мощност е достъпна навсякъде, местоположението няма значение. А пазарът на облачни услуги вече е толкова голям, че дори специализирани компании, които обслужват един сектор от европейски клиенти, могат да бъдат много успешни.

Още по-важно е, че европейските предприемачи са станали по-опитни. Mosaic Ventures, компания за рисков капитал с централа в Лондон, твърди, че двама от всеки трима основатели имат зад гърба си повече от един стартъп. Капиталът също се натрупва и се връща обратно в индустрията. Според Dealroom през първата половина на 2022 г. европейските компании за рисков капитал са привлекли рекордните 20 млрд. долара.

Голяма част от тях идват от инвеститори, които са спечелили пари като основатели. Накратко, екосистемата е започнала да се самозахранва, създавайки това, което вътрешните хора наричат "маховик", и създава ситуация, при която успехът ражда успех.

Всичко това не означава, че европейската стартъп сцена е имунизирана срещу ефектите от продължителния спад в технологичния сектор. Но тя е по-защитена от случващото се по света, отколкото в миналото. И в това отношение тя не е сама - други регионални екосистеми като тези в Индия и Югоизточна Азия все повече се превръщат сами по себе си в стартъп острови. И в известен смисъл всички те са обявили независимост от майката на всички екосистеми - Силициевата долина.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар