🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Резултатите през 2022 са пряко доказателство за високото доверие на потребителите в iuvo

Благовест Караджов - управител на iuvo

Резултатите през 2022 са пряко доказателство за високото доверие на потребителите в iuvo
Резултатите през 2022 са пряко доказателство за високото доверие на потребителите в iuvo
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Благовест Караджов е управител на iuvo от април 2022 г. Има над 20 години опит на ръководни позиции в различни компании с насоченост към иновациите и високите технологии. Експерт е в създаването и управлението на комплексни решения в областта на финтех, телекомуникациите и електронната търговия. Ръководил е дигиталната банка и дигиталните услуги на "Виваком", най-голямата телекомуникационна компания в България, а преди това е бил директор на платформите за услуги на най-големия кабелен оператор в България - Blizoo, както и CTO на Net Is Sat, един от първите интернет доставчици. Магистър по компютърни науки и комуникации.

За времето на своето съществуване iuvo е спечелил интереса на над 32 000 потребители с общо инвестирана сума над 300 милиона евро, която е донесла средна годишна доходност 9.2% на инвеститорите от създаването на платформата досега. Неин фокус са непрекъснато подобряване на клиентското преживяване, висока възвръщаемост на инвестициите и сигурност. Iuvo се стреми да предоставя висококачествени преживявания за своите клиенти чрез широк кредитен портфейл от доверени оригинатори и изключително удобство на платформата.

Каква бе 2022 г. за iuvo?

- За iuvo 2022 беше година на растеж, но и на поставяне на ново начало и поглед към нови хоризонти. От една страна, съпътстващите кризи влияеха негативно върху настроенията на нашите инвеститори и те бяха изключително внимателни по отношение на избора си за инвестиране. Бяхме свидетели на спадовете на основните индекси на международните фондови пазари, на галопиращата инфлация и изострянето на геополитическата ситуация във връзка с агресията над Украйна. Въпреки това през цялото време iuvo растеше както по отношение на общите депозирани средства в платформата, така и чрез постоянното нарастване на клиентската база и на портфолиото ни. Приходите на компанията също се увеличиха с над 48% на месечна база спрямо началото на годината. Това е доказателство за огромното доверие на инвеститорите в платформата и в способността на iuvo като част от Management Financial Group да устоява на предизвикателствата.

В същото време поставихме и основата на бъдещото развитие на платформата чрез подобряване на техническите възможности и използване на най-съвременни технологии. Подготвихме и основата за много нови услуги, които вече уверено можем да разработим. Част от подготвяните нововъведения са подобряване на скоростта и процесите по регистрация и верификация на клиенти, улеснено захранване на сметката в платформата, възможности за по-детайлна информация за инвестираните средства и други.

Кои бяха ключовите моменти за компанията през изминаващата година?

- В началото на годината се наложи да реагираме максимално бързо на изострената геополитическа ситуация и налагането на международни санкции, които засегнаха и нормалното функциониране на нашия бизнес. Трябваше да се реорганизираме, за да можем да отговорим на новите предизвикателства.

Друг ключов момент е, че стартирахме партньорски взаимоотношения с нови пет кредитни компании, с което увеличихме партньорската си мрежа с 50%.

През годината реализирахме и множество промоционални кампании за по-атрактивни лихви или други условия, от които инвеститорите се възползваха. Подобрихме и условията на най-масовата ни бонус кампания за поощряване на лоялност у инвеститорите.

Накрая, но далеч не на последно място - ребрандирането на нашия продукт iuvoSAVE, алтернатива на банковия депозит, както и подобряването на условия, които предлага. Чрез iuvoSAVE инвеститорите само с няколко клика могат да генерират годишна доходност до 7% с опция за бърза ликвидност.

Доколко смятате, че широката публика вече е запозната с P2P платформите за финансиране?

- Към днешна дата виждаме засилен интерес и в по-широката публика, която все повече е запозната със съществуването на P2P платформите за инвестиране в кредити. Това се забелязва особено силно в сравнение с 2016 г. например или с последните години преди пандемията.

Ситуацията с по-популярните инвестиции в акции или криптовалути е доста динамична и пазарите поднесоха неприятни изненади през годината. В същото време инвестициите в P2P кредити продължават да предоставят стабилна доходност на инвеститорите. Процентът годишна възвръщаемост на вече направена инвестиция не се променя, независимо от случващото се на пазара. Това дава по-висока степен на предвидимост и яснота на развитието на инвестицията.

А доколко им има доверие?

- Доверието на клиентите предимно се базира на техния предишен опит. Ако вече познават P2P платформите и са използвали услугите на някоя, тази идея не им е чужда и подхождат с повече доверие. Ако не познават P2P инвестирането или имат горчив опит с друг тип инвестиция, част от тях подхождат с недоверие.

За нас е важно, веднъж попаднали в iuvo, да заслужим доверието им с коректност и с дългогодишно партньорство, което отговаря на очакванията им. Резултатите на iuvo през 2022 са пряко доказателство за високото доверие на потребителите на платформата. Нашите специалисти са готови да дадат професионални съвети на всеки нов клиент, така че да се чувства спокоен и уверен за инвестираните средства.

Защо един потребител да предпочете инвестиране чрез P2P платформа вместо традиционен инструмент?

- В сравнение с традиционните инвестиционни инструменти често P2P предлага по-висока и предвидима доходност. Например нашата алтернатива на банковия депозит - iuvoSAVE, предлага доходност 5%, 6% или 7% на годишна база, в зависимост от опцията, която инвеститорът избере. Лихвите по банковите депозити въпреки високата инфлация и повишаването на лихвените проценти на централните банки продължават и към момента да осигуряват относително ниска доходност.

Инвестирайки чрез P2P платформа, клиентът има повече контрол върху парите си, защото избира как и къде да бъдат инвестирани. Нещата се случват на база на неговите решения и проучване, а не на тези на някой друг.

P2P предоставя повече гъвкавост и по-бърза ликвидност. Можеш да се разполагаш с парите си, като ги освободиш от инвестиция, и то без да губиш цялата лихва, за разлика от традиционните инвестиционни инструменти.

Всички знаем, че това са недостатъците на традиционните инструменти и P2P има отговор, дава решение. Изисква се само инвеститорът да е готов за ново начало.

Предвид опита ви досега, как виждате влиянието на технологиите във финансовия сектор през последните няколко години?

- Технологиите промениха значително начина, по който хората използват финансови услуги. Вече е напълно нормално да открием платежна сметка изцяло дистанционно, посещението в банков клон е все повече по изключение, а плащанията с мобилен телефон стават все по-лесни и удобни.

По отношение на инвестициите промените също са големи. В свободното си време от мобилния телефон можем да инвестираме в акции на глобалните борси, да закупим злато или други ценни метали, да търгуваме с валути или суровини и, разбира се, да инвестираме в платформи за P2P кредити като iuvo.

Лесно свикнахме и с възможностите за сигурно плащане в интернет, мигновените трансакции на средства до всяка точка на света, навлизат и мигновените банкови преводи.

Всичко това нямаше да е възможно без използването на съвременните технологии, като основните нововъведения се диктуват от финтех компаниите, подкрепени от традиционните доставчици на финансови услуги.

Кои са основните тенденции във финтех света към началото на 2023 г.?

- След пандемията станахме свидетели на бурно разрастване на компании от финтех сектора. През 2021 г. благодарение на засиления интерес и възможности за относително лесно финансиране се появиха рекорден брой компании с пазарна оценка над 1 млрд. долара, т.нар. еднорози. За щастие вече имаме такава компания от България. Настоящата 2022 г. продължи да предоставя възможности за разрастване, макар и с по-умерени темпове.

През 2023 г. предстои да видим кои от финансираните проекти са успешни и ще устоят на предизвикателствата, породени от ограничаването на достъпа до лесни пари и от завишената инфлация. Инфлацията оказва натиск по отношение на разходите за функциониране на финтех компаниите и ще предизвика тези бизнес модели, които са базирани на много ниски или нулеви такси. Предстои да видим и дали криптовалутите ще могат да възстановят част от загубената си стойност.

Несъмнено финтех компании, които дават възможност на хората да защитят своите финанси в тези условия, ще бъдат успешни. Вярвам, че iuvo дава добри решения за това.

Какви са целите и очакванията ви за iuvo през 2023 г.?

- Амбицията ни е да превърнем iuvo в добре позната и широко използвана платформа за спестяване и постигане на добра доходност. Стремим се да постигнем максимално улеснени и удобни процеси още от момента на регистрация на новите клиенти. Главната ни задача ще е потребителите да могат уверено да използват iuvo, така че да постигат своите финансови цели спрямо собствените нужди и индивидуални възможности.

Развитието на мрежата ни от партньори, които предоставят своето кредитно портфолио в платформата, ще продължи да е приоритет, но основната ни задача ще продължи да бъде осигуряване на максимална сигурност и защита за инвестираните средства на нашите клиенти.

Ще продължим да се отнасяме с голямо внимание към клиентските предпочитания и очаквания, така че да предлагаме нови конкурентни и гъвкави продукти и услуги.