Афганистан: От трън та на глог

Докато талибаните се мъчат да управляват, за афганистанците се задава още повече нещастие

Афганистан е и ще продължава да бъде забравена трагедия. Западните лидери са заети с войната в Украйна и перспективата за икономическо забавяне. А без какъвто и да е знак, че Западът може да признае управлението на талибаните или че чуждестранната помощ, която осигуряваше 75% от държавния бюджет, ще се завърне, няма много причини теократичните главорези да променят поведението си.

Откакто американските войски напуснаха Кабул през август 2021 г. и талибаните завзеха властта, икономиката е затънала в бъркотия. Съчетанието от санкции и ограничаване на международната помощ предизвиква ликвидна криза. Хората не могат да изтеглят спестяванията си от банките. Много предприятия затварят или съкращават работници. Недостигът на банкноти кара агенциите за подпомагане да летят с пълни с пари самолети, а бизнесмените да ги пренасят контрабандно през границата в куфари. Както казва Скот Гугенхайм, съветник на управлявалия от 2014 до 2021 г. президент Ашраф Гани: "Ако се тревожите за пране на пари или за опиум, затворете си очите."

Почти цялото население живее в бедност и животът му ще стане още по-труден. Спираловидно растящите глобални цени на храните взимат своя дан, чува се и ропот за лошите реколти. Най-зле е за жените. През изминалата година талибаните отказаха да пуснат момичета да се завърнат в средните училища, затрудниха жените да работят и дори въведоха нови правила, които не им позволяват да пътуват без мъж придружител. Малцина смели жени излязоха по улиците в знак на протест, но не стигнаха доникъде.

Единствената утеха за мнозина афганистанци е това, че оръжията замлъкнаха. По изчисления на мозъчния тръст Crisis Group за десетте месеца до юли 2022 г. броят на инцидентите с насилие е намалял с 87% в сравнение със същия период година по-рано. Докато жителите на големите градове се борят с бързото нарастване на бедността, новооткритият мир в селските райони позволява на хората да възстановят домовете си и да засадят култури, без да се страхуват от нападение.

Но през 2023 г. дори този мир може да бъде поставен под въпрос. Управлението на талибаните създава победители и губещи. Милиони потъват в бедност и анализаторите се притесняват от граждански вълнения. Местните бунтове продължават. Филиал на "Ислямска държава" и бунтовнически групи в северната част на Афганистан, които се противопоставят на талибаните, засилват атаките, убивайки десетки цивилни в училища и джамии. Животът ще става още по-труден, докато талибаните се мъчат да се превърнат от бунтовници в управляващи.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bzy16555033 avatar :-|
    Родолюбец
    • + 1

    Най-зле е за жените. През изминалата година талибаните отказаха да пуснат момичета да се завърнат в средните училища, затрудниха жените да работят и дори въведоха нови правила, които не им позволяват да пътуват без мъж придружител.

    Какво да кажем. Афганистанците решиха, че бъдещето им е без значение и позволиха на талибаните да се върнат на власт.
    Свободата не е дар от Бога. Тя трябва да се отстоява и защитава.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Защо упорито продължавате да преписвате? Никой ли от Капитал не може да напише дори подобен келяв анализ, "журналисти"?

    Нередност?
Нов коментар