Quo vadis?

Италианците ще открият коя всъщност е Джорджа Мелони

Коя всъщност е Джорджа Мелони? През 2023 г. италианците ще разберат. Първият и най-голям въпрос е в какво наистина вярва новият премиер, който триумфира на изборите през септември.

Произходът на партията, която тя оглавява, "Италиански братя", може да се проследи до следвоенния неофашизъм. Формацията доминира десен съюз, пропит с популизъм. Дали Мелони ще се окаже Тръмп от Апенините, залагаща на недвусмислено alt-right послания и дневен ред, както заявява в някои от речите си, особено в чужбина? Или ще бъде разумният, макар и невъзмутимо консервативен лидер, който се съгласява с партньорите на Италия от НАТО за Украйна, потърси съвет от своя уважаван предшественик Марио Драги и се застъпва за разумно управление на публичните финанси?

Друг въпрос е дали изобщо има значение какво мисли Мелони. Някои твърдят, че ограниченията пред нейното ново правителство са толкова големи, че то може да върви само в една, предопределена посока. Кабинетът ѝ зависи от добрата воля на Брюксел за изплащането на по-голямата част от огромния дял на Италия от 200 млрд. евро от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията. Рим се нуждае от одобрението на пазарите, за да избегне бурята, която опустоши британските финанси през есента. Според тази гледна точка с толкова много други проблеми пред себе си - инфлацията, повишаващите се разходи за живот и войната на границата на ЕС - Мелони би била луда да започне културна война, камо ли да налага ограничения на гражданските свободи, подобни на тези в Полша и Унгария.

Дали тази прогноза ще се окаже вярна може да зависи от друг въпрос, чийто отговор е възможно да бъде намерен през 2023 г. - колко дълго ще издържи нейното правителство. През последните 30 години средната продължителност на един италиански кабинет е била по-малко от 20 месеца. Колкото и ненормални, лоши или равнодушни да са хората на върха, налице са лимити за това, което би могло да се постигне за подобен ограничен период.

На пръв поглед новото правителство на Италия отговаря на всички предпоставки за кратък живот: "Братята", "Северната лига" и партията "Форца Италия" на Силвио Берлускони открито не са съгласни помежду си по редица въпроси - от Русия до бюджетната политика. Но пълното мнозинство на тяхната коалиция е първото след убедителната победа на Берлускони през 2001 г., което тогава му позволи да остане на власт пет години. Ако Джорджа Мелони намери начин да повтори постижението му, рано или късно тя може да се почувства достатъчно независима да се откаже от прагматизма си и да експериментира с видовете политики, предизвестени в онези нейни пламенни речи.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nnj31646874 avatar :-|
    nnj31646874
    • + 2

    Таа мумия от снимката още ли мърда? Педофил.

    Нередност?
Нов коментар