🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Двусмислено намигане

Сексуалните удоволствия все по-рядко ще са табу, а акцентът ще е здравословният начин живот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До неотдавна секс играчките можеха да бъдат намерени само в магазините "за възрастни", скрити из задните улички или в частите на града, които трябва да избягвате. В момента този тип приспособления, изглежда, вече се намират навсякъде - от традиционните универсални магазини до веригите аптеки и малките търговски обекти за здравословни храни. Продавачите на дребно влизат в крак с нарастващото търсене на тема "сексуално здраве" и по-откритото говорене по въпроса. Споменаванията на горното словосъчетание в Twitter са нараснали шест пъти в периода между 2018 г. и 2021 г. Все повече филми и телевизионни сериали също се фокусират върху тази тема. Забавленията в спалнята започва да се приемат като важен аспект на общата жизнена кондиция и се разглеждат като нещо, което трябва да се поддържа и подобрява.

През 2023 г. тази тенденция ще набере скорост. Близо 25-30% от пълнолетните в САЩ, Великобритания и Франция вече притежават секс играчки. Според проучване на консултантската фирма PWC от 2021 г. една трета от тези хора са закупили своите устройства през последните три години. Пазарът ще продължи да нараства бързо и през 2023 г. Продажбите ще се увеличат не само заради потребителското търсене, но и покрай иновативните дизайнерски решения, привлекателни за новите потребители, някои от които може би са приемали вибраторите от миналото за отблъскващи. Големите пластмасови модели с фалическа форма си отиват; навлизат унисекс устройства за интимен масаж с размер на човешка длан, направени от мек силикон и във всякакви форми.

Иновативните стартъпи в сферата на сексуалните желания са специално съобразени с нуждите на женската аудитория, отчасти защото те, необичайно за тази индустрията, често са ръководени от жени. Техните продукти все по-често ще се използват от двойки, тъй като говоренето за плътски удоволствия - насаме и публично - все по-рядко е табу.

Тези тенденции не са ограничени само до западния свят. Нито пък ще бъдат запазена територия само за млади хора или пък за градски потребители и технологични фенове. Например в Индия много секс играчки се купуват от семейни двойки в по-малките градове, които искат да обогатят интимния си живот.

Образованието на тема сексуална дисфункция и сексуалното удоволствие, както и начините да говорим на тези теми с партньора също ще се подобрят. Но не очаквайте голямата част от това да дойде чрез обществените програми за сексуално възпитание. Мобилните приложения и уебсайтове, управлявани от фирми и неправителствени организации, "ще пакетират" сексуалното образование и терапии в лесни за достъп формати и разбираем за младежта език. Те обхващат теми като мастурбация, еректилна дисфункция или трудности при достигане на оргазъм, за които хората често не са склонни да говорят дори с лекар или терапевт.

Все по-популярни ще стават базираните на мобилни приложения "дигитални терапии" по сексуални теми, които могат да включват и използването на свързани устройства (като помпи за мастурбация или приспособления за тренировка на мускулатурата на тазовото дъно). Някои от тези терапии може да се предлагат по лекарско предписание от доставчиците на здравни услуги като британската Национална здравна служба, където има дълги списъци с чакащи за лечение, свързано със сексуалността.

За съжаление развитието на бизнеса в сферата на сексуалните удоволствия вероятно ще продължи да бъде спъвано от регулаторните органи и гигантите в сферата на социалните медии, които контролират голяма част от рекламата. Във Facebook всички реклами на гелове, сексуални устройства, съвети в тази сфера или каквото и да е, което има нещо общо с плътските удоволствия, са забранени с аргумента за защита на онези потребители, които може да не одобрят "потенциално негативни изживявания". Това е недалновидна и късогледа политика, защото твърде много хора страдат от некачествен сексуален живот, а огромна част от връзките са разбити заради стандартни проблеми, които лесно може да се разрешат с подходяща информация и кратък терапевтичен курс.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tvp36646875 avatar :-|
    tvp36646875
    • - 1
    • + 2

    Ами нормално, новите поколения, особено в Западния свят и Източна Азия, са все по-асоциални, комплексирани, самодостатъчни и интровертни, което логично води и до бум на сексуалното самозадоволяване. И индустрията се възползва - нови и разнообразни секс-играчки, порно чат-сайтове и пр. начини да им съберат парите. Това е симулация на истинския живот, каквито са и соц. мрежите, компютърните игри, виртуални реалности и пр. заместители.

    Нередност?
Нов коментар