Американската икономика: Дъждовно, с малко слънце

Икономиката на САЩ ще премине през лек спад, а не криза

Финансовият министър Джанет Йелън    ©  Reuters

Нека започнем с лошите новини: Америка се е запътила към рецесия през 2023 г. През последните 50 години винаги когато инфлацията е достигала годишно ниво над 5%, се е налагало влизането в рецесия, за да може икономиката да се отърси от нея. Настоящият инфлационен епизод не е по-различен. Едва когато растежът премине в негативната територия, Америка ще може да овладее ценовия натиск.

Някои биха посочили, че американският ръст бе негативен и през първата половина на 2022 г. Техническият спад в икономиката обаче се случи в момент на впечатляващо силен пазар на труда, дотолкова, че Националното бюро за икономически изследвания, чиято работа е да следи официално рецесиите, отказа да обяви свиването за такава. Следващата година те няма да са толкова сговорчиви. Докато икономическият растеж се стопява, безработицата ще се повиши и ще остави малко съмнения, че икономиката наистина е в контракция.

Основната причина за рецесията ще бъде Федералният резерв, който ще продължи да затяга монетарната политика и през 2023 г. През септември 2022 г. средната прогноза на официалните лица във Фед сочеше, че те ще вдигнат нивото на лихвите до около 4.6% през 2023 г. спрямо 3% сега. Инфлацията обаче ще бъде дразнещо твърда и в началото на следващата година, така че те вероятно няма да спрат дотам, а до около 5%. Финансовите пазари, които вече са под стрес от всички вдигания на лихвите през 2022 г., ще се срещнат с нови притеснения заради задлъжнели компании и домакинства, които трудно ще се справят с увеличението на разходите си по лихви.

Не всичко обаче е мрачно. Има причина да смятаме, че следващата рецесия ще бъде лека. През последната година броят на отворените работни позиции бе значително по-голям от този на наличните работници. Това подсказва, че дори контракция да накара компаниите да свият плановете си за наемане, те едва ли ще се обърнат към масови съкращения. Нивото на безработицата ще се качи от ниските нива на 2022 г., но няма да се изстреля нагоре, както при предишни рецесии.

Към края на 2023 г. американската икономика ще излиза от леката си рецесия.

Америка има множество допълнителни буфери, които да помогнат за смекчаването на тежестта на рецесията. Това се дължи до голяма степен на дългия живот на стимулите от времето на пандемията. Към края на 2021 г. щатските правителства разполагаха с кешови резерви над 250 млрд. долара, два пъти повече, отколкото през 2019 г. Домакинствата имат около 1.5 трлн. долара спестявания повече, отколкото преди коронавируса. Бизнесите също имат солидни касички за дъждовни дни. Всички тези резерви ще се стопят по време на рецесията, но те би трябвала да са достатъчни за разминаването с огромно свиване на разходите, дори докато ръстът се забавя.

Картинката за американската икономика ще се промени значително през 2023 г. Дезинфлацията ще вземе превес и ще се превърне в откровена дефлация на месечна база в момента, в който рецесията удари. Това вероятно означава край на политиката на Фед за покачване на лихвите към средата на годината. Вместо това фокусът ще падне върху въпроса кога монетарната политика може да се разхлаби. Фед едва ли ще бърза с големи стъпки към сваляне на лихвите, след като толкова време се бори, за да овладее цените. Но комбинацията от рецесия и бързо свиваща се инфлация ще доведе до сваляне на лихвите преди края на 2023 г. в опит да се смекчи натискът надолу.

Въпреки че краткосрочните грешки на растежа ще доминират заглавията през 2023 г., най-важните развития ще имат значение в дългосрочен план. Президентът Джо Байдън отбеляза няколко големи победи през законови пакети, съдържащи инвестиционни планове за инфраструктура, климат и технологии. Трудният път към изпълнението на тези планове ще започне през 2023 г.

Проблемът ще е, ако цъфтежът изпревари розата. Дори докато ръстът на икономиката се свива, ще бъде трудно да се намерят работници за големите проекти, което ще вдигне разходите. Ще има и увеличаваща се критика по отношение на амбициозни инвестиционни планове като тези при полупроводниците, докато индустрията премине от липса на предлагане към свръхпредлагане. Тези програми изведнъж ще изглеждат като разхищение за някои.

Към края на 2023 г. американската икономика ще излиза от леката си рецесия, а инфлацията ще остане на заден план. Вместо това притесненията ще бъдат дали скъпият план на Америка да преоснове индустриалния си свят, воден от тежката ръка на правителството, е умна стратегия или хюбрис.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved