Светът утре 2023

От редактора

След две години, в които пандемията беше силата, моделираща непосредственото бъдеще, сега основният двигател е войната в Украйна. В идващите месеци светът ще трябва да се справя с непредвидимостта на ефектите от конфликта върху геополитиката и сигурността; битката за контролиране на инфлацията; хаоса на енергийните пазари; и несигурния постпандемичен път на Китай. За да бъде още по-сложно, всички тези неща са тясно свързани като преплетен механизъм от зъбчати колела. Ето десет теми и тенденции, които да следите в предстоящата година.

1. Всички погледи върху Украйна.

Цените на енергията, инфлацията, лихвите, икономическият растеж, недостигът на храни - всичко зависи от това как ще се развива конфликтът през идващите месеци. Бърз напредък на Украйна може да застраши Владимир Путин, но изтощителната патова ситуация изглежда като най-вероятния резултат. Русия ще опита да разшири конфликта с надеждата, че недостигът на енергия и политическите размествания в Америка ще подкопаят западната подкрепа за Украйна.

2. Рецесия на хоризонта.

Водещите икономики ще влязат в рецесия, докато централните банки вдигат лихвите, за да потушат инфлацията - последващ ефект от пандемията, разпален след това от цените на енергията. Рецесията в Америка би трябвало да е относително мека; в Европа ще бъде по-брутална. Страданието ще е глобално, като силният долар удря бедните държави, вече засегнати от вдигащите се цени на храните.

3. Нещо положително за климата.

Докато държавите се втурват да осигуряват енергийните си доставки, те се завръщат към мръсните изкопаеми горива. Но в средносрочен план войната ще ускори преминаването към възобновяемите източници като по-надеждна алтернатива на въглеводородите, доставяни от автократи. Освен вятърната и соларната ядрената и водородната енергия също ще спечелят.

4. Пикът на Китай?

По някое време през април Индия ще задмине Китай и ще стане най-многолюдната държава в света с население около 1.43 млрд. души. С намаляването на населението на Китай и с насрещните ветрове, брулещи икономиката му, очаквайте множество дискусии дали Китай не е преминал своя пик. По-бавният растеж означава, че икономиката му може никога да не задмине по големина тази на Америка.

5. Разделена Америка.

Макар че републиканците се представиха по-зле от очакваното в междинните избори за Конгрес, социалните и културните разделения по отношение на абортите, оръжията и други разгорещяващи страстите теми ще продължават да се разширяват след серия от противоречиви решения на Върховния съд. Официалното влизане на Доналд Тръмп в президентската надпревара през 2024 г. ще налее масло в огъня.

6. Горещи точки за наблюдаване.

Интензивният фокус върху войната в Украйна повишава риска от конфликт другаде. Докато Русия е разконцентрирана, в задния й двор избухват конфликти. Китай може да реши, че никога няма да има по-подходящ момент да предприеме ход спрямо Тайван. Напрежението между Китай и Индия може да припламне в Хималаите. А дали Турция няма да опита да грабне някой гръцки остров в Егейско море?

7. Разместване на съюзи.

Насред геополитическите размествания съюзите също се променят. НАТО, съживен от войната в Украйна, ще приеме две нови членки. Дали Саудитска Арабия няма да се присъедини към "Авраамовите споразумения", оформящ се съюз в Близкия изток? Други групи с нарастващо значение включват Quad и AUKUS (два водени от Америка клуба, замислени като противотежест на възхода на Китай) и I2U2 - не рок банда, а форум за устойчивост, свързващ Индия, Израел, Обединените арабски емирства и САЩ.

8. Туризъм за отмъщение.

На ти, ковид! Докато пътуващите се впускат в постлокдаун туризъм "за отмъщение", разходите за пътувания почти ще достигнат нивото си от 2019 г. - 1.4 трлн. долара, но само защото инфлацията е вдигнала цените. Действителният брой на международните туристически пътувания - 1.6 млрд., все още е под предпандемичното ниво - 1.8 млрд. през 2019 г. Секторът на бизнес пътуванията ще остане слаб, тъй като фирмите съкращават разходи.

9. Метавселената - сверяване с реалността.

Дали идеята да работим и да се забавляваме във виртуални светове ще се разпространи извън видеоигрите? 2023 година ще даде някои отговори, като Apple пускат първите специално оборудвани меташлемове, а Meta решава дали да промени стратегията си на фона на срива на акциите й. Междувременно една по-малко сложна и с по-голяма непосредствена полза промяна може да бъде възходът на "ключовете" за достъп, които да заменят паролите.

10. Нова година, нов жаргон.

Никога не сте чували за "ключ" за достъп? Не се бойте! Прегледайте нашата специална секция "Разбери това", която събира важните неологизми, които ще ви бъде полезно да знаете през 2023 г. NIMBY-тата не са на мода, YIMBY-тата са; криптовалутите не са куул, но пък постквантовата криптография е секси; а можете ли да кажете какво е замразен конфликт или пък сингориво? Спокойно, погрижили сме се за това.

В ретроспекция, пандемията беляза края на период на относителна стабилност и предсказуемост в геополитиката и икономиката. Днешният свят е далеч по-нестабилен, разтърсен от превратностите на съперничеството между великите сили, послешока на пандемията, икономическите катаклизми, екстремните климатични явления и бързите социални и технологични промени. Непредвидимостта е новата нормалност. Няма измъкване от нея. Но се надяваме, че четенето на "Светът утре 2023" ще ви помогне да се изправите пред тази нова реалност с увереност.

Том Стандейдж, редактор на "Светът утре 2023"

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved