🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Космическите мисии: Смело напред

През 2023 г. космическите мисии ще варират от полети в ниска околоземна орбита до експедиции към луните на Юпитер

Spacecraft: ESA/ATG medialab    ©  Spacecraft: ESA/ATG medialab
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои от най-интригуващите въпроси, които си задават астрономите в момента, касаят възможността за съществуване на извънземен живот. А ледените луни, които обикалят около най-големите планети в Слънчевата система, са едни от най-обещаващите места, където той може да бъде открит. През април 2023 г. Европейската космическа агенция (ESA) трябва да изстреля апарата Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) с ракета Ariane 5 от космодрума във Френска Гвиана. Става дума за експедиция с продължителност осем години до орбитата на Юпитер.

Когато през 2031 г. достигне дестинацията си, сондата ще започне да изследва най-големите луни на газовия гигант - Ганимед, Калисто и Европа. Всяко от тези небесни тела е покрито с дебел слой лед, под който се предполага, че има огромно количество вода в течна форма. JUICE не само ще картографира детайлно луните (очаквайте впечатляващи снимки), но също така ще изучава различните слоеве на океаните, които се намират под повърхността им.

През лятото на 2023 г. американската космическа агенция NASA планира да изстреля космическия апарат Psyche, който ще изследва богатия на метални залежи едноименен астероид 16 Psyche. Предполага се, че той е остатък от протопланета, съществувала в ранните стадии от еволюцията на Слънчевата система. Изследвайки неговите химически състав, разпределение на масата и магнитно поле (наред с други неща), учените се надяват да разберат повече за това как може да са се образували "скалистите" планети в Слънчевата система. Друг космически кораб, наречен Janus, ще излети заедно с Psyche, използвайки същата ракета носител Falcon Heavy, и ще посети други два астероида, които все още не са определени.

Ако продължим темата за астероидите: сондата OSIRIS-REX на NASA вече се връща към Земята след срещата си с астероида Bennu, от чиято повърхност през 2020 г. взе проби. През септември 2023 г. капсула, съдържаща прах от Bennu, ще бъде спусната обратно на Земята (и ще кацне в базата на американските военновъздушни сили в Юта). След това OSIRIS-REX ще продължи със следващата си мисия, която е през 2029 г. да посети близкия до Земята астероид Apophis.

Индийската организация за космически изследвания планира в началото на 2023 г. да изпрати до Луната поредната си мисия, наречена Chandrayaan 3. Тя е нов опит за меко кацане на земния спътник след неуспеха на предишната мисия Chandrayaan 2 през 2019 г. Сондата ще включва модул за прилуняване и роувър за изследване на лунната повърхност.

Напредъкът при частните космически полети също ще продължи с бързо темпо. SpaceX планира да изпрати на експедиция около Луната японския милиардер Язаку Маезава на борда на пилотирана версия на апарата Starship - амбициозен нов тип космически кораб, който обещава да намали разходите за полет в Космоса. Когато и ако мисията на г-н Маезава (известна под името dearMoon) потегли от Земята, той има намерение да вземе със себе си до осем души.

През 2023 г. ESA планира също така да изпробва новия си космически самолет, наречен Space Rider. Предвидено е той да представлява роботизирана безпилотна лаборатория за многократна употреба, която може да осигури редовен евтин достъп до Космоса за компании, които имат желание да извършват в ниска околоземна орбита неколкомесечни изследвания или тестове на технологии при микрогравитация. След края на всяка мисия апаратът ще се връща на Земята, кацайки на писта, ще преминава техническо обслужване и ще е готов за следващ полет.

Европейската аерокосмическа компания Arianespace планира да тества през 2023 г. своята нова ракета Ariane 6. Задачата й е да замени Ariane 5 - настоящата стандартна ракета носител, използвана от ESA. Намалявайки наполовина цената на всеки полет, надеждата е, че тя ще се конкурира по-успешно с Falcon 9 на SpaceX.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар