Прекрояване на индийската нация

Азиатската държава ще продължи по пътя си на мажоритарен шовинизъм

Напът към трети мандат?    ©  Shutterstock

Нарендра Моди имаше по-добра 2022 г. от повечето световни лидери. Очакванията са премиерът на Индия да приключи годината като лидер на най-бързо развиващата се голяма икономика в света, с растеж близо 7% въпреки множеството глобални кризи.

Войната на Русия в Украйна потопи Европа в енергийна криза и обтегна отношенията между западните съюзници. В Индия, напротив, тя улесни закупуването на евтин руски петрол и издигна международния статут на Моди. Докато западните страни се борят да спечелят подкрепата на Индия, премиерът успява да се представи за привидно неутрален застъпник за мирното разрешаване на конфликта, като се кара на Владимир Путин и едновременно с това се противопоставя на молбите на Запада окончателно да се присъедини към антируската коалиция.

Изгряващата звезда на Моди в чужбина обаче може да не е добра новина за много индийци през 2023 г. Нарастващото влияние на министър-председателя във външните отношения вероятно ще намали и без това ограничения апетит на западните лидери да критикуват правителството му. Така се премахва още една спирачка пред властта на Моди у дома. Това ще го остави по-свободен от всякога да прекроява Индия според образа, за който се борят неговата индуистка националистическа партия "Бхаратия Джаната" (BJP) и идеологическият й съюзник "Раштрия сваямсевак сангх" - вековна паравоенна доброволческа формация.

Критиците на правителството на Моди прекарват почти толкова време да се оплакват от безнадеждната вътрешна опозиция, колкото и от самия него. В началото на 2022 г. те се надяваха, че водената от Соня Ганди основна опозиционна партия "Индийски национален конгрес" може да успее да се прегрупира и да пробие доминацията на BJP в изборите на щатско ниво. Нищо подобно обаче не се случи.

В Индия войната улесни закупуването на евтин руски петрол и издигна международния статут на Моди.

BJP запази властта във всички избори, на които се яви като управляваща партия, и спечели контрола над управлението на богатия щат Махаращра след политическа криза, за чието предизвикване спомогна, а междувременно Конгресът загуби важни избори в Пенджаб от Партията на обикновения човек (AAP). AAP управлява столицата Делхи и се смята за друг потенциален съперник на BJP на национално ниво. Но откакто спечели изборите в Пенджаб, тя управлява мъчно, а едновременно с това трябва да се справя с множество кризи в Делхи, включително разследвания за корупция.

През 2023 г. правителството на Моди вероятно ще увеличи усилията си за консолидиране на контрола върху държавната политика в навечерието на изборите за национален парламент през 2024 г. Освен това то вероятно ще продължава и да използва органите на централната власт, за да преследва критиците си, като завежда фалшиви дела за корупция, за да ги въвлече във времеемки съдебни производства, или като използва законите за национална сигурност, за да неутрализира противниците си с досъдебни задържания.

Ще продължи и да запълва държавните служби и академичните институции със свои верни хора, както и да свива пространството за политическите си опоненти и за членовете на малцинствени групи, особено мюсюлманите. Милиардерът - съюзник на Моди, Гаутам Адани може скоро да финализира придобиването на последния останал голям независим телевизионен канал в Индия - NDTV.

Ще бъде засилена и кампанията за това идеята на Моди за Индия да бъде припозната в чужбина като представителна за нацията. Индийският външен министър С. Джайшанкар казва, че сили, които са разочаровани, че "вече не печелят в Индия", се опитват да оформят дискурса в чужбина, и предупреждава чуждестранните наблюдатели да не им вярват. Индийската политика във все по-голяма степен се разиграва на глобалната сцена, а с това растат и опитите за заглушаване на гласовете на опонентите.

Ами ако?

Пакистан е разтърсван от множество кризи. Обременена от дългове, опустошена от наводнения и бореща се с рязкото покачване на цените на храните и енергията, страната е изправена и пред растяща политическа нестабилност. Ами ако отстраненият министър-председател Имран Хан успее да свали правителството? Резултатът може да е пълен разпад на политическото и икономическото управление. Държавата може да загуби контрол над големи участъци територия. Насилието и гладът ще се увеличат, което ще дестабилизира границите с Индия и Афганистан.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved