🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тестът на времето

Кои от прогнозите ни за 2022 г. (не) се сбъднаха

След като през 2020 г. не успяхме да предвидим пристигането на един от конниците на апокалипсиса (епидемията), през 2022 г. пропуснахме да забележим приближаването на друг (войната). Прогнозирахме, че ще има нарастващ конфликт между автокрациите и демокрациите, но не очаквахме той да ескалира до истинска война в Европа, каквато избухна през февруари, когато Русия нахлу в Украйна.

Една от многото последици от войната е ръстът на инфлацията заради повишаващите се цени на горивата и храните. Това сложи точка на широко разпространеното схващане, че скокът на инфлацията от края на 2021 г. ще се окаже временен - теза, към която от дистанцията на времето бихме могли да сме по-скептични. Войната означава, че ръстът на инфлацията ще продължи много по-дълго.

Това се оказаха двата ни големи пропуска. От другата страна на везните много от останалите ни прогнози попаднаха по-близо до центъра на мишената. Както се очакваше, политиката на Китай за "нулев ковид" възпрепятства икономическия растеж, но Си Цзинпин отказва да смени посоката. Основателно предупредихме за опасността от поява на по-заразен вариант на коронавируса, за риска, на който е изложен именно Китай, както и за ефекта, който драконовските локдауни там биха имали върху глобалните вериги на доставки, върху потребителските цени, а оттам - и върху инфлацията.

Предвидихме победата на Еманюел Макрон във Франция и загубата на Жаир Болсонаро в Бразилия, както и че Фердинанд "Бонгбонг" Маркос ще триумфира във Филипините и че Народно движение за освобождение на Ангола (MPLA) ще запази властта си. Маркирахме и Джорджа Мелони като човек, който трябва да бъде следен, отбелязвайки, че има "шанс да стане първата жена - министър-председател на Италия", каквато тя наистина се оказа след изборите през септември.

Предположението ни, че Великобритания е особено уязвима на тема "стагфлация", беше съвсем на място. Правилно се оказа и допускането, че Борис Джонсън трябва да се притеснява повече от собствените си депутати, отколкото от опозиционната Лейбъристка партия - през юли те подобаващо го изгониха. Не успяхме обаче да предвидим мащаба на политическия и икономическия хаос, последвал неговото оттегляне. По-тъжна се оказа нашата сбъдната прогноза, че празненствата по повод платинения юбилей на кралица Елизабет II през юни ще се окажат последният голям спектакъл от нейното царуване.

И на финала правилно отбелязахме, че си струва да следим отблизо компанията SpaceX и нейната сателитна система Starlink, която е способна да осигури високоскоростен интернет достъп на изолирани места по света. Starlink се превърна в жизненоважно нещо за украинската армия. Това обаче провокира притеснения относно властта, попадаща в ръцете на непредвидимия шеф на SpaceX Илън Мъск, който може да го изключи по всяко време.

Отправяйки се в по-дълбокия Космос: NASA разби сонда в малък астероид и, както се очакваше, ударът успешно промени орбитата му. Уви, събитията на Земята не са толкова предвидими като небесната механика.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар