🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Магията на гъбите

Психеделичните медикаменти ще продължат експанзията си в общественото съзнание

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През следващата година ще станем свидетели на няколко важни събития в задаващата се епоха на психеделичните лекарства. Развлекателната субстанция MDMA за втори път ще премине през трета фаза на клинично изпитване за лечение на посттравматично стресово разстройство (PTSD). Ако то потвърди резултатите от първите изследвания, проведени през 2021 г., догодина Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) ще разгледа възможността да одобри използването на MDMA. Практическият опит на неправителствената организация MAPS до момента сочи, че три дози MDMA, комбинирани с психотерапевтичен курс с продължителност 18 седмици, могат да доведат до значителен спад в симптомите на посттравматичното разстройство.

Не е ясно колко дълго FDA ще разглежда кандидатурата на въпросния медикамент и дали изобщо ще го легализира. Решението обаче ще бъде взето в ускорен порядък, тъй като съществуващите лечебни терапии за посттравматично разстройство са твърде ограничени. Одобрението за въпросното лечение би позволило на MAPS да разшири кръга на изследванията за употреба на въпросното вещество и при други диагнози, коментира Бера Язар-Клосински, главен научен ръководител на организацията. В това число влизат терапии при тревожност и хранителни психически разстройства.

MDMA не е психеделичен наркотик в класическия смисъл на думата, но е психоактивно вещество. То създава усещане за емоционална откритост и емпатия. MDMA, кетаминът и традиционните психеделични субстанции като псилоцибин и LSD имат нещо общо помежду си - водят до бързи промени в мозъчната функция. Те задействат рецептори като 5-HT и след това предизвикват каскаден ефект в рецептори, важни за растежа на невроните. По всяка вероятност не е нужно да се стигне до халюцинации, за да се създаде определен вид невронна пластичност, която все по-често се приема за важна при лечението на мозъчни разстройства. Според една от теориите много психиатрични и невродегенеративни заболявания са резултат от "кортикална атрофия" - загуба на свързаност между връзките на невроните в префронталния кортекс. Психеделичните вещества, изглежда, позволяват тези връзки да бъдат подсилени и да се свържат отново.

През последните години се увеличи броят на клиниките по света, които прилагат кетамин под формата на интравенозна инфузия, за да се борят най-вече с резистентната депресия (TRD). Този процес ще продължи. Вече има над 100 лечебни заведения в САЩ и много други в Европа, които правят това. Те се намират в идеалната позиция да приложат MDMA при пациенти с посттравматично разстройство, ако терапията бъде одобрена. Други подобни вещества също се тестват при заболявания като пристрастяване и хранително психическо разстройство. Смята се, че тези субстанции правят мозъка на пациентите по-гъвкав и по този начин по-възприемчив при психотерапия, която обикновено се прилага преди и след лечение с психеделици.

Също така в процес на тестване е използването и на псилоцибин за лечение на резистентна депресия. Резултатите от едно проучване показват, че след 12-седмичен курс с медикамента един на всеки четирима пациенти е влязъл в ремисия. Но малкият брой на трайните позитивни ефекти и някои неблагоприятни странични реакции показват, че предизвикателства ще продължават да дебнат по пътя към получаването на одобрения от медицинските регулатори. А и трудностите, свързани с организирането на контролните плацебо групи при провеждането на клинични изпитвания с психеделични медикаменти, провокират опасения дали положителните резултати, постигнати при строго контролирани проучвания, ще бъдат възпроизведени и в реална среда.

Така или иначе през 2023 г. тези медикаменти ще дойдат. На 1 януари лицензираната терапевтична употреба на псилоцибин ще стане легална в Орегон, САЩ. От януари канадската провинция Албърта също ще позволи регулираната употреба на психеделични лекарства за провеждане на терапия. В това число влизат псилоцибин, MDMA, LSD, мескалин, DMT и кетамин.

Действията на различните щати в посока употребата на психеделици да се облекчи са по-бързи от клиничните изпитвания и самите регулатори. Ранното осигуряване на достъп до тези субстанции ще помогне на мнозина, но също така върви ръка за ръка и с рискове. Изпитванията на псилоцибин при резистентна депресия водят при някои пациенти до увеличаване на суицидното поведение. По-внимателното изследване на тези пациенти разкрива, че става дума за хора, които не са се повлияли от терапията. Рупърт Макшейн, професор по психиатрия в Оксфордския университет, лекува пациенти с резистентна депресия, използвайки кетамин, но подчертава важността на това да не се подхожда със свръхочаквания. След като не са реагирали на лечение, понякога в продължение на десетилетия, пациентите биха могли да влязат "в новата терапия с толкова много надежда, че се чувстват още по-отчаяни, ако тя не проработи", казва той.

Други причини за безпокойство при някои психеделични вещества са потенциално неблагоприятни ефекти като bad trip и риск за възникване на кардиотоксичност. Целта на клиничните изпитвания на медикаментите не е само да открие кои от тях работят и кои не. Те също така повишават информираността за потенциалните рискове. Следващата година се очертава да бъде вълнуваща, но също така и да подчертае необходимостта да се действа внимателно.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lvr1411673376377706 avatar :-|
    Slavtcho Gueorguiev
    • + 1

    "От януари канадският щат Албърта ..." ???
    Канада няма щати. Има провинции.

    Нередност?
Нов коментар