"Майката" на всички открития

Как войната в Украйна би могла да повлияе на развитието на новите технологии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако сте гледали видеоклипове от фронта в Украйна, несъзнателно сте имали досег с военните технологии. Неща като интернета, лазерите, GPS навигацията и mRNA ваксините са изобретения, направени благодарение на инвестициите в отбрана, и по-специално на DARPA - агенцията на Пентагона, която се опитва да разработва най-перспективните технологии.

В резултат на руската инвазия може да се стигне до развитие на нови технологии, тъй като войната накара държавите да увеличат своите разходи за отбрана. За политиците случващото се в Украйна "превърна нещата от абстракция в реалност", коментира Стефани Томпкинс, ръководител на DARPA. САЩ вече повишиха военния си бюджет с 5%, Германия обеща да увеличи своя с една трета. Голяма част от новоотпуснатите средства ще отидат за попълване на изчерпаните запаси от оръжия и боеприпаси, които бяха предоставени на Украйна. Но част от парите ще се влеят в бюджетите за изследвания и развитие, потенциално водещи до революционни нови изобретения.

Проектите, които в момента са в ход, ни позволяват да надникнем в това евентуално бъдеще. Една от областите, които са във фокуса на вниманието, е подобряването на веригите за доставки, твърди д-р Томпкинс. Вместо армията да превозва храни, лекарства, вода и гориво за войниците, изпратени на отдалечени места (което поражда опасения по темата с хладилното съхранение и логистиката), DARPA се надява да намери начин всичко това да се произвежда на място - като се започне от бензина и протеините и се стигне до болкоуспокояващите медикаменти - чрез използване на иновативни биотехнологии

Тези и други иновации с военно предназначение биха могли да променят и цивилния живот. Много държави се опитват да разработят хиперзвукови ракети, развиващи скорост между 5 и 25 пъти по-висока от тази на звука. Американският стартъп Venus Aerospace се надява да използва аналогична технология, за да построи космически самолет, който може да транспортира пътници до всяка точка на Земята в рамките на един час.

По същия начин САЩ, Великобритания, Австралия и ЕС активно се опитват да разработват квантови компютри, които биха могли да решат проблеми, твърде сложни за конвенционалния хардуер. Голяма част от изследванията в тази сфера са военни, коментира Уилям Оливър, директор на Центъра за квантово инженерство в Масачузетския технологичен институт (MIT).

И все пак никой не е сигурен доколко полезни всъщност ще се окажат квантовите компютри и дори как ще се разбере доколко те изобщо вършат работа. Затова програмата на DARPA, наречена "Квантов бенчмаркинг", ще се опита да създаде "референтна рамка, с която можем да преценим дали квантовите изчисления всъщност ще имат практическо приложение", казва д-р Томпкинс.

Анализаторите отбелязват, че в момента отбранителните изследвания не са толкова значими като в "златните години" на DARPA по време на студената война. Наличието на огромна технологична индустрия и огромен рисков капитал означава, че парите за "военна" наука са все по-заменими. Но при създаването "наистина иновативни" технологии военните бюджети остават критично важни, коментира Ейми Круз, инвеститор и бивш ръководител в DARPA. Така че войната на Владимир Путин може да доведе до раждането на неочаквани технологични "съпътстващи" продукти.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар