🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Време e за рестарт на континента

Африка трябва да се възползва от технологиите, за да стимулира своето развитие, казва Кусени Дламини, председател на Massmart и Aspen Pharmacare

Сега е моментът Африка да се ориентира от помощта към търговията и инвестициите като основа за ново стратегическо и взаимноизгодно партньорство със света.
Сега е моментът Африка да се ориентира от помощта към търговията и инвестициите като основа за ново стратегическо и взаимноизгодно партньорство със света.
Сега е моментът Африка да се ориентира от помощта към търговията и инвестициите като основа за ново стратегическо и взаимноизгодно партньорство със света.    ©  The Economist
Сега е моментът Африка да се ориентира от помощта към търговията и инвестициите като основа за ново стратегическо и взаимноизгодно партньорство със света.    ©  The Economist

Независимо дали за това е виновен колониализмът или деспотите, които дойдоха по-късно, Африка твърде дълго беше отписвана като безнадежден континент. Докато излизаме от световната пандемия, как да надградим опита си от ковид-19 и да извлечем поуките от прекъсванията в глобалните вериги за доставки - и от начина, по който африканците бяха избутани в края на опашката за ваксини? Африка трябва да захвърли купичката за просия и да поеме отговорност за собственото си бъдеще.

Новите технологии като изкуствения интелект и роботите предлагат нови възможности. Трябва да хванем тази технологична вълна, а не да се оставяме да бъдем пометени от нея. Нашият континент е млад и динамичен, с огромен недокоснат пазар. Не можем и не бива да бъдем съдени по нашето минало, когато потенциалът ни за величие и приобщаващ просперитет е толкова голям.

В предишните технологични революции Африка беше в най-добрия случай наблюдател, а не активен участник. Сега младото население на Африка трябва да осигури безценен демографски дивидент.

Време е да отхвърлим насочената навътре износена идея, че трябва да се фокусираме върху африкански решения на африканските проблеми. Ковид ни научи, че сме едно човечество, свързано помежду си. Ключът е да се инвестира интелигентно в науката и технологиите и да се гарантира, че африканците са в предните редици на прогреса. Африканците могат и трябва да играят активна и значима роля в намирането на глобални решения на глобалните проблеми.

Вземете например минералите на бъдещето, тези, които ще са основата на спешната и неизбежна декарбонизация на глобалната икономика. Те са предимно в Африка. Как да използваме това предимство, за да увеличим максимално приноса на Африка и ползите за нея? Вече не можем да толерираме парадокса, че сме най-богатият на ресурси континент, но най-бедният по отношение на човешкото развитие. Трябва да използваме богатството си от зелени минерали, за да изградим солидна индустриална база и да допринесем за глобалната борба срещу изменението на климата.

Енергийната сигурност става все по-важна и ние трябва да насочим фокуса си към зелената енергия в Африка - не само чрез доставка на минерали, но и чрез използване на нашия собствен потенциал в слънчевата и вятърната енергия и в най-съвременни технологии като зелен водород.

Междувременно недопустимо е само 1% от ваксините, използвани в Африка, да се произвеждат там. Сега, когато Африка е доказала своя капацитет и способност да бъде производител на ваксини от световна класа чрез най-модерното съоръжение на Aspen Pharmacare в Южна Африка, защо светът да не си набавя повече ваксини от Африка?

Никой не твърди, че осъществяването на това рестартиране на континента ще е лесно. Предизвикателствата са плашещи. Ще имаме нужда от работещи институции, способни лидери, държавни служители и професионалисти от частния сектор, които са квалифицирани, дисциплинирани, способни и образовани. И няма място за корупция. Невъзможно? Разбира се, че не е. Вижте страни като Сингапур, които се справят. Те имат правилните хора на правилните длъжности, които вършат правилните неща и имат подходящи управленски умения - не политически назначени лица, каквито са превзели някои части на Африка.

Трябва да подобрим нашите системи за управление чрез институции, които вдъхват доверие и сигурност сред африканците. За да напредне Африка, частният сектор също трябва да участва по-активно. Нуждаем се от повече решения от частния сектор за проблемите на публичния сектор на Африка - за да задвижим нещата на всички нива, от местно до регионално и национално.

Междувременно Африка трябва да преоснове отношенията си със света и от исторически неефективен и често корумпиран получател на помощ да се превърне в стратегически партньор. Сега е моментът Африка да се ориентира от помощта към търговията и инвестициите като основа за ново стратегическо и взаимноизгодно партньорство със света като цяло.

Африка трябва да се превърне в магнит, който привлича и задържа преки чуждестранни инвестиции. Не е правилно континентът да получава най-ниския дял от световните ПЧИ. Чрез инвестиции в науката и технологиите Африка може да промени условията на ангажираността си с останалия свят. Това ще изисква да се задържи африканският талант. Твърде много от най-умните ни предприемачи се местят другаде, за да реализират професионалните си мечти. В много случаи те напускат, защото са загубили доверие в нашите институции.

Самоизмама е, че други трябва да развиват Африка. Европа, Северна Америка и Азия се развиха и сега, с малко помощ от своите приятели, Африка трябва да движи собственото си развитие. Нашата съдба е в собствените ни ръце. Африка може и ще стане континент от първия свят в рамките на нашия живот - при условие че имаме визията и смелостта да направим каквото е необходимо.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар