Завръщат ли се биковете

Как ще се представят пазарите през 2023 г. зависи от това какви прегрешения ще разкрие мечият пазар от 2022 г.

Лошият цикъл при активите след това води до период на дълбока икономическа криза, тъй като потребителите намаляват разходите си, а компаниите съкращават работници, защото печалбите им се свиват.
Лошият цикъл при активите след това води до период на дълбока икономическа криза, тъй като потребителите намаляват разходите си, а компаниите съкращават работници, защото печалбите им се свиват.
Лошият цикъл при активите след това води до период на дълбока икономическа криза, тъй като потребителите намаляват разходите си, а компаниите съкращават работници, защото печалбите им се свиват.    ©  Reuters
Лошият цикъл при активите след това води до период на дълбока икономическа криза, тъй като потребителите намаляват разходите си, а компаниите съкращават работници, защото печалбите им се свиват.    ©  Reuters

Мечите пазари биват най-различни разновидности. От 50-те години на миналия век досега е имало 11 такива. Най-краткият от тях, през 2020 г., продължи един месец, а най-дългият, от 2000 г., повече от две години и половина. Най-лошият спад на американските акции започна през октомври 2007 г., с огромно понижение от 57%, когато настъпи финансовата криза. Най-малкият спад е през 1990 г. - само 20%, в отговор на лека рецесия.

Следователно историята не може да ни каже много за това дали фондовият пазар ще продължи да се срива през 2023 г., но предлага няколко подсказки. Най-неприятните и продължителни спадове обикновено се случват, когато понижението в цените на активите помага да се разкрие, че са извършени множество финансови злоупотреби, когато ситуацията е била добра - пример е кризата със спестовните и кредитните асоциации през 80-те години на миналия век (т.нар. savings-and-loan crisis), както и проблемите с обезпечените с ипотеки ценни книжа в средата на първото десетилетие на века.

Лошият цикъл при активите след това води до период на дълбока икономическа криза, тъй като потребителите намаляват разходите си, а компаниите съкращават работници, защото печалбите им се свиват. По-леките мечи пазари като тези от 60-те или 90-те години на ХХ век обикновено се случват, когато икономическият цикъл има един от тези елементи, но не всички - например ако потребителите не са били толкова силно засегнати, печалбите са били приемливи в периода преди кризата или ако финансовите прегрешения, разкрити в резултат на спада, са били малки.

Ще продължи ли мечият пазар през 2023 г.? Той бе предшестван от период, в който нещата вървяха доста добре - "ревящият" бичи пазар през 2021 г. беше непоклатим. Водещият борсов индекс S&P 500 достигна нови исторически върхове в 68 от 252 търговски дни - само през 1995 г. той е достигал повече пикове.

Само месец след като пазарът достигна своя връх през 2007 г., Lehman Brothers се срина.

Видимо се надуваха балони при криптоактивите, като например нематериалните токени, докато новите финансови инструменти, наречени SPACS (специални инвестиционни схеми), набираха абсурдни количества капитал. Цените на жилищата се покачваха дори по-бързо, отколкото в годините преди световната финансова криза.

Ще разкрие ли този спад широко разпространени финансови нарушения? Ако е имало такива, скоро ще разберете за това. Само година след като пазарът достигна своя връх през октомври 2007 г., Lehman Brothers фалира. А слабостите във финансовата система вече започват да се проявяват.

През септември 2022 г. британските пенсионни фондове бяха застрашени от искания за допълнително обезпечение по някои притежавани от тях деривати върху облигации. Волатилността на американския пазар на съкровищни облигации рязко нараства. Разходите за застраховките срещу фалит на голямата швейцарска банка Credit Suisse се повишават. Но все пак световните регулатори се постараха през последните 15 години да намалят риска, който финансовата система може да поема, и я изолираха с голямо количество капитал. Трудно е да си представим, че предстои да се развие нещо от мащаба на световната криза от 2007-2009 г.

Каква е дълбочината на икономическата криза? Това е неясно. Ако на хоризонта се задава дълбока такава, тя все още не се е появила - нивото на безработица в САЩ продължава да е на многогодишно дъно въпреки бързото затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв. Все пак паричната политика действа с дълги и променливи закъснения. Възможно е да си представим, че това затягане ще доведе до рязко свиване на икономическата активност, след като домакинствата и предприятията усетят пълната му сила. Ето защо не бройте биковете си, преди да са се родили.

Ами ако?

Анализаторите очакват китайското правителство в крайна сметка да укрепи доверието в жилищния сектор. Но какво ще стане, ако държавната подкрепа за имотния пазар се окаже недостатъчна? Това може да доведе до много повече фалити сред задлъжнелите имотни компании. Строителството ще спре, тъй като компаниите нямат пари в брой. Милиони хора, които са започнали да плащат за жилища, може да не ги получат. Социалното недоволство ще нарасне. Някои потърпевши купувачи на жилища дори биха могли да координират протестите си с хора от други градове, което би представлявало заплаха за управлението на Комунистическата партия.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved