🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът и ESG: Подразделения за емисии

Подгответе се за нарастващо трансатлантическо разделение по темата как компаниите трябва да се справят с ESG

Ако през 2023 г. ви предложат място в управителния съвет на мултинационална компания, помислете два пъти. Вероятно това ще бъде година, в която главоболието относно начина, по който дадена компания съобщава за своите екологични, социални и управленски качества (ESG), ще стане още по-голямо. Темата се е превърнала почти видимо в политическа. Това заплашва да усложни усилията за стандартизиране на оповестяванията, така че компаниите да не бъдат затрупани от лавина от различни изисквания за отчитане в зависимост от това от коя страна на Атлантическия океан се намират.

Предполагаше се, че следващата година ще бъде година на хармонизация. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), американският регулатор на ценните книжа заедно с ЕС, други регулаторни органи в Азия и международни органи за определяне на стандарти работят за стандартизиране на оповестяването на свързаните с климата рискове, пред които е изправено дадено дружество. Това има за цел да даде на инвеститорите по-добра представа кои компании адаптират съществено дейността си към реалността, свързана с климатичните промени, а в случая на ЕС - какво е въздействието на фирмите върху околната среда.

Но предложеното от SEC правило, което ще изисква от големите компании да оповестяват свързаните с климата рискове и емисиите на парникови газове за финансовата 2023 г. (която информация ще бъде подадена година по-късно), се натъкна на критики от страна на републиканските законодатели, главните прокурори в някои "червени" щати (на републиканската партия - бел. ред.), както и от бизнес лобистки групи. Предложението е довело до над 14 хил. писма с коментари. Въпросът вероятно ще бъде подложен на още по-задълбочен контрол сега, когато на междинните избори представителите на Републиканската партия поеха контрола над долната камара на Конгреса. През юни 2022 г. Върховният съд издаде решение, което намалява правомощията на Агенцията за опазване на околната среда да ограничава емисиите от електроцентралите. Някои републикански законодатели използваха това решение, за да твърдят, че SEC по подобен начин превишава регулаторните си правомощия.

Променящите се цели затрудняват компаниите да преценят какви ще бъдат изискванията към тях за отчетност.

Това може да се подготви почвата за ожесточена битка в съдилищата. "В САЩ целият дебат за разкриването на информация, свързана с климата, се върна към въпроса "защо го правим", а не "как го правим", казва Чихан Ма от инвестиционната компания Bernstein. ЕС, който е в челните редици на всички видове "зелени" регулации, е още по-напред. В края на 2022 г. се очаква той да въведе Директивата за корпоративното отчитане на устойчивостта (CSRD), която в крайна сметка ще задължи почти 50 хил. компании (включително чуждестранни с гъвкави цели за ESG, което ще затрудни компаниите да преценят кои от техните изисквания за отчитане ще отговарят на тези, които са в сила в ЕС) да оповестяват информация, свързана с устойчивото развитие, отнасяща се до техните бизнес модели, стратегии и вериги за доставки. Очакванията са новите стандарти да бъдат публикувани до средата на 2023 г., което някои компании ще използват, за да започнат да оповестяват година по-късно. CSRD ще бъде подкрепена от пълното въвеждане в началото на 2023 г. на таксономията на ЕС, която определя шест критерия - от смекчаване на последиците от изменението на климата до опазване на биоразнообразието - по които да се определя доколко устойчиви са дейностите на дадена компания.

И все пак дори в Европа регулирането на ESG е по-противоречиво, отколкото изглежда, отбелязва Чихан Ма. Войната в Украйна и рисковете от енергийна криза тази зима доведоха до преосмисляне на енергийната сигурност и спираловидното нарастване на сметките за електричество и газ. За ужас на едни, но за облекчение на други, от началото на следващата година част от производството на природен газ и ядрена енергия ще се счита за "зелено" според таксономията на ЕС, което отразява промяната във възгледите.

Това изместване на реперите на ESG прави още по-трудно за компаниите да преценят какви ще бъдат изискванията за отчитане. Знаят обаче, че ще бъдат скъпи. Но колкото повече се различават изискванията за оповестяване в различните юрисдикции за отчитане като ЕС и САЩ, толкова по-скъпи и трудоемки ще стават.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар