🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Незабавни плащания и кредитиране ще са най-атрактивни в сферата на финтех

Ивелина Кавурска - директор "Стратегически проекти" на MFG

Ивелина Кавурска - директор "Стратегически проекти" на MFG
Ивелина Кавурска - директор "Стратегически проекти" на MFG
Ивелина Кавурска - директор "Стратегически проекти" на MFG
Ивелина Кавурска - директор "Стратегически проекти" на MFG
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Визитка

Ивелина Кавурска е част от MFG от 2014 г. Започва работата си като юрист и през годините заема различни управленски позиции в дружествата Easy Payment Services, iuvo, АКПЗ, част от групата. Като директор "Стратегически проекти" на MFG е неделима част от най-смелите и мащабни инициативи на групата. Има магистърска степен по право от УНСС, EMBA от Sheffield University и Strategic Management and Leadership Diploma level 7 от Chartered Management Institute.

MFG е 100% българска група компании, чиято мисия е да осигури възможност за лесен достъп до финансиране на всеки без оглед на моментното му социално и финансово състояние. Някои от компаниите в групата оперират на българския пазар от над 17 години. MFG е активна в седем държави: България, Румъния, Украйна, Полша, Испания, Северна Македония, Хърватия, и планира мащабна геоекспанзия на ключови европейски пазари и други континенти. Групата на MFG е работодател на повече от 8300 души в над 450 офиса в държавите, в които оперира. Основният фокус на дейност е предлагането на финансови и кредитни продукти за физически лица и за малък и среден бизнес. Дружествата в групата имат общо 15 действащи регистрации и лицензи за извършване на различни регулирани дейности от съответните надзорни органи на България, Румъния, Русия, Полша, Естония, Украйна и Северна Македония. В портфолиото на групата влизат компании и брандове като Easy Credit, "Бяла Карта", Viva Credit, Fintrade, АКПЗ, P2P лендинг платформата iuvo, модела "купи сега, плати по-късно" NewPay и други.

Какви са тенденциите във финтех света в навечерието на 2023 г.?

- Негативният ефект на пандемията е вече зад гърба ни, а положителното, което трябва да отчетем, е, че всички станахме свидетели на естествен преход от стандартна офлайн комуникация към виртуална свързаност. Финансовите институции стартираха намаляване във физическите мрежи за продажби и обслужване на клиенти, а магазините се ориентираха към електронната търговия. Това в голяма степен оказа влияние както на стокооборота, така и на паричния обмен. Засилиха се търсенето и необходимостта на индивидуалните клиенти и търговските дружества да имат лесен и защитен достъп до дигитални финансови продукти, незабавни плащания, които да осигуряват на момента получаване на оборотни средства, както и бързо и качествено дигитално обслужване. Незабавни плащания и кредитиране в дигитална среда са навярно не най-новите тенденции във финтех, но ще останат най-атрактивните, най-търсените и с най-ценен социален и икономически ефект. Като 100% българска група в MFG сме особено удовлетворени, че именно български компании успяваме да осигурим достъп до финансови услуги по удобен, лесен и защитен начин.Компаниите в групата наMFGпредлагат пълен спектър от финансови услуги - разплащания, кредитиране за физически и юридически лица, платежни инструменти, BNPL пазаруване, през добре познати брандове, които се ползват от доверието на потребителите, като "Бяла Карта", NewPay, "Изи Кредит", "Вива Кредит", Fintrade и други.

Какви промени очаквате в сектора през 2023 г., ако вземем предвид утежняващата се икономическа ситуация по света?

- 2022 г. промени значително бизнес средата и това не трябва да се разглежда само еднозначно. В предстоящата година компаниите ще са предпазливи и залагащи на ефективност и оптимизация на всички бизнес процеси.

Колкото до финтех услугите - незабавните плащания и кредитирането ще останат топ предпочитан избор на потребителите. Всички основни играчи обръщат поглед към концепцията "купи сега, плати по-късно" (Buy Now, Pay Later или съкратено BNPL), създават свои собствени платежни инструменти и добавят операции с цифрови активи. В MFGвече втора година успешно предлагаме тази иновативна за българския пазар услуга и обучаваме и потребителите, и търговците за непосредствените ползи от нея. Убедени сме, че успешно налагаме и този модел в страната.

Обвързаните с електронна търговия решения за плащане ще бъдат бум на пазара - визирам BNPL приложенията. Представете си удобството да пазаруваш онлайн и разплащаш напълно сигурно и на вноски, които са избрани от вас. И това не е дори кредит! Този тип модели са изключително печеливши както за търговците, така и за клиентите - затова ръстът на BNPL търговията продължава с бързи темпове, радвайки се на масово одобрение от интернет потребителите.

Именно такова е нашето приложение за финанси NewPay - леко и удобно за ползване, чудесен начин за разсрочване на покупки.

Може ли секторът на финтех услугите да продължи да расте въпреки евентуалната рецесия?

- Според изследване на консултантската агенция Kenneth Research, публикувано от MarketWatch, глобалният финтех пазар регистрира годишен темп на растеж 22.17% за периода 2018 - 2023 г., като се очаква в края на посочения период неговият обем да достигне 305.7 млрд. долара.

Финтех секторът ще продължи да расте, защото необходимостта от това е обективна! Независимо от кризите и трусовете. Броят на финтех компаниите само в България нараства средно с 36% всяка година. Ние в MFG успяхме в последните две години не само да пуснем на пазара нови финтех стартъп компании, но и да довършим дигитализирането на продуктите на основните ни компании, които вече предлагат услугите си и изцяло в дигитална среда.

Кои финансови услуги очаквате да бъдат най-търсени през 2023 г.?

- Отборът ни вMFGе много опитен, от дълго време сме заедно.Неслучайно заемаме лидерска позиция в небанковия сектор вече толкова години. Познаваме отлично и клиентите си, така че да им предложим качествена, иновативна, сигурна и лесно достъпна услуга в точния момент.

Затова сега бих се спряла на следните основни - кредитиране и BNPL продукти. Няма да пропусна и тенденциите в RegTech, каквито проекти имаме и ние. Разполагаме със собствен IT хъб, екипи в областта на науката за данни и compliance екип, с които съвместно разработваме софтуерно решение, което се ползва не само от нашите собствени компании, но ще пуснем и на пазара. То ще обезпечава KYC, KYB процеси, transaction monitoring и рисково профилиране. Не по-малко важно от удобния дигитален процес е той да е надежден и защитен. Целта на този regtech продукт е да намали риска от кражба на самоличност, пране на пари, финансови измами и финансиране на престъпни организации. Заедно с това помага за управление на риска и да се разбере поведението на клиентите.

Разработването на KYC функционалности се превръща в конкурентно предимство за финтех компании, посветили се на създаване на висококачествено преживяване за потребителите.

Има ли притеснения сред вашите клиенти и ако да - кои са най-често срещаните?

- Процесите на дигитална трансформация са неминуемо свързани с разбираема степен на недоверие към дигиталните канали. Това не е необосновано, защото не са рядкост кражбите на самоличност. Тук е мястото да отбележа разработваните от MFG ESG проекти, свързани с финансовата грамотност и информиране. Не можем да очакваме, че децата ни ще са добри предприемачи в живота си, ако финансовото им образование куца.

Програмите за устойчиво развитие и особено дневният ред по отношение на климата са по-актуални от когато и да било. Според ООН глобалните въглеродни емисии ще се повишат с 16% до 2030 г. в сравнение с нивата през 2010 г., което пък се очаква да доведе до повишаване на средната температура на планетата с 2.7°C до края на века вместо с 1.5°C, както е установено в Парижкото споразумение. В отговор на ускоряването на изменението на климата правителствата приемат програми за постигане на въглеродна неутралност, производствата променят своите модели, а финансовите институции и търговците на дребно подкрепят все по-често "зелените" проекти. Ние в MFG освен на устойчивост в управлението на нашите офиси и доброволчество по линия на опазване на околната среда залагаме изключително и на финансовото ограмотяване като и наша отговорност.

Какъв е планът на MFG за следващата година?

- Ключовата дума е ефективност. Стремим се към най-оптималните начини за реализиране на бизнес стратегията ни. Този приоритет няма да се промени. Другото основно и съпътстващо стратегията ни е нашата организационна култура и ценности - човечност, новаторство и отговорност.

Стимул са нашите клиенти и тяхното по-добро настояще и бъдеще, защото за тях ние правим всичко това - отнасяме се с доверие и предлагаме топ обслужване, даваме алтернативи, дори когато традиционните доставчици на финансови услуги се задъхват с изкарването на нови решения или откровено нямат предложение към тях.

Независимо дали става въпрос за финансов заем или за доходност при инвестиране в MFG, държим на човешкия облик на нашите услуги и намираме начин т.нар. социално изключени групи да получават заслужен достъп до качествени финансови услуги - финансиране на лечение, образование, ремонт или каквото и да е.

Как според вас изглежда оптимистичният сценарий за финтех сектора през 2023 г. и как - реалистичният?

- Инвестициите във финансови технологии в световен мащаб са се увеличили повече от 20 пъти през последните пет години и се очаква да надхвърлят 150 млрд. долара през следващите три до пет години според последния финтех доклад на PwC. Представете си за каква трансформация говорим!

Бъдещето на финтех сектора в България е реалистично добро въпреки известното си изоставане в някои области на технологиите. Има много примери на компании, които искат да останат на пазара. Този сектор дава добра заетост за младите хора и може да върне доста от тях в България.

В исторически план финтех компаниите първо се опитват да нарушат статуквото и да предизвикат банковия свят. Въпреки че отвореното банкиране обяви повратна точка в отношенията между финтех и банките, като даде възможност на нови играчи да излязат на сцената, видяхме, че то има своите граници. Днес финтех компаниите достигат зрялост, а банките преминават през дигитална трансформация: и двете страни са готови да навлязат в нова ера, която ще се определя от синергия и сътрудничество, а не от конкуренция.

Средата за развитие на бизнес в България има голям потенциал, но има още доста неща, които трябва да се променят в законодателството. Оптимист съм, че в новото правителство ще има хора, които добре знаят какво трябва да се направи, за да се подобри бизнес средата в страната.