Сблъскващи се възможности

Три сценария за развитието на войната в Украйна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всеки опитен анализатор от разузнаването вероятно би ви се присмял, ако през март 2022 г. му бяхте казали, че осем месеца по-късно Украйна все още ще е независима държава. Или че украинската армия ще успее да ликвидира или рани поне 80 000 руски военнослужещи, както и че ще изпрати на морското дъно флагмана на руския Черноморски флот. Или пък че украинските военновъздушни сили и в края на годината ще продължат да летят. Украйна надмина очакванията. Тя печели войната. Но зимата идва и Русия се мобилизира. Нека разгледаме три сценария какво предстои през задаващата се година.

В първия от тях Русия, въпреки че изглежда като губещ, успява да грабне победата "на косъм". През зимните месеци армията й стабилизира фронтовите линии, докато сформира нови батальони от свежо мобилизирани наборни войници. Междувременно републиканците в САЩ блокират следващите оръжейни доставки за Украйна, а военните складове на Европа се изпразват. Руската отбранителна индустрия изпитва недостиг на чипове и специализирано оборудване, но произвежда достатъчно стандартни бойни танкове и артилерия, за да въоръжи новите сили.

През пролетта руските бойни формирования започват офанзива, изтласквайки украински сили, изтощени от неколкомесечни настъпателни действия. Руските дронове продължават да нанасят удари по енергийната и водната инфраструктура на Украйна. С настъпването на лятото Киев е в отстъпление. Русия превзема Кривой рог - ключов индустриален град на север от Херсон, както и Славянск и Краматорск в Донецка област. Западните държави призовават Украйна да приеме предложението на Русия за прекратяване на огъня. Президентът Володимир Зеленски няма друг избор, освен да приеме. През следващите месеци, може би години, Русия усърдно се превъоръжава, за да опита нов щурм срещу Киев.

Много по-вероятен е вторият сценарий - патова ситуация. Русия мобилизира стотици хиляди млади мъже, но не може ефективно да ги превърне във войници. Всичките й най-добри военни инструктори вече са на фронта. Опитните офицери или са мъртви, или също вече са на предните линии. С помощта на новобранците са сформирани основни леки пехотни части, които не разполагат с бронирани превозни средства и не могат да преминат в настъпление. Те обаче са способни да седят в окопите и укрепените огневи позиции.

След като обяви изтегляне от град Херсон през ноември, Русия успешно евакуира около 30 000 военнослужещи, които беше разположила на западния бряг на река Днепър. Те се оттеглят на изток, оставяйки след себе си огромно количество бойна техника. Това е триумф за Украйна, но в крайна сметка поставя Русия в по-добра стратегическа позиция, тъй като реката защитава левия й фланг. Настъплението на украинската армия се забавя до пълзене и тя е принудена да плаща с тежки жертви всеки километър отвоювана територия.

Неспособен да спечели войната на бойното поле, Путин се опитва да я удължи достатъчно дълго, за да срине икономиката на Украйна, да подкопае мотивацията на населението чрез удари по гражданската инфраструктура и да изтощи нейните партньори. През 2023 г. Европа има проблем да запълни своите газови хранилища, което с настъпването на зимата води до проблеми с електроснабдяването. Целта на Путин е да издържи до края на 2024 г., когато се надява Доналд Тръмп да си върне Белия дом и да спре подкрепата за Украйна. Но това е хазарт с високи залози: общественото мнение в Русия се обръща срещу войната, икономиката се свива, а Путин изглежда още по-уязвим.

Третият сценарий е най-обнадеждаващ, но и може би най-опасен. Украйна запазва настоящата инициатива и инерция, нанасяйки тежки поражения на руските сили, които напускат Херсон. След това за първи път премества своите ракети с голям обсег HIMARS, така че да могат да поразяват цели в Крим. Руските отбранителни линии в Луганск се сриват, Украйна превзема Северодонецк, след което бързо се придвижва на изток. И тъй като руските загуби се увеличават, наборните войници отказват да се бият. Западните държави бързо доставят на Украйна нови системи за противовъздушна отбрана, които намаляват ефекта от терористичните тактики на Русия, базирани на нейния бързо изчерпващ се арсенал от "умни" ракети.

През пролетта Зеленски нарежда на армията си да открие нов фронт в Запорожие. Пет бригади пробиват руските отбранителни линии, прекъсвайки сухопътния мост на Путин към Крим. До лятото Мариупол е обкръжен. Украйна мести своите ракетни установки HIMARS на юг, прицелвайки се в складовете, пристанищата и базите в окупирания Крим. Украйна заплашва да нахлуе на територията на полуострова. Путин поставя ултиматум: спрете или ще използвам ядрени оръжия. Победата е на ръка разстояние. Но също така и рисковете, които вървят ръка за ръка с нея.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар