Не се страхувайте от роботите - приветствайте ги

По-широкото използване на роботи ще помогне за разрешаване на недостига на работна ръка, казва Ким Повлсен, президент на Universal Robots

Навлизаме в 2023 г. в условията на задълбочаваща се криза на пазара на труда. В много страни намаляването на работната сила, застаряването на населението и все по-малкият дял на работещите се съчетават, за да накарат компаниите и индустриите да се борят да приведат търсенето на работна ръка в съответствие с предлагането. Положението само ще се влошава. Според прогнозите на ООН за световната демографска перспектива до 2050 г. само в Европа хората в трудоспособна възраст ще бъдат с 91 млн. по-малко в сравнение с 2015 г.

В индустрията в САЩ до края на това десетилетие повече от 2 млн. работни места ще останат незаети. Това не е просто проблем за бъдещите поколения. Населението на Япония вече намалява, а в Китай повече хора напускат работната сила, отколкото се присъединяват към нея. Трябва спешно да се обмислят решения на този недостиг на работна ръка, който вече се отразява на производителността и на икономическите резултати в по-широк план. В много случаи технологията е единственият възможен вариант - по-специално широкото и закъсняло внедряване на роботиката и автоматизацията. През 1923 г. светът тепърва се запознава с понятието и дори с думата "робот". Тя е измислена от Карел Чапек, чешкия автор на научнофантастичната пиеса "Р. У. Р." ("Универсалните роботи на Росум"). Написана през 1920 г., тя е преведена на 30 езика до 1923 г. и през същата година е поставена за първи път в Лондон.

Век по-късно все още свикваме с истинските роботи. Върху внедряването им влияят техническите и търговските съображения. Но в много случаи именно социалните фактори, включително предпазливостта към автоматизацията, пречат на компаниите да обмислят решения, които биха могли да спасят бизнеса им.

Необходимостта ще доведе до промяна, тъй като организации и цели сектори ще осъзнаят, че внедряването на роботиката в голям мащаб е единственият начин да постигнат резултатите, от които се нуждаят, с наличната работна сила. Резултатът ще бъде трансформация на работната сила. В основата си роботите изпълняват прости, повтарящи се задачи, а внедряването на роботи намалява броя на хората, необходими за

тяхното изпълнение.

Нито една от страните, които са въвели масово роботи, няма проблем с безработицата.

На мястото на тези елементарни задачи автоматизацията ще създаде нов клас работни места, които изискват повече технологични познания и умения за решаване на проблеми, което е много по-подходящо за дигиталните хора от поколението Z, които се присъединяват към работната сила. Като прави работните места по-добри (и дори малко по-яки), автоматизацията може също така да помогне за привличането на ново поколение към производствените професии.

Хората често се притесняват, че роботите ще им отнемат работните места. Но нито една от страните, които са въвели роботи в голям мащаб - Германия, Япония, Сингапур и Южна Корея, няма проблем с безработицата. И всички те имат по-голям дял от работната си сила, заета в производството, отколкото САЩ. Накратко, повече роботи, изглежда, водят до повече работни места в производството.Освен това роботите могат да запълнят съществуващи и нови нужди, когато просто не могат да бъдат намерени хора, които да свършат работата. Някои сектори вече са силно засегнати от недостиг на квалифицирани работници - например заваряването, техническа и опасна професия с голям недостиг на работници, вече може да се извършва от експерти, работещи заедно с роботи.

Тъй като тази реалност е все по-осезаема, компаниите и индустриите по света ще разберат, че трябва да променят начина на работа, ако искат да са в крак с нея. Подобреното и увеличено използване на роботи ще направи това - не само ще компенсира пропуските в производителността, но и ще позволи на хората да работят по-умно, а не по-усилено.

Роботите също така ще позволят на хората да водят по-здравословен начин на живот, като вече няма да се натоварват с тежки, повтарящи се действия или да се излагат на риск, след като машините могат да се управляват дистанционно. Всичко това е в основата на инициативата на Европейската комисия "Индустрия 5.0", която има за цел да промени индустриалния пейзаж в Европа и извън нея през следващите години. Тъй като организациите и индустриите биват насърчавани да станат по-ориентирани към човека, устойчиви и издръжливи, по-голямата автоматизация може да предложи ясни ползи във всяко отношение.

В крайна сметка е необходима промяна в манталитета. В Universal Robots сме изчислили, че поне 20 млн. работни места по света включват задачи, които вече могат да бъдат автоматизирани с помощта на колаборативни роботи, известни още като коботи. Това предлага огромен потенциал за допълване на съществуващата работна сила. С нарастването на броя на свободните работни места през следващите месеци и години използването на технологиите ще се превърне от лукс или новост в необходимост.

Това от своя страна ще подготви по-добре света за неговите променящи се и застаряващи демографски показатели. Роботите не идват, те вече са тук. Сега трябва да ги използваме.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved