🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Болникът на Европа, отново

Великобритания ще среща трудности в енергизирането на потиснатите инвестиции

Премиерът Риши Сунак е изправен пред предизвикателства в макроикономическата среда
Премиерът Риши Сунак е изправен пред предизвикателства в макроикономическата среда
Премиерът Риши Сунак е изправен пред предизвикателства в макроикономическата среда    ©  Reuters
Премиерът Риши Сунак е изправен пред предизвикателства в макроикономическата среда    ©  Reuters

С нов премиер, търговска сделка с ЕС и намаляваща несигурност, свързана с пандемията, 2023 г. би могла да бъде време за поправяне на дългогодишните проблеми на Великобритания. Но само би могла. Премиерът Риши Сунак е изправен пред предизвикателства в макроикономическата среда, включително недостиг на енергийните доставки, покачващи се лихвени равнища и отслабен растеж. Докато той се занимава с оправянето на публичните финанси, твърде малко ценна енергия ще бъде изразходвана за справянето с разрастващия се проблем с производителността на страната. Това ще бъде пропусната възможност.

Сунак е наясно с проблема - британската производителност през първото десетилетие на века беше ниска. Според Националната статистическа служба ръстът на продукцията на час е бил вторият най-голям сред страните от Г-7 между 1997 и 2007 г. Но между 2009 и 2019 г. е станал вторият най-нисък. До 2019 г. британските работници са произвеждали с 18% по-малко на час в сравнение с френските си колеги. Това е допринесло за слаб растеж на заплатите - коригирано спрямо инфлацията, заплащането (включително бонусите) през 2019 г. се е вдигнало с едва 1% от 2009 г. насам.

Начин за справяне с този очевиден приоритет е повишаването на свитите инвестиции. Според изчисленията на института Resolution Foundation разликата в БВП на изработен час между британските и френските работници се обяснява почти изцяло от разликите в капитала. Сред членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие формирането на брутен постоянен капитал е било средно 22% от БВП през 2019 г. За Великобритания е било едва 18%.

Заради по-скъпите ипотеки и по-високите сметки за енергия потребителското доверие е ниско.

До неотдавна щеше да бъде логично да се очаква, че бизнес инвестициите в страната ще бъдат относително силни през 2023 г. Британската централна банка е изчислила, че Brexit е потиснал инвестициите с почти 25% през петте години до 2021 г. основно заради повишената несигурност. Свързаните с пандемията нарушения във веригите за доставки също разубедиха някои компании да инвестират. След като тези два труса вече са минали, идеята, че потиснатите инвестиции най-накрая могат да бъдат освободени, изглеждаше възможна.

Но всички тези големи надежди бяха разбити. Злополучният т.нар. минибюджет намали желанието на министрите за това публичните финанси да тушират огромните шокове за икономиката. През септември 2022 г. Лиз Тръс, задържалият се съвсем кратко предшественик на Сунак, обяви шестмесечен план за подпомагане на компаниите с енергийните сметки, но без да е ясно какво ще се случи след това. А това означава още несигурност за бизнес лидерите.

Унинието на домакинствата означава, че изгледите за търсенето също са несигурни. Британската централна банка е толкова загрижена, че рисковете от инфлацията ще се задържат, че рязко покачва лихвените равнища, което охлажда пазара на жилища и задушава търсенето. Правителството заяви, че ще фиксира средните годишни енергийни сметки на 2890 долара до април, но притесненията за разходите означават, че последващата интервенция няма да бъде толкова щедра. С двойната заплаха от по-скъпите ипотеки и по-високите сметки за енергия не е учудващо, че потребителското доверие е ниско.

През февруари 2022 г. Сунак, който тогава беше финансов министър, каза, че една различна данъчна политика може да помогне за енергизирането на инвестициите. Той твърдеше, че докато намаляването на корпоративния данък през първото десетилетие на века е било разочароващо, британското облагане на капиталовите инвестиции е "доста по-малко щедро от средното за ОИСР". Неговите планове за съответните реформи включваха по-висок корпоративен данък заедно с по-щедри стимули за инвестиране. Но докато правителството се подготвяше да обяви пакет от вдигане на данъците и орязване на разходите на 17 ноември, имаше малки изгледи за предоставянето на подаръци.

Рискът е, че това ще се отрази негативно на британския бизнес. Предизвикателствата пред стимулирането на инвестициите подчертават зависимостта, отбелязана от Джайлс Уилкс от Institute for Government - инвестирането е както причина, така и последица от силната икономика. То е едновременно продукт на стабилното търсене и мотор на по-голямото предлагане. Това означава, че дори политиките с най-добри намерения могат да бъдат дерайлирани от външни трусове. Друга неудобна истина е, че по-голямото инвестиране утре означава по-малко консумиране днес, което е особено труден компромис, когато другите разходи рязко са се вдигнали.

Без съмнение Сунак осъзнава, че по-големите инвестиции ще стимулират растежа и също така ще подпомогнат публичните финанси. Но продължаващата несигурност, слабото търсене от останалия свят и лихвите, които се движат в грешната посока, ще затруднят усилията му, разочаровайки населението, което отчаяно се нуждае от вдигане на заплатите.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар