🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възходът на водорода

Инвеститорите са се вълнували от водорода и преди, но са били разочаровани. Ще бъде ли този път различно

Природозащитниците харесват факта, че зеленият водород може да се произвежда с възобновяема енергия в електролизери - устройства, които използват електричество за разделяне на водата на кислород и водород.
Природозащитниците харесват факта, че зеленият водород може да се произвежда с възобновяема енергия в електролизери - устройства, които използват електричество за разделяне на водата на кислород и водород.
Природозащитниците харесват факта, че зеленият водород може да се произвежда с възобновяема енергия в електролизери - устройства, които използват електричество за разделяне на водата на кислород и водород.
Природозащитниците харесват факта, че зеленият водород може да се произвежда с възобновяема енергия в електролизери - устройства, които използват електричество за разделяне на водата на кислород и водород.

През 2023 г. любителите на газирани напитки в Бризбейн ще могат да помогнат за справяне с изменението на климата. До края на годината превозното средство, което ги доставя, може да не изхвърля газове, които затоплят атмосферата. PepsiCo Australia, местното подразделение на най-голямата компания за закуски и напитки в света, ще тества нов вид камион, задвижван не от мръсен дизелов двигател, а от горивни клетки - устройства, които превръщат водорода в електричество, като отделят само водни пари. Ентусиастите са развълнувани, тъй като вихърът от геополитически и енергийни тенденции отново постави в центъра на вниманието водорода - чисто гориво, което може да се произвежда от различни първични енергийни източници.

Само че водородът е имал фалшиви възходи и преди. Преди две десетилетия европейските и японските производители на автомобили пропиляха милиарди, преследвайки мечтата за пътнически автомобили с горивни клетки. Но правителствата и инвеститорите залагат на това, че този път ще бъде различно. Една от причините е нарастващият интерес към използването на водорода за заместване на изкопаемите горива в тежката промишленост, като например производството на стомана и цимент. Това би спомогнало за намаляване на въглеродните емисии и би могло да повиши енергийната сигурност чрез намаляване на зависимостта от природния газ, чиято цена се покачи след нахлуването на Русия в Украйна.

Природозащитниците харесват факта, че зеленият водород може да се произвежда с възобновяема енергия в електролизери - устройства, които използват електричество за разделяне на водата на кислород и водород. Това предизвика глобална треска за производството им, като са предложени около 600 проекта, около половината от които са в Европа. Но големите петролни компании, известни като Big Oil, също се интересуват от водорода, тъй като "синият" водород може да се произвежда по чист начин от природен газ, ако се сведе до минимум изтичането на метан и се уловят въглеродните емисии. Колко трайна ще се окаже тази последна вълна на ентусиазъм по отношение на водорода ще стане ясно през 2023 г. Една глобална рецесия вероятно ще намали финансирането на нови технологии, тъй като компаниите ще понижат капиталовите си разходи, а инвеститорите ще станат по-малко склонни към риск.

Най-голямата сила, която ще тласка водорода напред, ще бъдат държавните разходи в САЩ.

Прекъсванията на веригите за доставки също могат да се отразят негативно. Те вече принудиха британската фирма пионер ITM Power да оттегли плановете си за увеличаване на производството на електролизери. И тъй като държавите реагират на енергийния шок, те могат да дадат приоритет на сигурността на доставките от мръсни енергийни източници като въглищата, а не на новите технологии, които могат да помогнат за справяне с изменението на климата. Един от показателите ще бъде колко от тези проекти за електролизери действително ще бъдат реализирани. Анди Марш, главен изпълнителен директор на американската компания Plug Power, която е пионер в този отрасъл, прогнозира, че световните продажби на електролизери ще нараснат от почти нула преди няколко години до 15 млрд. долара през 2023 г. Бернд Хайд от консултантската компания McKinsey смята, че първият проект за зелен водород с мощност, изчислявана в гигавати, ще получи одобрение през следващата година. Изследователската компания Bloombergnef (BNEF) смята, че доставките на електролизери ще се увеличат от 1 гигават сега до 2.4-3.8 гигавата през 2023 г., най-вече в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Но има голям ентусиазъм по отношение на зеления водород и в Европа. "Европа е "бременна" с много проекти, но най-накрая някой от тях ще се роди през 2023 г.", казва Дарил Уилсън от глобалната инициатива Hydrogen Council. Той очаква регулаторната несигурност, която е възпрепятствала много от тези проекти, да бъде преодоляна. Хайд прогнозира, че през 2023 г. Европа ще проведе първия глобален търг за търсене и предлагане на водород и че Европейската комисия ще създаде Европейска банка за водород.

Може би ще е така, но както показва прогнозата на BNEF, Азия също ще си струва да се наблюдава. Китай е най-големият производител на електролизери и се надява, че увеличаването на производството ще му помогне да намали разходите с 30% до 2025 г. Индия представи политики за насърчаване на собствения си капацитет за производство на зелен водород. Това подтиква западните компании да се опитат да произвеждат електролизери и водород там. Индийската фирма Greenko, занимаваща се с възобновяеми енергийни източници, смята, че съвместното ѝ предприятие с белгийския гигант John Cockerill, произвеждащ електролизери, ще прави най-евтиния в света амоняк (гориво, получено от водорода) до края на 2023 г. Индийският стартъп Homi Hydrogen планира да произвежда електролизери, които да са "98% индийско производство" дотогава.

Но най-голямата сила, която ще тласка водорода напред през 2023 г., ще бъде приливът от държавни разходи в САЩ. Законът за намаляване на инфлацията, който всъщност е закон за изменението на климата, предлага зашеметяващите 3 долара/кг субсидия за проекти за зелен водород. За разлика от Европа американската политика по отношение на водорода е ясна и изключително убедителна, твърдят експерти. Много от проектите за зелен водород, които в момента не могат да се конкурират с по-мръсните форми на водород (които обикновено струват по-малко от 2 долара за кг), изведнъж ще се радват на разходи под 1 долар за килограм. В районите, където има слънце или вятър, някои от тях могат дори да имат отрицателни разходи.

Хайд прогнозира, че САЩ ще изпреварят Европа в привличането на проекти за водород, като общият обем до 2030 г. ще достигне 100 млрд. долара. Световната надпревара за водород се разгаря и 2023 г., изглежда, ще бъде решаваща година за възход или провал. Наблюдавайте този газ.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар